Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Nagy ára van a sok gáznak

Január elsejétől emelkedett a lakossági földgáz ára, de minden fogyasztó kompenzációt kap. A támogatás alanyi jogon jár. Hogy ki mennyivel fizet többet, a fogyasztás mértékétől függ.
Ezekben a napokban a gázszolgáltató cégek munkatársai és az általuk megbízottak gőzerővel olvassák le a gázmérő órák állását. Az Égáz Rt. Északnyugat-Dunántúlon mintegy 230 ezer magánfogyasztónak szolgáltat gázt. Mivel január 1-jétől nem is egy dolog változik a gáz körül, a pontos elszámolás miatt igencsak fontos a friss óraállásokkal indítani az évet. Más tekintetben viszont már 2003. október 1-jétől ketyeg a gázóra.
A változásokról Kele Zsolttal, az Égáz Rt. kereskedelmi és ügyfélszolgálati igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

Tavaly október 1-jével gázár-kompenzáció lépett életbe. A kormány a lakosság számára a fogyasztás mennyiségétől függően különböző mértékű támogatással kompenzált. Januártól azonban a támogatás mértéke is változott.

A gázár-kompenzáció értelmében évi 1500 köbméter fogyasztásig (I. kategória) 6 százalék, 1500 és 3000 köbméter között (II. kategória) 4 százalék támogatást adnak, a 3000 köbméter feletti fogyasztásra nincs támogatás. Mindez a múlt évre vonatkozott. Januártól ugyanis a lakossági földgáz ára 25 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a kormány deklarálta, hogy a családok által fogyasztott földgáz ára nem emelkedhet az inflációt, azaz 6 százalékot meghaladó mértékben.

Ezt elérendő emelte fel a kormány a korábbi kompenzációkat. Az I. kategóriában 6 százalék helyett 23,3 százalék a támogatás, így a mostani tényleges áremelkedés 2,1 százalék. A II. kategóriába eső gázmennyiség támogatása 4 százalékról 16,9 százalékra nőtt, ebben a sávban a nettó áremelkedés 8,3 százalék. Az elfogyasztott földgáz évi 3 ezer köbméter feletti részére nem jár támogatás, így itt a drágulás 25,28 százalék.

De van más változás is. Januártól a földgázt terhelő forgalmi adó 12-ről 15 százalékra nőtt. A januári leolvasástól az előbbiek szerint számláznak a gázszolgáltatók. A gázfogyasztás nagyságát viszont 2003. október 1-jétől számítják, mérik. Attól kezdődően 12 hónapra érvényes az, hogy milyen mértékű fogyasztás után mennyi támogatás jár a családoknak.
A nem lakossági gázfogyasztás forgalmi adója 12-ről ugyancsak 15 százalékra nőtt, de a cégek az új évtől energiaadót is fizetnek, gigajoule-onként 56 forintot.

Azok a távhőszolgáltatók, amelyek a lakosság számára szolgáltatnak, az ehhez felhasznált gáz után szintén kapnak támogatást, ezért az áremelkedés mértéke itt is tompított.

Kapcsolódó cikkek:

Emelkedik a gáz ára (2003-05-14) >>
Olcsóbb lesz a gáz október elsejétől (2003-10-01) >>
Mit hoz a gázáremelés? (2003-03-24) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Himalája - Az élet sója (Himalaya - l'enfance d'un chef)

Vonul a kis csapat, a jakok vállán sóval teli zsákok, a lélegzet kitart. Tibet népe elindul, hogy… Tovább olvasom