Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Nagy Anna: ne legyünk nagyvonalúbbak, ha közpénzt csalnak el!

Bár a táppénzzel való visszaélés némileg talán csökkent, még így is negyvenezer esetre derült fény 2009-ben, a rokkantsági nyugdíjjal való visszaélésről pedig szinte mindenki hallott már történeteket. Hogy ezeken a területeken is jobban lehessen vigyázni a közpénzekre, ezt a célt szolgálja a csalással kapcsolatos büntetési tételek szigorítása és új büntetési tételek bevezetése – hangoztatta Nagy Anna kormányszóvivő a Duna Televízió Reggel a Dunán című műsorában csütörtökön.
A szóvivő szerint az új táppénzszabályok is arra kívánnak ösztönözni, hogy csak az menjen táppénzre, aki beteg és valóban rászorul, tavaly ugyanis együttesen elképesztően sok napot töltöttünk táppénzen mi, magyarok.

Léteztek eddig is olyan szabályok, amelyek az adócsalást, az Áfa-csalást, a csempészetet büntetik – ezek a büntető szabályok lesznek szigorúbbak a jövőben, a Btk módosítása nyomán – mondta Nagy Anna kormányszóvivő, hozzátéve: ne legyünk nagyvonalúbbak a visszaélésekkel akkor, ha közpénzről van szó.; a közpénzekre ezen a szinten is sokkal jobban kell vigyázni, mint ahogy az elmúlt években láttuk.

Már százezer forintos értékhatártól komoly büntetésre számíthat az, aki adócsalással, csempészettel próbálkozik, vagy ezeket a tevékenységeket segíti - tette hozzá.

Újnak számít viszont a táppénzzel vagy a rokkantsági nyugdíjjal csalók büntetése – tette hozzá a kormányszóvivő. Táppénzzel kapcsolatos visszaélésből talán némileg kevesebb van, de még mindig negyvenezer esetre derült fény 2009-ben, a rokkantsági nyugdíjjal viszont nagyon gyakran visszaélnek. “Szinte mindenkinek van egy-két története arról, hogy miket hallott rokkantsági nyugdíjra vonatkozó korrupcióval kapcsolatban”.

Hatalmas összegekről és rengeteg emberről van szó, hiszen Magyarországon több mint hétszázhúsz ezren kapnak ilyen nyugellátást. Akik valóban rokkantsági nyugdíjasok, nekik is jobb, ha tiszta helyzetben lesznek, és nem lesz körülöttük egyfajta gyanakvás, hogy tényleg jogosan veszik-e igénybe a rokkantsági ellátást, vagy sem – hangzott az interjúban.

A rokkantsági nyugdíj esetében húszezer forint értékhatártól lesz büntetendő a csalás – két év börtönbüntetéssel is sújtható lesz az, aki hosszabb ideig, üzletszerűen, vagy bűnszövetkezetben követi el ezt a fajta visszaélést, legyen szó a rokkantsági nyugdíjak megítéléséről vagy annak nem jogos elfogadásáról.

Tavaly az állam majdnem hetvenöt milliárd forintot fizetett ki táppénzre. A kormány vélhetően ezen is szeretne spórolni – vetette közbe a Reggel a Dunán riportere.

Ez óriási összeg – reagált Nagy Anna, megjegyezve: ha hozzávesszük, hogy tavaly huszonnyolcmillió napot voltunk mi, magyarok betegállományban, “akkor rájövünk, hogy óriási nagy számokról beszélünk”.

A helyzet megváltozásához a szóvivő szerint a táppénzszabályok módosulása is hozzájárul majd. A táppénz maximum összege a felére csökkent, napi ötezer-kétszáz forintra - ez az alacsony jövedelműeket nem érinti, hiszen ők korábban sem kapták ezt a maximum összeget - érvelt Nagy Anna.

“A szigorítás is afelé mutat, hogy valóban csak az menjen el táppénzre, aki tényleg rászorul és tényleg beteg. Hiszen ez a huszonnyolc millió nap egy óriási szám – és ezt bizony valakinek ki kell fizetni” - hangzott az interjúban.


Olvasóink írták

  • 3. six666 2011. június 04. 21:57
    „janika.... Akikről beszélsz, azok ( kivételek MINDIG vannak !!!) max. 1-2%. De TE és a gajdolók akaratlanul is a százezernyi "AUTOMATIKUSAN" 18-20 (!!!) éves koruktól ´rokkant´ barnáknak / fehér trógereknek segítetek. HA VAN szemed és VALÓBAN végig olvasod a tervezetet, a helyzet TISZTÁZÁSA is bele van ´fogalmazva´...”
  • 2. dorombolok 2011. május 05. 18:45
    „Csalás a közpénzzel az is amikor orientált kérdésekkel ellátott kérdőívekre költenek milliárdot( milliárdokat), és nem auditált eredményeket hirdetnek ki a nép , az Istenadta nép nevében.Törlesszék helyette ezzel a pénzzel az államadósságot.Népszavazáson kell válaszolnia a zembereknek a politikusok által feltett kérdésekre!Annak van veleje! Minden más kamu , azt magyaráznak bele ami a Király akar!”
  • 1. janika 2011. május 05. 17:57
    „Vajon arról miért nem beszélnek, akitől jogtalanul vették el a rokkant nyugdíját? Vajon melyik haja szála görbült meg a tolvajoknak? Vagy azok nem tolvajok, akik rendelet alapján cselekedtek? Mikor rehabilitálják azokat, akik pert nyertek e tolvajok ellen és ez idő (a per idő 6 hónap) alatt még jobban megromlott az egészségük? Vagy ha asajtót nem engedték erről beszámolni, közzétenni, akkor az nem is igaz? Miféle rendszer van Magyarországon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a háborús bűntett elkövetésével vádolt volt csendőr százados pere

Megkezdődött a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados… Tovább olvasom