Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Nagy a kereslet, de kevés a tűzifa

Még csak július közepe van, de Sopronban mind többen szerzik be már most a téli tüzelőanyagot.

A sietség oka a várható energiaár-emelésekben keresendő. Ekkora rohamra a kereskedők

sem számítottak.
A megkérdezett Tüzép-vezetők véleménye szerint erős kereslet uralkodik a tűzifapiacon. Kevés van ugyanis az akácból, tölgyből, gyertyánból.

Aki teheti,

próbál takarékoskodni


A közelmúltban öt olyan hőerőmű kezdte meg működését, ami kizárólag fával fűt. Ebből kettő a Dunántúlon, egy pedig tőlünk nem messze, Ausztriában. Ez komoly gondokat okozott a piacon. Jelentős, több százezer tonnányi fát vásárol-

nak fel.
Az sem elhanyagolható, hogy várhatóan mintegy harminc százalékkal nő a lakossági gáz ára. Éppen ezért aki teheti, próbál takarékoskodni és átállni a fatüzelésre.
Mind többen szeretnének már most túlesni a tüzelő beszerzésén. Lehet is ok a sietségre, hiszen információink szerint augusztus elejétől köbméterenként akár ezer forinttal is megnőhet az akác, a tölgy, a gyertyán ára.

Kevesebb a veszteség

Emellett azért is érdemesebb nyáron beszerezni a tüzelőt, mert szárazabb a fa, így akár köbméterben, akár súlyban számolva kevesebb a vevő vesztesége.
– Tapasztalatunk szerint keresleti piac van, azaz több fát szeretnének megvásárolni, mint amennyit el tudnánk adni – mondta el lapunknak Makk József, az egyik soproni fakereskedés vezetője. – Nehéz helyzetben vagyunk, hiszen az erdőgazdaságoktól alig tudunk fát szerezni. Bízunk ugyanakkor abban, hogy az őszi kitermelések után helyreáll a piac.
Mint megtudtuk, arra is volt példa, hogy a Tüzépek egymástól vásárolták a fát, hogy a vevőket ki tudják szolgálni.
Feketéné Kiss Klára, a fertődi Tüzép vezetője tizenöt éve dolgozik a szakmában, de a mostanihoz hasonló nagy rohamra ő sem emlékszik.
– Az korábban is jellemző volt, hogy az idősek jó előre gondoskodnak a tüzelőről. A tapasztalatok szerint augusztus végén szokott megnőni a vásárlók száma, az viszont meglepő, hogy mindez egy hónappal előbbre jött. Mostanában olyan esetek is előfordulnak, hogy havonta kisebb mennyiségben vesznek tőlünk fát, azért, hogy a családi kasszát ne terhelje meg nagyon a téli felkészülés – tette hozzá a vezető. – Nálunk egyelőre nincs fahiány, mert előre terveztünk. Amikor először hallottunk a megszorító intézkedésekről, már akkor nagy tételben vásároltunk fel tűzifát. Jelenleg ki tudjuk elégíteni az igényeket.

Az eladási árakról

Szinte hetente változik a tűzifa kiskereskedelmi ára. Jelenleg nyolcezer forint körül mozog az akác, a tölgy és a gyertyán köbmétere.

A szakemberek szerint

augusztus elejétől ezerforintos áremelkedés várható, de az sincs kizárva, hogy az ősz elején újabb drágulás lesz.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeresd a tested!

Nincs olyan nő, aki tökéletesen elégedett lenne az alakjával. Ám hiába szeretnél keskenyebb csípőt,… Tovább olvasom