Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Nagy a hiány a tűzoltókból és az ápolónőkből

Az egészségügyben helyenként továbbra is kevés a szakképzett munkatárs; a fővárosi tűzoltóság érettségizett fiatalokat vár.
Évek óta nem fordult elő, hogy ne legyen elég tűzoltó Budapesten. Ám az egészségügyben sem jobb a helyzet: van olyan szakterület, ahol 20-30 százalékos a hiány.

Jelenleg harmincegyen hiányoznak a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság kötelékéből, de a bizonytalan nyugdíjazások miatt további 120 ember kilépése várható. Márpedig a vonulós létszám csökkenése komoly terheket ró a jelenleg szolgálókra, ezért mielőbb szeretnék feltölteni a létszámot.

Ezért várják minél több 18 és 35 év közötti érettségizett vagy valamilyen műszaki szakmával rendelkező fiatal jelentkezését.

Ahhoz, hogy valaki tűzoltóvá váljon egyébként legalább fél év szükséges. A jelentkezők ugyanis először egy négyhónapos alapszintű képzésen, majd egy másfél hónap hosszú alkalmassági vizsgán esnek át. A fizikai és pszichikai felmérések miatt ráadásul sokakat nem is vesznek fel.

Közben a kórházi elbocsátások ellenére helyenként továbbra is kevés a szakképzett munkatárs az egészségügyben. Van olyan szakterület, ahol 20-30 százalékos a hiány. A szakképzetlen munkaerő áramlása már megindult, de velük nem igazán lehet az üres álláshelyeket betölteni. A kórházak ráadásul takarékoskodnak, így a legalacsonyabb szinten képzett szakembereket igyekeznek foglalkoztatni.

A diplomás ápolók 30 százaléka például egyáltalán nem, vagy csak alacsonyabb képzettséget igénylő állásban tud elhelyezkedni. Rácz Jenő, a Magyar kórházszövetség leendő elnöke szerint azzal is számolni kell, hogy a szakdolgozók - ha már költözni kell - inkább külföldön vállalnak munkát.

Elvileg csak ezután várható a kórházi szakdolgozók elbocsátásának nagyobb hulláma. Az Állami Egészségügyi Központ július elsejei beindulásával például csaknem kétezer ápolótól válik meg az a négy kórház, amelyet magába olvasztott az új intézmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés Washingtonban

Tovább olvasom