Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Nagy a gátszakadás veszélye

Aggodalommal várják a Vajdaságban a Magyarország felől érkező újabb árhullámot a Tisza alsó, dunai torkolathoz közeli szakaszánál, szakemberek szerint a térségben nagy a gátszakadás veszélye, ami katasztrofális következményekkel járna.
A Tisza felső, Magyarországhoz közeli szakaszánál az elmúlt napban 10–12 centit nőtt a folyó vízállása, Törökkanizsánál csütörtök reggel 944, Zentánál pedig 921 centit mértek, miközben a torkolatnál a folyó magassága két centit csökkent annak köszönhetően, hogy apadt a Duna.
Bár a folyó felső szakaszánál mindenkori rekordokat döntöget a Tisza, az igazi veszélyt továbbra is a folyó alsó szakasza jelenti, az egy évvel ezelőtti buszszerencsétlenségről elhíresült zsablyai hídtól egészen a dunai torkolatig. A nem túl masszív, 22 kilométer hosszú gátrendszert száz éve építették, és 1994 óta nem korszerűsítették.
Branislav Radanovic, a vajdasági vízgazdálkodási vállalat igazgatója csütörtökön immár sokadszor figyelmeztetett arra, hogy „nagy a gátszakadás veszélye” a zsablyai hídtól lejjebb fekvő bácskai szakaszon, amennyiben még hetekig ilyen magas lesz a vízállás. Mozsor környéke van a legnagyobb veszélyben, ahol a gátrendszert már napokkal ezelőtt megerősítették homokzsákokkal. Jelenleg az ideiglenes töltés erősítése folyik, ami emberpróbáló feladat, mivel az elmúlt napok esőzései miatt a gátat csak a Tisza vizéről lehet megközelíteni. A katonák pontonokról és csónakokról végzik a munkát, palát fektetnek a gátra, mert másképp nem tudnak rajta közlekedni.

A Tisza tetőzése több napig eltart

A Tisza és mellékfolyói védvonalain a tartósan magas vízállá-

sok következtében folyamatosan növekszik az árvízi jelenségek, a fakadóvizek, szivárgások, töltésátázások száma – közölte Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szóvivője. A szakemberek szerint a Tisza tetőzése több napig eltartó, hosszú folyamat lesz, és a nagy víznyomás alaposan próbára teszi majd a védműveket. Padkacsúszás és partcsúszás már volt a gátak mentén, a közvetlen veszélyt azonban gyors beavatkozással elhárították. Immár 524-re emelkedett az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma – tájékoztatott Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tegnap. Hozzátette: 23.300-ra nőtt az árvízi védekezésben részt vevők létszáma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.27.

Tovább olvasom