Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Nádból font kényelem

A fonott bútorok nagy előnye, hogy bármilyen stílusú berendezéshez illenek, természetes anyaguk által minden enteriőrben meleg hangulatot teremtenek.
A fonott bútor annyira könnyű és kecses, hogy hajlamosak vagyunk rövid élettartamúnak gondolni. De az archeológia tudománya (ki gondolta volna?) cáfolja ezt a téves prekoncepciót is.

Tutanhamon kriptájában egészen napjainkig fennmaradtak nádból fonott székek, fedeles ládák, kosarak. Látszólagos sebezhetősége ellenére a kókuszpálma például szokatlanul tartós, kitűnően bírja a rossz időjárást, a hőmérséklet- és nedvességin gadozást, nem reped, nem szárad ki. A bambusz többnyire a természet ajándékának számít – mesebeli anyag. Pompás kalapokat és házakat, fegyvereket és öntözőrendszereket, zenehangszereket, gyógyszert és természetesen bútort készítenek belőle. Sokfajta növény létezik, amit fonáshoz használhatunk.

Ezek a szár hosszúsága és szélessége, hajlékonyság és szín szerint különböznek egymástól. A bambusz gigantikus fűféle, sokban hasonlít a fára.

A kókuszpálma – trópusi lián, a nádfélék családjához tartozik, amelyhez egyebek mellett a manilai kender is; a célnak megfelelő nagyon jól ismert természetes anyag a fűzfa, néhány tengeri algafajta, a rafia. De forduljunk csak egy kicsit vissza a történelemhez. Hiszen nem csak az egyiptomi fáraók tudták megbecsülni a fonott bútorok pompás minőségét. Európa nemrég ismerkedett meg a trópusi természet becses adományaival, noha természetesen fűzfa kosarakat, bölcsőket régtől fogva készítettek.

A telepesek hajóikon masszív fabútorokat cipeltek magukkal, de a nedves ázsiai éghajlat és a rovarok hatására a felhalmozott tárgyak gyorsan, néhány év alatt szó szerint elkorhadtak. A gőgös hódítóknak akaratlanul utánozniuk kellett a bennszülötteket. És a helyi mesterek számukra ismeretlen tárgyakat készítettek: fonott székeket, foteleket, komódokat, asztalokat. A XIX. század második felében a fonott bútor meglehetősen bonyolult és gazdag ornamentikát kapott (cikornya, virág minta, ív), hogy a XX. századra semmi ne maradjon belőle.

A váltás a forradalmi egyszerűséget hozta magával

A fonott bútorok elterjedéséhez hozzájárult az is, hogy a ’20-as években rendkívül divatosakká váltak a repülőgépek. Ezekben pedig funkcionális, könnyű bútorra volt szükség. A fonott bútorok ily módon egyszerre csak az „égben" találták magukat.

A második világháború után Európa gyorsan újjáépült. Valamikor a fonott készítmények iránti érdeklődést az egzotikum magyarázta, most pedig alacsony árfekvésük. 1950-ben nyílt meg a híres La Rinascente bolt, akik rendszeresen megfordultak Milánóban, személyesen is találkozhattak a rengeteg fonott bútorral.

A nád ’50-es évekbeli sikerének másik tényezője a rákövetkező évek divatjában gyökerezik – az olasz designban. A fonott bútorok megalkotása révén olyan hírességek tűntek fel a színen, mint Joe Colombo, Joe Ponti, Mario Bellini és mások. Az általuk készített tárgyak meglepően egyediek: a formákat szó szerint a kókuszpálma vagy nád természete diktálja. Valószínűleg ezek a modellek különlegességüknek köszönhetően maradtak a mai napig forgalomban. Konkrétan? A Pierantonio Bonacina cégnél megvásárolhatják Colombo 1965-ös Nastro foteljét, amely cseppet sem veszített frissességéből, vagy Joe Ponti 1962-ben készített „hosszú fü lű" Continuum foteljét, vagy akár Tito Anioli P.3S heverőjét (1962).

A Gervasoni a másik fontos társaság, amelynek termékei „történelmet írtak" a fonott bútorok terén: hírneves designerek dolgoznak itt aktívan együtt, meglepően ra gyogó tárgyakat alkotva: pél dául hatalmas palack és tekebáb formájú világítótesteket, amelyek „hullámzó" hangulatot teremtenek, „rádobva" a falra árnyékhálójukat. A megszokott kókuszpálma használata mellett a Gervasoni „el nem csépelt" anyagokat is bevezetett a körforgásba, új kivitelezési módoknak a divatját nyitva meg: algák, nyersbőr csíkok stb. Időről időre olyan közismert cégek fordulnak a fonott készítményekhez, mint a Driade, Cap pellini, Ligne Roset, Grange, Horm.

A fonott bútor a hagyományos kategóriába tartozik, ez a szó pedig néha az unalommal asszociál. De szerencsére ebben az esetben ez nem (mindig) igaz. És ez azt bizonyítja, hogy nincsenek korszerűtlen anyagok és elöregedett technikák. Ha van fantázia, bátorság és vállalkozó szellem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Serge Silberman

A nyolcvanhat éves korában kedd este párizsi otthonában meghalt Serge Silberman a mozi olyan… Tovább olvasom