Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

MVH: tavaly rekordösszegű kifizetés a gazdálkodóknak

A múlt évben rekordösszegű, 614 milliárd forint forrást fizetett ki a gazdálkodóknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Az elnök közölte: az MVH által kifizetett források együttes összege a 2009-et megelőző évben 402 milliárd forint volt. A növekmény elsősorban annak tudható be, hogy a világgazdasági válság miatt a hivatal számos kifizetést előre hozott, valamint több támogatási jogcím esetében előleget is fizetett hogy segítse a gazdálkodók tevékenységét. Emellett pedig 10 százalékkal növekedett az uniós támogatás, azaz a SAPS összege is, A közvetlen támogatás 85 milliárd forinttal volt több a múlt évben, mint az előző esztendőben, és elérte a 327 milliárd forintot.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) jogcímeire kifizetett pénz szintén 85 milliárd forinttal emelkedett 2009-ben az előző évhez viszonyítva. Így az 177 milliárd forintra nőtt. a Némileg több, mint 200 milliárd forintra rúgó SAPS támogatásból a tavalyi év végéig 182 milliárd forintot fizetett ki az MVH. Margittai Miklós külön is megemlítette, hogy csak az idén januárban esedékes nemzeti támogatásból (top up) a hivatal már a múlt év októberében kifizette a gazdálkodóknak a tej top up-ot, ami 15,7 milliárd forintot tett ki.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) céljainak megvalósítására - amelyre összességében mintegy 1.375 milliárd forint áll rendelkezésre - már 873 milliárd forintot kötöttek le pályázatokkal. A kifizetett összeg pedig eléri a 280 milliárd forintot. Az MVH elnöke emlékeztetett rá: az idén a területalapú támogatást a SAPS keretében fizetik ki a gazdálkodóknak, mert a tervezett új támogatási rendszert, az SPS-t nem lehetett bevezetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részleges látogatási tilalom az egri kórházban

Calici vírus fertőzés miatt részleges látogatási tilalmat rendeltek el az egri kórházban -… Tovább olvasom