Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Múzeumok Éjszakája: ezernél is több program országszerte

Ezernél is több programmal várja országszerte a közönséget ma éjjel a Múzeumok Éjszakája; az ötödik alkalommal megrendezendő eseménysorozat keretében a fővárosban hatvan, vidéken pedig csaknem száz helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők.
A Múzeumok Éjszakáját Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitja meg ma este az Iparművészeti Múzeumban, ahol a tárcavezető ezt követően zenés tárlatvezetést tart az Esterházy család kincseit bemutató kiállításon. A Magyar Nemzeti Múzeum fényfestett épületében a Dzsingisz kán és öröksége, valamint a Tatárjárás című időszaki kiállításokhoz kapcsolódó egész éjszakás programok várják a látogatókat a Szent Iván napját megelőző éjszaka.

A Magyar Nemzeti Galéria szombat este koncertekkel, divatbemutatóval, tárlatvezetésekkel, és gyerekprogramokkal várja látogatóit. A Múzeumok Éjszakáján különleges megvilágításban pompázó Néprajzi Múzeumban az éjszaka háziasszonya Palya Bea, házigazdája Ágoston Béla lesz. A színpadon etno és világzenei együttesek lépnek fel. Mesemondás, rendhagyó tárlatvezetések, különleges hangszerbemutató és táncház várja az érdeklődőket.

Az inkák ősi fesztiváljának, a Nap Ünnepének látványos szertartása elevenedik meg szombaton a Szépművészeti Múzeumban az inka kiállításhoz kapcsolódva. Perui és ecuadori zenével, táncházzal, inka meseházzal, pánsíp-készítéssel és egyéb kézműves foglalkozásokkal, színes forgataggal, latin-amerikai falatokkal várják a látogatókat. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a fagylaltkészítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum programjai között csónakos vártörténeti túrák, borkóstoló akadémia, fáklyás séta, tűzugrás és szerelmi bájitalkóstolás is szerepel. A dinoszauruszokat állítja az est középpontjába a Magyar Természettudományi Múzeum, ahol régi és új tudományos elméletek képviselői osztják meg nézeteiket az őslények kihalásáról, az evolúcióról. A Patagónia dinoszauruszait bemutató kiállításához kapcsolódik a múzeum argentin kulturális programja éjféli salsával, tangóbemutatóval, ital és ételkóstolással.

A Szilágyi Dezső téri református templom hangversenyén Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Sebestyén Márta előadásában a Zsoltárok Könyvéből tizenöt zsoltár hangzik fel mai feldolgozásban. A Lánchídnál horgonyzó Kossuth Múzeumhajó fedélzetén a magyar folyami személyhajózás 150 éves történetét bemutató kiállítás tekinthető meg a Múzeumok Éjszakáján. Az 1939-ben Újpesten épült, utolsó Duna-tengerjáró hajón, a Debrecen ex Kassa fedélzetén és a köréje csoportosuló többi hajón is színes programokkal várják az érdeklődőket.

A Múzeumok Éjszakáján Akt-Kép-Másképp címmel a Sebesvíz nemzetközi fotóművészeti alkotótelep mestereinek alkotásaiból nyílik kiállítás a WAX Kultúrgyárban. Vidéken csaknem száz helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők a Múzeumok Éjszakáján. Az egri Dobó István Vármúzeumban erre az alkalomra néhány órára Miskolcról az egri várba érkezik Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festménye.

Szegeden hat helyszínen, köztük újdonságként a Fogadalmi templomban és a Somogyi-könyvtárban várják színes programokkal a szervezők a Múzeumok Éjszakáján a látogatókat. Esti tárlatvezetéstől a lovasíjász-bemutatóig sok színes, érdekes programmal várják az érdeklődőket ma éjszaka Pécsett, ahol hét múzeum több mint huszonöt programot kínál.

Debrecen három közművelődési intézménye, a Déri Múzeum, a Református Kollégium Múzeuma, valamint a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ első alkalommal kapcsolódik be együtt a Múzeumok Éjszakája programsorozatba. Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjjel rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Tavaly 45 városban több száz programmal és kiállítással várták a közönséget; a becslések szerint Budapesten 140 ezren, vidéken pedig 63 ezren vettek részt az eseményeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs megegyezés a halálra ítélt bolgár ápolónők ügyében

Nem sikerült megegyezni a Líbiában halálra ítélt bolgár ápolónők ügyében a kártérítés kérdése miatt… Tovább olvasom