Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája - Több ezren a székesfehérvári programokon

Több ezren vettek részt a 14 szervezet és kulturális intézmény összefogásával megrendezett Múzeumok éjszakáján, Székesfehérváron, Pákozdon és Fehérvárcsurgón; a rendezvénysorozat keretében 20 helyszínen, hatvannál több program várta az érdeklődőket.
A szombaton kora délutántól késő éjszakáig tartó programkavalkád keretében egyebek között gyerekfoglalkozások, tárlatvezetések, előadások, fotókiállítás, koncertek, borkóstoló, gyertyafényes kastélytúra, bátorságpróba közül válogathattak a látogatók. Szinte valamennyi rendezvény az álomról "szólt", az álom témaköréhez kapcsolódott. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, a néprajzi kiállításon pásztorálom címmel rendeztek gyerekfoglalkozást., majd Ágyjelenetek, az ágy és a népi alváskultúra címmel tartottak előadást.

A Fekete Sas Patikamúzeumban a szerelmi bájitalok készítésével és az álomhozó gyógyfüvekkel ismerkedhettek meg a betérők, a Csók István Képtárban pedig rémálom, avagy vámpírok és Báthory Erzsébet alakja Csók István festészetében címmel tartottak családi délutánt. Székesfehérvár múzeumaiban, képtáraiban a program kezdetétől zárásig "telt ház" volt, szinte hömpölygött a tömeg. A Csók István képtárban, ahol a névadó életmű-kiállítását láthatták az érdeklődők, több százan - köztük sok gyerekes család - járták végig a tárlatot Révész Emese, a festő munkássága kutatójának kalauzolásával.

Az Egyházmegyei Múzeumban az intézmény kincseit, továbbá Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök életét bemutató tárlatot láthatták az érdeklődők. A Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében Nádorfi Gabriella régész segített a látogatóknak eligazodni Fejér megye történetét és régészeti emlékeit bemutató tárlaton. A Városi Képtár-Deák Gyűjteményben a bagolygyűjtők rendezték meg országos találkozójukat. A bölcs éjszakai madarat a róla formázott tárgyak, képzőművészeti alkotások mellett egy élő macskabagoly is "képviselte".

A képtárban egyébként terített asztal melletti borkóstolásra is várták a látogatókat, este pedig az 1900-as évek elejének sanzonjaiból kaptak ízelítőt Váradi Eszter Sára színművész és Balogh József tangóharmonikás előadásában. Székesfehérvár közelmúltban elhunyt fotóművészének, Õri-Tóth Istvánnak a munkáit több helyszínen is láthatták a Múzeumok éjszakájának résztvevői.

A rendezvénysorozat idejére megnyitották a közönség előtt a városházát is, az érdeklődők idegenvezető kalauzolásával tekinthették meg a patinás épület dísztermét, Aba-Novák Vilmosnak a folyosót díszítő seccóját, és nézhették meg a polgármester dolgozószobáját. Akiknek pedig kevés volt a székesfehérvári program, Fehérvárcsurgón, a megújult Károlyi-kastélyban gyertyafényes kastélytúrán, a pákozdi Katonai Emlékparkban pedig esti bátorságpróbán vehettek részt.

A rendezvényekre belépőként a Múzeumok éjszakájának valamennyi helyszínére érvényes, 200 forintért megvásárolható karszalag szolgált, a vidéki programokra pedig ingyenesen igénybe vehető autóbuszok szállították az "éjszakázókat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok éjszakája - Göncölszekér: kortárs versek megzenésítve

Két koncertet is ad június 24-én a budapesti múzeumok éjszakáján a kortárs költők verseit… Tovább olvasom