Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája - Foci-vb és antirasszizmus a Holokauszt Emlékközpontban

A Múzeumok éjszakáján a Holokauszt Emlékközpontban a látogatók óriás kivetítőn nézhetik a dél-afrikai futball-világbajnokság aktuális meccseit, focizhatnak magyar focisztárokkal és budapesti nagykövetekkel is, kitölthetnek szurkolói tolerancia tesztet, és vendégeskedhetnek a B-Közép retró büfében is - mindezt az antirasszizmus jegyében.

Az intézmény közleménye szerint a foci-vb közvetítéseivel és többi programjukkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy "egy sportrendezvény is lehet a tolerancia ünnepe a fajgyűlölet helyett". Emlékeztettek arra, hogy a rasszizmus a futballpályákon nem ismeretlen jelenség, az elmúlt húsz évben a foci egyik égető problémája lett, holott például a német válogatottban szerepel afrikai származású, színesbőrű játékos, török muzulmán, honosított brazil és spanyolajkú dél-amerikai indián is.

A Dél-Afrikai Köztársaság, ahol az idei futball-világbajnokságot rendezik, nemrég még az apartheid és a faji gyűlölet hazája volt, idén viszont a világ futballünnepének színhelye lett - mutattak rá az ajánlóban. A világbajnokságon résztvevő országok közül majdnem mindegyik, amelyik rendelkezik budapesti diplomáciai képviselettel, nagykövetén keresztül üzenetet küldött a Holokauszt Emlékközpont látogatóinak.

Ezekből kisfilm készült, amelyet a Múzeumok éjszakáján bemutatnak. Az esti rendezvényre jelezte részvételét a dél-afrikai, a dán és a német nagykövet, valamint a görög és brit nagykövetség képviselői is. Mellettük a magyar foci régi és mai nagyjai mérik össze tudásukat egy tengó meccs erejéig az önként jelentkezőkkel.

A hírességek között lesz Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnok, Zsivoczky Gyula ifjúsági Európa-bajnok futballista és Sallai István 13-szoros válogatott. A futball-programok mellett kelet-európai zsidó zenét, Bob Dylan-, Leonard Cohen- és Lou Reed-feldolgozásokat hallgathatnak a Páva utcába látogatók.

Az emlékközpont állandó kiállításán pedig speciális tárlatvezetéseken a holokauszt áldozatává lett neves magyar labdarúgók, sportolók - Braun "Csibi" József, Schwarz Sándor, Petschauer Attila és mások - személyes történetén keresztül mutatják be a vészkorszak éveit.

Olvasóink írták

 • 11. háté 2010. június 20. 22:11
  „Megszívlelendő!
  "El fog jönni az a nap, amikor minden olyan népnek, akik között zsidók laknak, fel kell tennie a kérdést, hogy mindannyiukat kiutasítja; ez a kérdés az élet és halál kérdése lesz" LISZT FERENC”
 • 10. háté 2010. június 20. 20:55
  „Ennek igazolására elegendő arra a szédületes különbségre utalni, mely a keresztény és a zsidó vallás isteneszméje között fennáll, mert amíg a kereszténység Istene a szeretet, jóság, igazságosság, irgalom és minden erkölcsi fenség szelleme, addig Jahve kegyetlen és vérszomjas zsarnok, aki lábait az istentelenek vérében akarja füröszteni (Zsolt 58, 11) s népének megparancsolja, hogy a nem zsidókat irtsa ki.

  Nincs a földkerekségen még egy nép, melynek ,,szent" írásai térdig gázolnának az embervér kiontásának leírásában, mint a zsidó Ószövetség. A Tóra (Pentateuch = Mózes öt könyve) leplezetlenül feltárja azokat a mészárlásokat, melyeket a zsidók nemzeti istenük parancsára elkövettek s amely ,,hőstettek" a zsidó szadizmus borzalmas bizonyságai.
  öldöklés ,,módszere" mindenütt ugyanaz. A férfiakat, asszonyokat és gyermekeket - Jahve parancsára - kiirtják, de a szüzeket meghagyják, hogy - mint Mózes a midianitákkal viselt háborújában rendeli - ,,a hódítók rabszolgái és ágyasai legyenek" (5 Móz 17 és 18). A legvadabb fejbőrvadász indiánok is előkelőbben bánnak áldozataikkal, mint bántak azok a zsidó ,,hősök", akik Dávid példáját követték.”
 • 9. SC 2010. június 20. 20:46
  „meir!
  Azt mondod nincs közötök ahhoz ami itt történik!Akkor kérlek ne fűzz gyűlölködő kommentárokat mindenhez!”
 • 8. SC 2010. június 20. 20:40
  „meir!
  Semmi közöm a holokauszthoz,apámnak sem volt,nagyapámnak sem.
  Hazámban még a vízcsapból is ez a téma folyik örökösen.Elegem van belőle.
  Felnőtt ember vagyok,nem kell emlékeztetni rá többet,nem vagyok hülye,megértettem én elsőre is a tényeket!
  Belekeverünk mindenbe bennetek?Itt nem kell,belekeveredtetek magatoktól is.:-)”
 • 7. meir 2010. június 19. 17:08
  „moderálva”
 • 6. meir 2010. június 19. 17:05
  „2-es/S.C.
  -"folyamatosan emlekeztetnek arra,amihez semmi kozom"-irod!!
  akkor hadd irjak csak annyit,;
  Nekunk sincsen kozunk ahhoz ami veletek tortent,es tortenik,-megis minduntalan belekevertek minket zsidokat mindenbe!!!”
 • 5. fióka 2010. június 18. 15:50
  „holokauszt és a foci még valami nem lessz összefonva a holokausztból mert szerintem az emberek könyökén jön már ki ami csinálnak.”
 • 4. háté 2010. június 17. 21:57
  „Holokauszt Emlékközpontban a látogatók óriás kivetítőn nézhetik a dél-afrikai futball-világbajnokság aktuális meccseit,------forog a gyomrom ezektől a hírektől,
  A mi adónkból mulatnak a kizsákmányolók, a kirekesztők, a rasszista zsidók.
  Nyugodjanak békében!”
 • 3. k2968 2010. június 17. 21:47
  „Tudjátok hogy van ez....Ha már kicsit is próbálnak az emberek elfogadni más "vallású ,nemzetségü ,stb. "embereket akkor jönnek elő a holo kártyával.Csak az ö sorsuk ami számít.....Mindenki bűnös csak ők a feddhetetlenek....és azt hiszik ezt mi toleráljuk.A tö...m tele van a zsi....k holoizéjével.Nekünk is vannak olyan történelmi eseményeink amik fájnak.Azokkal senki nem törődik......Még egy sporteseménybe is a saját üzletüket (mert a holo...t már rég nem más mint üzlet)keverik bele...”
 • 2. SC 2010. június 17. 19:36
  „Nem vagy egyedül buggyant.
  Folyamatosan emlékeztetnek arra,amihez semmi közöm...”
 • 1. buggyant 2010. június 17. 18:55
  „deunom.... van a RASSZ meg a rasszista...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Jászfényszaru közelében

Halálos baleset történt csütörtök délután a 32-es számú főúton, Jászfényszaru és Pusztamonostor… Tovább olvasom