Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája - Aktok a kamionban Szentendrén

A múzeumok éjszakáján Szentendrén az ismét megnyíló Vajda Múzeum két kiállítása mellett Meztelen valóság címmel válogatást rendeznek a Czóbel Múzeumban, a Dunakorzón aktszobrokat állítanak ki egy kamionban.

Az egyéjszakás szentendrei művészeti kaland keretében szombaton a vendégek bepillanthatnak a műtermekbe, lesz divatbemutató a hatvanas évekből, és beszélgetés történészekkel a Képtár nemrégiben nyílt, a város és az államszocializmus viszonyát feldolgozó kiállításához kapcsolódóan – mondta Kálnoki-Gyöngyössy Márton Pest megyei múzeumigazgató kedden a Duna-parti városban tartott sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága (PMMI) és Szentendre városa az eddigi legnagyobb rendezvényével készül a múzeumok éjszakájára: negyven helyszínen több mint hatvan kulturális, alkotóművészeti program várja az érdeklődőket.

Három új kiállítás nyílik szombaton: a Vajda Múzeumban Ferenczy Noémi és Béni műveiből, ugyanott Vajda Lajos és az Európai iskola szentendrei mesterei címmel, a Czóbel Múzeumban pedig a Meztelen valóság elnevezésű válogatás.

Lesz emellett éjszakai galériatúra Vincze Ottó képzőművész vezetésével, amely Szentendre rejtett értékeire hívja fel a figyelmet, megnyílik a Régi művésztelep kapuja, ahol Szakács Imre, Aknay János és Buhály József enged bepillantást műhelytitkaiba, a rajzhoz tehetséget érzők pedig élő modell utáni aktfestésre vállalkozhatnak a Czóbel Múzeumban.

A rendezvény egyik házigazdája, Kálnoki-Gyöngyössy Márton elmondta, hogy a PMMI tulajdonában álló különleges műtárgyszállító kamion 2011-től "kulturális küldetésre" is vállalkozik: az Art Kamion guruló kiállítóterében, Európa egyik legnagyobb és leginnovatívabb műtárgyszállító kamionjának rakterében ezentúl rendszeresen láthatók majd kiállítások az ország különböző pontjain. A májusban indult kezdeményezés keretében most szombaton az aktszobrokból és aktgrafikákból álló egyéjszakás kiállítás tekinthető meg.

Dietz Ferenc polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a PMMI-vel megvalósuló együttműködés folytatása a korábban kialakított jó kapcsolatnak, amelynek része a készülő városmonográfia is. Mint kiemelte, a város kereskedőivel és vállalkozózóival való közös munkálkodás sikerességét évek óta bizonyítja a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva elnevezésű programsorozat.

"A múzeumok éjszakájához kapcsolódóan korábban nem jött létre ilyen széles körű összefogás. Nem véletlenül kapta a program a Szentendrei Múzeumok és Galériák Éjszakája elnevezést" – hangsúlyozta a városvezető.

A helyiek aktív részvételének köszönhetően a programok között lesz tűzikovács-bemutató, retropóló-kiállítás, különleges tárlatvezetések, köztük szentendrei udvarokban és éttermekben látható szobor- és festménykiállítások, emellett a művészek maguk is várják jóízű beszélgetésekre az érdeklődőket. Az idei éjszakának önálló honlapja is van, amely a www.muzejszentendre.hu címen található. A sajtótájékoztatón elhangzott: az egyetlen belépőjegy áráért megváltott karszalag valamennyi programra belépést biztosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset után derült fény egy illegális akkumulátor-szállítmányra Zalában

Balesetet szenvedett egy román kisteherautó az M70-es autóúton. Tovább olvasom