Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Múzeum helyett kiállítóhely

Folytatás az 1. oldalról.

– Azt is elismerjük – folytatta Péchy Mária –, hogy az ország és a települések nehéz helyzetben vannak, viszont léteznek olyan értékek, amelyeket nem lehet feláldozni, mert ezeket újrateremteni már nagyon nehéz. Véleményünk szerint az elbocsátással járó bérmegtakarítás nem jelentős tétel.
– A nagycenki múzeum léte nincs veszélyben – jelentette ki érdeklődésünkre Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke. – Az önkormányzatnál fel sem merült a bezárás gondolata. A mostani időszakban azonban elkerülhetetlen a költségcsökkentés. Amint megváltoznak az anyagi feltételek, megvizsgáljuk, miként lehetne visszaállítani a mostani állapotot. Több száz levelet kaptam, amelyben a múzeum sorsáról érdeklődtek. Azt válaszoltam, kényszermegoldást kellett hoznunk.
Az emlékkiállítás közérdekű muzeális kiállítássá való átsorolása semmilyen változást és visszalépést nem jelent a látogatóknak. A kiállítás vezetője továbbra is Kenesei Károly, így a szakmaiság is biztosított.
Firtl Mátyás szerint a múzeum látogatottságán lehet még emelni. Tavaly mintegy 8200 fizető vendég volt, akik mellett 14.370 kedvezményes és 12.464 ingyenes látogatói jegy kelt el. Át kell gondolni a kedvezmények körét is, ezáltal növelve a bevételeket. A megyei önkormányzat felajánlotta, hogy legyen országos fenntartású a nagycenki múzeum, de ezt a minisztérium nem fogadta el.

Háttér

A megyei önkormányzat saját fenntartású múzeumainak átszervezéséről lapunkban február 9-én, Átszervezik a múzeumi rendszert címmel számoltunk be. Ebben arról írtunk, hogy múzeumként a győri és a soproni intézmény működhetne tovább, a nagycenki, a kapuvári és a csornai kiállítóhely, a mosonmagyaróvári pedig gyűjteményi besorolást kapna. A közgyűlés várhatóan a márciusi ülésén hozza meg végleges döntését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer… Tovább olvasom