Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Művésztelep: Idén is volt

Élénk a vendégjárás a városban. Pénteken és vasárnap nyílt képzőművészeti kiállítás Győrött. Pénteken Katarina Slaninková szlovák művész a Váczy Péter-gyűjtemény Cziráki Termében mutatta be munkáit.

(illusztráció)
A tavalyi művésztelep díjazott alkotója ő. Idén is van művésztelep,
1968 óta harmincnegyedik alkalommal. A hagyományoknak megfelelően a város művészvendégei a Borsos Múzeum-beli zárókiállítással „búcsúztak" vendéglátóiktól.
Pápai Emese, a Városi Művészeti Múzeum művészettörténésze második alkalommal a nemzetközi művésztelep egyik művészeti vezetője.
– Minden alkotónak van valamilyen találmánya – említette a táborvezető, amikor meglátogattuk a művésztelepen, amelynek bázisa a grafikai műhely. Az említett „találmányok" olyan alkotómódszerek, technikák, amelyek egy művészre jellemzők.
Idén tizenegy művész érkezett. Két hazai mellett francia, belga, svájci, finn, cseh, egyiptomi, japán és indiai művészek népesítették be a művésztelepet.

A művésztelepre beköszönt Vidhya Sagar Upadhyay, aki Indiában ismert művész és Dzsaipur egyetemén tanít. Az ő ajánlásával jutott el a két indiai alkotó, Probir Gupta és Hem Raj a győri művésztelepre. A tanár úrtól azt kérdeztük, milyennek látja globalizált világunkat.
– Huszonöt éve téma a globalizáció – jegyezte meg és arról beszélt, hogy a művészek ellenben változatlanul dolgoznak, egyéni indíttatástól vezérelve.
– Első és legfontosabb, hogy a fiataloknak nagy a hitük, érdeklődnek a világ iránt. Mi tanárként információátadással, tanáccsal egyengetjük pályájukat. Ennyi az egész – mondta Vidhya Sagar Upadhyay.

Egyik indiai, Hem Raj nagyméretű (1,80x1,80 m-es) képeket alkotott. Motoda Hisaharu japán művész számos felvételt készített a városról. A városképek foglalkoztatták munka közben is. A grafikai műhely egyik sarkában ő, a másikban a belga Claude Sinte dolgozott.
A művészek a telepen grafikákkal (rézkarccal, litográfiával), egyedi rajzokkal, festményekkel, installációkkal „kísérleteztek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombati kék sorok

A rendőrség bűnmegelőzési szolgálata azt szeretné, hogy az idei nyár a gyermekek és szüleik számára… Tovább olvasom