Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Művészetek Völgye: Túl a gyermekéveken

Tizenöt éves a Művészetek Völgye, kamaszodik tehát az immár hat Balaton-felvidéki település közös gyermeke. A kamaszkor a nagy változások időszaka, s bizony a fesztivál is évről évre változik.

180 ezer vendég

Miként a megnyitón elhangzott, az 1989-es első Kapolcsi Napoknak 400 vendége volt, tavaly pedig már 180 ezren látogattak el a völgybe. A helyiek szerint körülbelül be is áll majd ez a nézőszám, többen egyszerűen nem férnek el az utakon, az utcákon. Pedig a nagyobb publikum befogadására alkalmas helyszínek is megszaporodtak az utóbbi egy-két évben (s estéről estére meg is telnek), a vendéglátóhelyek pedig szinte egymást érik. Az első három nap tapasztalata alapján elmondható, idén sem lesznek kevesebben, mint tavaly, hiába időzítettek úgy, hogy „belenyúljanak" a Sziget-fesztiválba.

Pártpolitikától mentesen

Szóval az ember csak ámul, ha belegondol a történetbe. Tizenöt évvel ezelőtt ugyan ki ismerte Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs vagy Pula nevét, ma pedig naponta tízezrek kelnek útra, hogy megnézhessenek egy-egy programot, hogy beleszippanthassanak a völgy levegőjébe, részesei legyenek egyedi hangulatának.

Ehhez az is hozzájárul, hogy a fesztivál pártpolitikától mentes. Ezt hangsúlyozta Márta István is a kapolcsi megnyitón. Ennek szellemében a rendezvényre érkező két államtitkár a völgykapunál le is rakta politikai batyuját (melyet a rendezőktől kaptak a jelképes akció előtt), jelezvén: kint hagyják a mindennapi vitákat, a völgyben nincs helye a pártviszályoknak.

Megyei szálak

A programsorozatnak akadnak megyei szálai is, például győriek szervezték a nagy sikerű kézművesvásárt Vigántpetenden, a biopiacot Kapolcson, emellett idén is fellép a Vaskakas Bábszínház, aztán a Lippentő Táncegyüttes, s vetítenek a Mediawave filmjeiből is. A nyitónap taliándörögdi programját szintén győri csapat, az Interpál zárta. Ahogy maguk meghatározták: „paranormális kalandozásuk a slágerek világában, azaz a Szécsi Punk a 007-es ügynök útmutatásai alapján" éjjel fél háromkor is jelentős sikert aratott a közönség körében.

Rang a lehetőség

A csapat basszusgitárosa, Jörg Tibor a Kisalföldnek elmondta, hogyan jutottak a szép klastromrom színpadáig: küldtek egy demókazettát a szervezőknek, ezzel pályázva a fellépésre. A felvételek alapján hívták aztán meg a csapatot a fesztiválra, amelyen fellépni mindenki számára rangot jelent, tette hozzá. A győri zenész szerint a közönség számára leginkább a fesztivál sajátos hangulata a fő vonzerő, ő maga elsősorban a zenei eseményekre kíváncsi.

A dobos, Bors Laca kérdés nélkül jegyezte meg munkatársunknak: bizony, Győrnek alaposan össze kellene kapnia magát, ha egy ilyen rendezvényt akarna szervezni. Eddig még nem tapasztalt összefogás kellene hozzá. Egyelőre azonban ez hiányzik, miként nincs olyan összművészeti esemény még a megyében sem (talán az egy Mediawave-et kivéve), amely számottevő vendégsereget csábítana régiónkba. Kár, pedig szükség lenne rá – egyezett meg zenész és újságíró.

Vaskos műsorfüzet

No de ne feledkezzünk meg a programokról: ha a hirdetéseket nem számítjuk, hetven-nyolcvan oldalas a műsorfüzet, kizárt tehát, hogy valaki ne találjon magának kedvére valót. Mégpedig a nívósabb fajtából...

Baráti árakon

Az árak pedig megfizethetők, esetenként még barátinak is mondhatók. A napijegy 1200 forintba kerül (amely szinte minden előadás megtekintésére feljogosít), egy korsó magyar sör 250, az import 350, egy félliteres üdítő pedig 280 forint. Idén már a legtöbb helyen fizetni kell a parkolásért is: többnyire egy óra 200 forintba kerül, az egész napos pedig 4–500 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkoztatás és jövedelmek

A gazdaságilag aktív népesságnek (foglalkoztatottak és munkanélküliek) az katív korú népességhez… Tovább olvasom