Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Műszakváltoztatás

Olvasói kérdés - Jelenlegi munkahelyemen a munkaidőt a cég heti 30 órára szeretné csökkenteni, de 2 műszak helyett 3-at akar: 6-tól 12, 12-től 18, 18-tól 24 óráig. A cég szerződésmódosítást szeretne végrehajtani, amit én nem akarok aláírni, de a céghez hűségszerződés köt, emiatt meg nem akarnak elengedni és azt mondják, hogy ha nem írom alá, akkor is csak 6 órát dolgoztatnak, és nincs módom a felmondásra a hűségszerződés lejártáig.

Győr-Moson-Sopron - A munkáltató a munkaszerződést vagy annak egyes elemeit – mint például a munkaidő hosszát – csak a munkaszerződés módosításával változtathatja meg. Egyoldalúan törvényesen nem módosíthatja, a dolgozónak pedig nem kötelessége a szerződésmódosítást aláírni. Az úgynevezett hűségszerződés alatt nem tudni, mit ért olvasónk, elképzelhető, hogy határozott idejű munkaszerződésre gondol. A munkaidő hosszát ebben az esetben is csak közös megegyezéssel lehet módosítani. A levélből nem derül ki, hogy a munkavállalónak milyen hátránya származhat a „hűségszerződés" felmondásából. Egyébként is miért mondana fel ebben az esetben a munkavállaló, nem ő akar változtatni a munkaidő hosszán.

A munkaidő beosztását viszont a munkáltató határozza meg, ehhez nem kell a munkavállaló hozzájárulása. Azonban ha az új munkarend szerint például 18-tól 24 óráig dolgozik és tömegközlekedési eszközzel nem tud a munkából hazamenni, akkor a munkába járással kapcsolatos pluszköltségeinek megtérítésére igényt tarthat.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, megyei tisztségviselői, Potyondi Antal és Kránitz Pál adnak szakértői válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik „A Kisalföld a dolgozókért" akciónk keretében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli nyitva tartás az adóhivatalban

Győr-Moson-Sopron - Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága holnap, a személyi… Tovább olvasom