Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

MÚOSZ: sajtószabadság elleni támadás a Btk. szigorítása

A bajai videóügy kapcsán kezdeményezett módosítás alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít.
Az újságíró-szervezet az erről szóló közleményét csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

Az elnökség álláspontja szerint a bajai események épp a nyilvánosság erősítését és a tényfeltáró újságírás feltételeinek javítását tennék szükségessé. Ilyen eseménynek tartják a választási csalás miatt, a bíróság döntésével megismételtetett időközi bajai választást, a kampány során tanúsított, vélhetően a választókat megfélemlítő magatartást, majd a "bajai videó" hamisítását. Mint írták, ezek körülményei még nem teljes körűen ismertek.

Közölték, bűncselekmény esetén a jelenlegi jogszabályok megfelelően biztosítják az eljárás lefolytatását és a szankciók alkalmazását. A javaslat szerintük a magyar állampolgárok jogát csorbítja azon tények megismerésében, amelyek a választói bizalom elnyerését szolgálnák.

A MÚOSZ a magyar állampolgárok érdekében és a sajtószabadság védelmében elutasítja a Btk. szigorítását - írták.

A javaslat, amely várhatóan decemberben lép hatályba, alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető.

A hvg.hu-ra október 18-án került fel egy videó a bajai időközi választással összefüggésben, amiről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány, az azon szereplők megrendezett helyzetet játszottak el a megismételt önkormányzatiképviselő-választás után. A videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő év végére fejeződhet be a légimentő bázisok projektje

Elsőrendű cél, hogy a lehető legnagyobb lefedettséget biztosító légi mentés folyamatos és zavartalan… Tovább olvasom