Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Munkaügyi razzia Sopronban

Egy építkezésen és egy útépítésen tartottak munkaügyi ellenőrzést a feketén dolgozók kiszűrésére.

Sopronban egy építkezésen és egy útépítésen tartottak munkaügyi ellenőrzést a feketén foglalkoztatottak kiszűrése céljából. A városban idén ez volt a nyolcadik közös, a rendőrséggel, határőrséggel és a munkaügyi felügyelőséggel szervezett akció.

A soproni kapitányságon szerda reggel tartott eligazítást követően először egy Győri úti építkezést ellenőriztek a rendőrök, a határőrök, továbbá a munkabiztonsági és munkaügyi felügyelők. Egy leendő üzletközpont vázai között azonban mindössze egy ember dolgozott, liftaknát ásott, a többiek egy másik beruházáson ténykedtek. Mint kiderült, a kétgyermekes, 31 éves kárpátaljai magyar dolgozó – aki több mint egy éve él Sopronban – tartózkodási engedélye rendben volt, és az időközben lejárt munkavállalói engedélye meghosszabbítását is újra kezdeményezték már. Ez utóbbiról jegyzőkönyvet állítottak ki. A munkaadó, Szabó Péter azonban értetlenkedésének adott hangot. Mint mondta, felháborító, hogy másfél hónapja kezdte el az objektum építését, azóta háromszor is ellenőrizték már, jóllehet soha nem volt semmi adó- vagy tb-tartozása, s dolgozóit is rendre mindig bejelentette. Az előző két ellenőrzés is mindent rendben talált. Most viszont a folyamatban lévő munkavállalási engedély miatt jegyzőkönyvezik, egyúttal kilátásba helyezték a megbüntetését is, amely akár a minimálbér ötszöröse is lehet. Erősen gondolkodik azon, hogy ezek után – vállalásainak teljesítését követően – szélnek ereszti három vállalkozása hatvan dolgozóját.

Az egyenruhások és a munkaügyi felügyelők ezután a Csengery utcai útépítéshez vonultak. Az ellenőrzés alá vont három alvállalkozó hetvenhat emberénél az elsődleges megállapítások szerint mindent rendben találtak.
Az akció parancsnoka, Pantelics András alezredes érdeklődésünkre elmondta: idén ez volt a nyolcadik munkaügyi ellenőrzés abból a célból, hogy kiszűrjék az illegálisan dolgozó külföldieket, illetve a feketemunkásokat alkalmazó munkaadókat. Ebben az évben közel négyszázötven munkavállaló papírjait kontrollálták. A munkaadók húsz külföldi és mintegy százötven magyar dolgozót nem jelentettek be a hatóságoknál. Ugyanakkor tapasztalatuk szerint a szigorú munkaügyi eljárásoknak híre ment, egyre kevesebb feketemunkással találkoznak a razziák során. A munkaügyi ellenőrzések folytatódnak, s kiterjednek a város vonzáskörzetéhez tartozó településekre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orgazmus a férfi számára természetes, a nő számára luxus?

Egyes felmérések szerint a nők nyolcvan százaléka a szeretkezések alkalmával rendszeresen nem éli át… Tovább olvasom