Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

˝Munkaügyi hókuszpókusz˝ - csaknem 70 ezerrel dolgoznak többen mint tavaly

Az idén június-augusztusban 3 millió 981 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 67 ezerrel - 1,7 százalékkal - több, mint egy évvel korábban.
KSH: 67 ezerrel  dolgoznak többen, mint egy évvel korábban

Az idén június-augusztusban 3 millió 981 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 67 ezerrel - 1,7 százalékkal - több, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A foglalkoztatottak közül 3 millió 948 ezren 15-64 éves korosztályba tartoztak a harmadik negyedévben, ami 70 ezer főnyi növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A korcsoport 59,0 százalékos foglalkoztatási aránya 1,2 százalékponttal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

A KSH adatai szerint június-augusztusban a 15-64 éves férfiak közül 2 millió 144 ezren voltak foglalkoztatottak, 60 ezerrel többen, mint a múlt év harmadik negyedévében. Foglalkoztatási rátájuk 2,1 százalékponttal, 65,3 százalékra nőtt.

A 15-64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 803 ezer volt, lényegében ugyanannyi, mint egy évvel korábban, esetükben a foglalkoztatási ráta 52,9 százalékos, 0,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A 15-24 éves korosztályból 230 ezren voltak foglalkoztatottak, 20,3 százalékos foglalkoztatási rátájuk 1,9 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakában mértnél.

A legjobb munkavállalási korú 25-54 évesek, valamint az 55-64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, előbbiek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal, 76,1 százalékra, utóbbiaké pedig 1,4 százalékponttal, 38,9 százalékra javult - közölte a KSH.

MSZP: munkaügyi hókuszpókusz

A parlament munkaügyi bizottságának MSZP-s elnöke szerint három éve tart a Fidesz és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) "munkaügyi hókuszpókusza", és ha így folytatják, tavaszra talán azt is sikerül kimutatniuk, hogy "négy év alatt Magyarország a munkahelyek Mekkája lett".

Gúr Nándor így reagált a KSH pénteken közzétett foglalkoztatási adataira, amelyek szerint 67 ezerrel dolgoznak többen, mint egy éve, a munkanélküliségi ráta pedig 0,5 százalékponttal 9,9 százalékra mérséklődött.

A sikerpropaganda immár egyszámjegyű munkanélküliségről szól, de arról nem, hogy ma már minden második munkanélküli a statisztikában sem szerepel, és ellátásra sem jogosult - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke.

Szerinte azt is elfelejtik hozzátenni, hogy az egyszámjegyű munkanélküliséget nem új, adófizető munkahelyek teremtésével, hanem statisztikai trükkök sorozatával sikerült elérni. Példaként említette, hogy a statisztikában ma már foglalkoztatottnak minősül a fizetés nélküli önkéntes munkás, a külföldön dolgozó "Orbán-emigráns", a szakmai gyakorlatát teljesítő tanuló és diákmunkás, a havi 1-2 napot dolgozó közfoglalkoztatott, de még "a trafikmutyi óta cigarettát csempésző feketemunkás" is.

Gúr Nándor hangsúlyozta, hogy ma a közmunkaprogrammal együtt is kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint a kormányváltáskor.

Az MSZP "nem a Fidesz trükkös foglalkoztatási programját kívánja folytatni a 2014-es kormányváltás után", hanem azt akarja elérni, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, és vásárlóértékükben növekedjenek a bérek - zárta közleményét az MSZP szakpolitikusa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolt a vonat egy embert Budapesten

Halálra gázolt a vonat egy embert péntek délelőtt a fővárosban, Újpest-Rákospalota vasútállomáson. Tovább olvasom