Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Munkanélüli, vagy adótartozása van? - nem jár a szocpol és a kamattámogatás

Az új jogszabály a tavaly született szocpol - lakásépítési támogatási - illetve az otthonteremtési kamattámogatási rendeletet módosítja.
Szociálpolitikai kedvezményt, és kamattámogatott lakáshitelt csak olyan házas-, illetve élettársak igényelhetnek, akik közül legalább egyikük rendelkezik 180 napot elérő társadalombiztosítással rendelkezik, és nincs nyilvántartott köztartozása az állami adó- és vámhatóságnál - az erről szóló kormányrendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg, és péntektől hatályos.

A kötelezően előírt 180 napos társadalombiztosítási jogviszony folyamatossága legfeljebb 15 nappal szakítható meg.

Az új jogszabály a tavaly született szocpol - lakásépítési támogatási - illetve az otthonteremtési kamattámogatási rendeletet módosítja. A szocpol nagysága a gyerekek számától, és az építeni - vásárolni - kívánt lakás nagyságától függ, és január 1-től igényelhető. Az állami kamattámogatás rendszerét jóvá kell hagynia az EU illetékes szervének is ahhoz, hogy ilyen hitelt igényelni lehessen.

Aki kamattámogatásos hitelt vesz fel, annak abban a lakásban kell laknia, amelyre a hitelt kapta, tehát befektetési célú vásárlásra nem jár a kedvezményes hitel. Nem kaphat ilyen hitelt, akinek lakástulajdona, lakáshasználati joga, szolgálati illetve lízingelt lakása van.

A tiltás nem vonatkozik arra az esetre, amikor a család együttesen legfeljebb 50 százaléknyi lakástulajdonnal rendelkezik olyan lakásban, amelyhez örökléssel, vagy tulajdonközösség megszüntetésével jutott. Ezek a szabályok a korábbi ilyen rendeletben is szerepeltek.

Amennyiben határidőre nem lesz kész a kamattámogatott hitellel épülő lakás, a bank a hitelt visszavonja, és a már igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni. Ha ez utóbbi elmarad, akkor a kincstárhoz kerül az ügy.

Olvasóink írták

 • 8. gjozsi88 2012. április 15. 15:42
  „Mami85
  De nem csak a kisebbségi halmozott fel köztartozást....!
  Sőt, ők a legkevesebbet!”
 • 7. machers 2012. április 13. 22:23
  „Két évet kellett várni az első normális megmozdulásra.
  Ezzel együtt egy okkal több, hogy a sok elmútnyócévező a hitelek kapcsán visszagondoljon a fidesz által anno, elindított kamattámogatott lakáshiteleire, amik nem kis mértékben növelték az adósságot, majd pofátlanul a szocik nyakába akarták varrni.”
 • 6. Csetneky 2012. április 13. 21:14
  „Véleményem szerint ez teljesen ésszerű és jó döntés. Ja, hogy csak annak, aki rendesen dolgozik és adót fizet? Hát akkor nosza, neki lehet rugaszkodni és mindenkinek jár. Nem olyan bonyolult dolgok ezek.”
 • 5. apokalipszis 2012. április 13. 20:14
  „Semmi gond ezzel se! Lehet Fidesz szavazó leszek.”
 • 4. Mami85 2012. április 13. 19:00
  „Nem azt mondom, hogy egyetértek, de így 1-el kevesebb támogatást tudnak igényelni a "kisebbségiek". A szocpolhoz ugye dolgozni kell, és adót fizetni. Kicsit más téma de ide tartozik. Ma olvastam a Győr+ -ban : a szociális bérlakásokban mintegy százötven bérlő több mint 60 millió forint távhődíjtartozást halmozott fel". Számoljuk csak ki, hogy ez mennyi?! Én meg azon gondolkoztam, hogy mi lehet a lépcsőházunkban a baj, hogy a földszinti szoc.lakásban évente cserélődnek a kisebbségi lakók...”
 • 3. accelerator 2012. április 13. 16:40
  „Jó világ jön... érzem....”
 • 2. Zsudiji 2012. április 13. 12:38
  „Már tényleg sok az amit művelnek! Eddig Fideszes voltam, de baromságokat csinálnak.
  Le kellene váltani őket, de kit lehetne a helyére tenni?! :( Nagyon elkeserítő. :((
  Még elhagyni sem tudom az országot. :((”
 • 1. Mankapunka 2012. április 13. 12:13
  „Nagyon szomorú vagyok. De legalább végre nem okoznak csalódást. Mostmár csak a sok utazási kedvezményt kellene vissza venni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszaeszlári vérvád: Felháborította a miniszterelnököt a jobbikos képviselő felszólalása

Felháborította Orbán Viktor miniszterelnököt Baráth Zsolt jobbikos képviselő múlt heti, a… Tovább olvasom