Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 8.

Kilépés vagy egyezség?

„Táppénzen vagyok és határozatlan idejű munkaszerződésem van. Kórházban voltam, egészségem megromlott, vélhetően a munkahelyi körülmények miatt is. Úgy szeretnék eljönni a vállalattól, hogy ne kelljen letölteni az egy hónapos felmondási időmet a fent említett okok miatt, tehát azonnali kilépéssel. Nem tudom, ezt megtehetem-e. Tavalyról bent maradt 6 nap szabadságom, illetve az idei, a kilépésig időarányosan járó szabadságomat ki kell-e fizetnie a munkáltatónak?" –  írta „Madárka" jeligével olvasónk.

Szakértőink azonban semmiképp sem javasolják számára, hogy úgy mondjon fel, hogy a felmondási idejét nem tölti le, azaz azonnali kilépéssel. Az a munkaviszony jogellenes megszüntetésének minősülhetne. Ilyen esetben a munkavállaló köteles a le nem dolgozott felmondási időre járó átlagkeresetének megfelelő összeget megfizetni a munkaadójának. Ráadásul, ha a munkáltatót ezenfelül is kár éri, akkor a kárának érvényesítésére is jogosult.

Ha mégis felmond, akkor ezt jogszerű módon érdemes megtennie, közölve a munkaadóval. Az utolsó munkában töltött napon meg kell kapnia járandóságait, juttatásait, és ebbe a szabadság is beletartozik, ha addig nem adták ki. De megkérdezheti: ragaszkodik-e a felmondási idő ledolgozásához a munkáltató. Persze ha nem ragaszkodik, akkor tulajdonképpen már nem felmondásról, hanem közös megegyezésről van szó.

Olvasónk esetében a szakemberek tanácsa szerint a legcélszerűbb a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetése. Erre van lehetőség és ilyenkor a munkáltató és a munkavállaló közösen megegyezhet abban, hogy mikor szűnik meg a munkaviszony. Ez persze kompromisszumos megoldás, de mégiscsak ez lehet célravezető.
rimanyi.zita@kisalfold.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseny a legrosszabb film címéért

Február 26-án Hollywoodban huszonötödik alkalommal osztják ki a legrosszabb filmeknek járó "kitüntetést", az Arany Málna díjakat.  Ben Affleck és Halle Berry is versenyben van. A legrosszabbnak tartott színészek között egyébként Stallone az abszolút csúcstartó. A díjat 1980-ban alapította egy cinikus filmőrült, miután egy ülésben végigszenvedett két filmmusicalt. Tovább olvasom