Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 7.

Ha felmondanak nekem, kötelesek-e kifizetni a tavalyi 14 nap szabadságomat?
„Ha felmondanak nekem, kötelesek-e kifizetni a tavalyi 14 nap szabadságomat? Három év munkaviszony után mennyi végkielégítés jár? Ha maradok a cégnél: kérhetem-e a tavalyi szabadságom kifizetését?" – kérdezte levelében „Tavalyi szabi" jeligével olvasónk. Szakértőink azzal kezdték válaszukat, hogy a szabadságot esedékességének évében kell kiadni. Azonban a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek esetén a szabadságot legkésőbb a tárgyévet követő év június 31-ig, kollektív szerződés erre vonatkozó rendelkezése esetén a tárgyévet követő év december 31-ig adhatja ki, ha az esedékesség éve letelt. A munkavállaló betegsége, vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül adhatja ki a „tavalyi szabit".
Ha a munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot még nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani és járandóságaival együtt a munkában töltött utolsó napon kell kifizetni. Egyéb esetben a szabadságot pénzben nem lehet megváltani.

Végső vigasz, a végkielégítés

Az is a válaszhoz tartozik, hogy a munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése miatt szűnik meg. Nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül. A munka törvénykönyve által meghatározott végkielégítés: legalább három év esetén egyhavi, legalább öt év esetén kéthavi, legalább tíz év esetén háromhavi, legalább tizenöt év esetén négyhavi, legalább húsz év esetén öthavi, legalább huszonöt év esetén hathavi átlagkereset.
A végkielégítés háromhavi átlagkereset összegével megemelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az öregségi nyugdíjra vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Az átlagkereset kiszámításának alapjául alapvetően az utolsó négy naptári negyedévre kifizetett munkabérek szolgálnak.


A „szabi" szabályai

A szabadságolásnak sajátos, néha bonyolultnak tűnő szabályai vannak. A szabadság kiadásának időpontját – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató határozza meg. Az alapszabadság egynegyedét – a munkaviszony első három hónapját kivéve – a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legalább tizenöt nappal be kell jelentenie. A szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni. A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal közölni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn kölyökklub

Óvodásoknak szervez angolnyelv-oktatást a Tappancs játszóház hétfőn délután háromnegyed négy órai… Tovább olvasom