Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 30.

Felszámolás, felmondás, végkielégítés

„A Kisalföldben megjelent, végkielégítéssel kapcsolatos írásra reagálva kérem a segítségét, mivel úgy érzem, talán rám is vonatkozna. 1995. 01. 27–2004. 03. 20-ig dolgoztam egy vállalatnál. Felmondtak, kaptam 2 havi végkielégíitést, majd munkanélkülire mentem. A nyugdíj-igazgatóság adatai alapján 2004. 10. 28-tól nyugdíjas vagyok. Jogosultsági idő: 37 év 278 nap. Korkedvezményre jogosító: 19 év 287 nap. Öregségi nyugdíjkorhatár elérése: 2009. 10. 28. Tehát 4 év korkedvezményt szereztem a textiliparban, anno. Kérem, írják meg, hogy jogosult lettem-e volna a plusz 3 havi végkielégítésre, mivel a nyugdíjkorhatáron belül voltam 5 évvel. Kilépés dátuma: 2004. 03. 20. Ha jogosultságom van, hova forduljak?" – ezt „Végkielégítés nyugdíj előtt" jeligével kérdezte olvasónk. Szakértőink a pontos utánaszámolás érdekében a születési idejét is elkérték (1951. 10. 28.) olvasónktól, és azt tudták megállapítani – a leírtak alapján –, hogy minden juttatását, a végkielégítését is megfelelően számolták el. A magyarázatot ezúttal már azért nem részletezzük, mert rovatunk előző cikkeiben többször megtettük.

„2003 augusztusában töltöttem volna be a 25 munkaévemet annál a cégnél, amely megyénkbeli üzemét, munkahelyemet felszámolta. 2003. április 15-én 5 hónap végkielégítés kifizetésével küldtek el, amikor betöltöttem az 55. életévemet, mivel 1948. március 18-án születtem. Jelenleg a nyugdíjazásomat intézem. 39,6 év munkaviszonyom van. Korengedményes nyugdíjra vagyok jogosult. Arra szeretnék választ kapni, jár-e részemre a plusz 3 hónap végkielégítés, és a 25 év munkaviszony után hány hónap végkielégítés jár. 25 évnyi egy helyen töltött munkaviszony után jár egyéb kifizetés? Ha a cég nem akar fizetni, hova fordulhatok, milyen beadvánnyal? Utólag rendezhető-e a nyugdíjfolyósítónál, hogy az utólag kifizetett pénzösszeget utólag beszámítsák?" – írta „Negyedszázad egy helyen" jeligével másik olvasónk. Szakértőink levele alapján azt állapították meg, hogy nem illeti meg a plusz 3 hónap végkielégítés. 

A magyarázatot, ahogy az előbbi levél alatt jeleztük, márt korábban részleteztük. A végkielégítés legalább 20 év esetén 5 havi, legalább 25 év esetén 6 havi átlagkereset összege. Az adatok alapján olvasónk a munkaviszonyának megszűnésekor még nem töltötte be cégénél a 25 évet. Egyéb kifizetéseket, juttatásokat, például 25 éves jubileumi vagy törzsgárdajutalom adását a vállalaton belüli kollektív szerződés szabályozhatja. Erre törvény nem kötelezi a munkaadót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc drogkereskedőt ítéltek halálra Vietnamban

Hat férfit és két nőt ítéltek halálra drogkereskedelem miatt Vietnamban. A dél-ázsiai országban idén… Tovább olvasom