Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 3.

Vajon tényleg hazaviheti az elbocsátott dolgozó a munkahelyén használt számítógépét? Szakértőnk válaszol.
„Egy előadáson, mikor még nem érintett a téma, úgy hallottam, hogy az elbocsátott dolgozó hazaviheti a munkahelyén használt számítógépét két év használat után. Kérem, erősítsen meg, jól tudom? Ha igen, kérem, megjelölné azt a jogszabályt, melyben ez le van fektetve és hivatkozhatok rá" – írta elektronikus levelében „Munkahelyi számítógép" jeligét választó olvasónk. Korábban valóban lehetett hallani olyan esetekről, melyekben a tönkrement cég a munkavállaló járandóságai fejében különböző eszközöket – mobiltelefont, személygépkocsit, számítógépet, hűtőszekrényt – akart adni embereinek.

Természetesen ezt így nem válthatta ki, a járandóságokat munkabérben, pénzben kell kiegyenlíteni. Arról viszont nem tudnak szakértőink, hogy lenne olyan jogszabály, amit olvasónk kérdez. Annál is inkább, mert az igazságtalan lenne azokra nézve, akik nem számítógéppel dolgoznak. Az eszközökkel alapvetően az rendelkezik, akinek a tulajdonában vannak. A tulajdonos azt kezd vele, amit éppen jónak lát: működteti, eladja, kiselejtezi, elajándékozza.

Arra van lehetőség – és példa is –, hogy egy cég úgy próbál segíteni a munkavállalóin, hogy a feleslegessé vált vagy már elavult berendezéseit kedvezményesen, jelképes áron odaadja munkavállalóinak. Esetleg éppen a munkaviszony megszűnésekor ezzel igyekszik segíteni az elbocsátott újrakezdését. Az is előfordulhat, hogy az ilyen megoldásokat a kollektív szerződésben rögzítik. Tehát ebben az esetben is a helyi vagy egyedi egyezség lehet irányadó. Ezért azt javasoljuk a kérdést felvetőnek, hogy igyekezzen egyezséget kötni a cégvezetéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premierfilm: A miskolci Boniésklájd

Lili és Pali „véletlen bankrablók” és talán „véletlen szerelmesek”, ezt… Tovább olvasom