Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 21.

Kölcsönzöttek közös küszködése

„Hasonló problémával küszködöm én is, mint megannyian ebben a mai világban. Nekem annyiban más, hogy én kölcsönzött munkaerő vagyok, és velem 3 hónapos szerződést kötnek, és minden 3 hónap eltelte után megkapom a meghosszabbított szerződést, 2003 óta. Ez így törvényes, hogy a hosszabbított szerződést hosszabbítják? Mindig várom a béremelést is, mert mikor jelentkeztem, azt mondták, hogy inflációkövető juttatást kapunk. Több társammal együtt mindig megkérdezzük, és a válasz az, hogy nem vagyunk rendes munkaerő, így a kölcsönzött munkaerőnek nem jár. Magyarán szólva nem vesznek emberszámba minket. Megteheti ezt a munkaadó? Kölcsönt, egy normális áruhitelt sem vehetünk fel, mert a határozott idejű szerződéssel kinevetnek minket, holott már lassan két éve dolgozom ugyanannál a cégnél, és továbbra is hosszabbítják a szerződést" – panaszolta olvasónk és „Munka-áldozat" jeligével zárta levelét.

Amennyiben Önnek is van hasonló, a munkajoggal összefüggő kérdése, írja meg szerkesztőségünk címére levélben (Kisalföld, A Pénz Beszél melléklet, 9021 Győr Újlak utca 4/A), vagy küldje el a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre. Az MSZOSZ tanácsadói, jogi szakértői segítségével igyekszünk rá választ keresni.
Az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) szakértői szerint hasonló problémákkal szembesül, mint a többi határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállaló. A munkaerő-kölcsönzésről A munka törvénykönyve külön fejezetben (XI.) rendelkezik. Ez egy aránylag új típusú foglalkoztatási forma, a szakszervezetek szerint elsősorban a vállalkozók érdekeit szolgálja. Nehezíti a helyzetet, hogy az európai szakszervezetek sem képesek megfelelően ellensúlyozni a munkaadók felé billenő előnyt, így tapasztalataikkal nem tudnak a hazai érdekvédőknek segíteni. Sajnos a munkaerő-kölcsönző cégeknél jelenleg szinte megoldhatatlan a szakszervezetek megalakítása, az egyenkénti, hatékony érdekvédelem pedig lehetetlen és eredménytelen. Egyértelműnek tűnik, hogy ez a foglalkoztatási forma alternatív lehetőséget nyújt, nagy rugalmasságot biztosít a munkaadóknak a versenyképességük megőrzéséhez. A munkavállalók egy része pedig úgy érezheti, hogy „több a semminél", de csak korlátozó törvénymódosítások enyhíthetnének az ilyen formában foglalkoztatottak gondjain.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt a Leonellnél a termelés

Kétszáz dolgozójának felmondott a felszámolás alá került Leonell Textilipari Kft. Két éve még túlélte a csődhelyzetet a győri cég, most a végkielégítések kifizetésére sincs fedezet. A kft. vezetésétől azt a tájékoztatást kapta a Kisalföld, hogy július 20-áig még termelt a cég, akkor felszámolás alá került. A ledolgozott időszakra járó bért még ki tudta fizetni a cég. Tovább olvasom