Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Munkaidőn túl a munkahelyen?

Fertőd egyik ipari üzemében sérelmezik a dolgozók, hogy a nyolc órai munkaidő után további öt percig a munkahelyükön kell maradniuk. Az ügyvezető szerint nem sérülnek a munkavállalói érdekek, mivel az előírtnál több munkaközi szünetet biztosítanak.
Fertődön az egyik cégnél több mint egy évvel ezelőtt olyan munkarendet vezettek be, hogy a rendes munkaidő letelte után öt percet még a munkahelyen kell eltölteniük a munkavállalóknak. Ha valaki ezt nem tartja be, akkor – mint az a hozzánk eljuttatott panaszban áll – „munkabér levonásban részesül. Ha pedig többször is előfordul a munkaidőbe nem számító öt perc megrövidítése, akkor elbocsátással fenyegetik a dolgozót." A munkavállalók felvetik a kérdést: vajon van-e olyan jogcím, amely szentesítheti ezt a plusz ötperces jelenlétet?

A fertődi vállalat ügyvezető igazgatója, Kónya István mindenekelőtt leszögezte: a dolgozóktól nem kívánnak többet, mint napi nyolcórás munkát, ezt munkaszerződéseik is rögzítik. Ezen túlmenően – ha úgy adódik –, megfelelő túlóradíjat fizetnek. Az ötpercekkel kapcsolatban elmondta: a törvény a hat órát meghaladó munkaidő esetében összesen minimum húsz perc pihenőidőt ír elő. Ezt az időmennyiséget a fertődi vállalatnál tizenöt perccel növelték meg további munkaközi szünetek beiktatásával. „Munkavállalói szerződéseinkben mindenkivel ismertettük ezt az időbeosztást, amelyet aláírásukkal hitelesítve el is fogadtak. A munkába állás előtti és a munka befejezése utáni öt-öt perc „ráhúzással" még mindig napi öt perc plusz pihenőidőhöz jutnak a dolgozók a nyolcórás munkavégzés során. A munkaidő akár néhány perces megrövidítése viszont valóban munkafegyelmi kérdés" – hangsúlyozta az igazgató.

A munkaügyi főfelügyelőségen megtudtuk: munkaidő vonatkozásában a kollektív szerződés, ennek hiányában a munkaszerződés a meghatározó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi pályadömping

Nyolc magyar egyetemen 18 ezer hallgató készül a jogi pályára, kétezer fölött van évente azoknak a… Tovább olvasom