Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Munkahelyük megtartásáért demonstráltak a Mal dolgozói

Munkahelyük megtartásáért demonstráltak a Mal Zrt. dolgozói és több szakszervezet csütörtökön Ajkán. A szervezők azt is bejelentették: munkahelyvédelmi petíciót juttatnak el Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben azonnali intézkedéseket követelnek a térséget fenyegető humánkatasztrófa elhárításához.
Az ajkai városháza melletti téren megtartott megmozduláson - a szervezők becslése szerint közel ezren - vettek részt, közöttük a város képviselő-testületének több tagja, és Schwartz Béla (MSZP) polgármester.

Pad Ferenc, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a timföldgyár működőképességének határára jutott. A vörösiszap-katasztrófát követő kármentesítés költségei, a technológiaváltás, és a céget finanszírozó külföldi bankok több mint 3 milliárd forintos tőkekivonása miatt a Mal működése kezd ellehetetlenülni. Az, hogy a gyár még működik, a beszállítók türelmének, és a menedzsment erőfeszítéseinek köszönhető - mondta. Hozzátette: a cég jövője miatt levélben kértek segítséget a nemzetgazdasági minisztertől és a nemzeti fejlesztési minisztertől, azonban eddig sehonnan sem kaptak megnyugtató választ. Pad Ferenc elmondta: a konzultációkon eddig arról tájékoztatták őket, hogy közvetlenül és közvetve sincsen mód állami beavatkozásra. Kijelentette, hogy a kormány vizsgálja felül a katasztrófát követően a timföldgyárra kiszabott irreálisan magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírságot.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a cég sorsa már nem a tulajdonosok kezében van. A Mal esetleges csődje humánkatasztrófát okozna a térségben, a beszállítókkal együtt 5-6 ezer ember munkahelye forog kockán. Nem pénzért kuncsorgunk a jelenlegi kormányzatnál, hanem a petícióban felsorolt intézkedések meghozásáért - fogalmazott.

A rendezvényen Székely Jenő, a Bányász Szakszervezet képviselője arról beszélt, hogy a timföldgyár megszűnése a bauxitbányászat megszűnését jelentené.

Nagy Károly, a Bakonyi Erőmű Zrt. szakszervezetének elnöke kijelentette, hogy támogatják a petíciót a térség munkahelyeinek megtartásáért.

A Mal közel másfél milliárd forinttal tartozik a timföldgyártáshoz szükséges gőzszolgáltatást biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-nek, emiatt az erőmű már július végén kilátásba helyezte a szolgáltatás beszüntetését. A két cég azóta folyamatosan tárgyal a tetemes tartozás rendezéséről, megállapodás azonban eddig nem született.

Ékes József, az ajkai térség fideszes országgyűlési képviselője a demonstráción az MTI-nek elmondta: a miniszterelnök kérésének megfelelően a kormányt képviseli az ajkai gyűlésen. Közlése szerint a kormány célja a munkahelyek megmentése, a jövő szerdai kormányülés egyik napirendi pontja lesz a Bakonyi Erőmű és a Mal Zrt. közötti probléma rendezése. Mivel két magántulajdonban lévő cégről van szó, egyeztetni a társaságoknak kell közvetlenül a kormánnyal. Tájékoztatása szerint a petíciót ő maga is aláírta, és felajánlotta, hogy személyesen juttatja el Orbán Viktornak.

Olvasóink írták

  • 2. miracle 2012. szeptember 06. 21:29
    „Semmilyet. Tojik rá.”
  • 1. embertelen 2012. szeptember 06. 19:23
    „Kíváncsi leszek, milyen választ kapnak a peticiójukra ettől a hazug Orbántól? A munkavédelmi kormányprogram egy nagy szemfényvesztés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vették a Roma Gárda vezetőjét

Kommandósok fogták el, aztán őrizetbe vették a "Roma Gárda" vezetőjét, a magát Daflics ezredesnek… Tovább olvasom