Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Munkahelyteremtés politikai számháborúval

A munkaügyi miniszter szerint adatmanipuláció, ami az óriásplakátokon megjelenik.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) elhelyezkedést segítő programjait és a foglalkoztatási helyzetet mutatta be Csizmár Gábor munkaügyi miniszter hétfőn Győrben.

– Mi van a számháború hátterében, mitől különbözőek az ellenzék és a kormány számai?

– Az ellenzék által hirdetett nagyobb szám nemcsak a munkanélkülieket takarja, abban benne van a foglalkoztatási szolgálat teljes ügyfélköre, ami három részből áll. Mintegy negyven százalék az, aki álláskeresési támogatásban részesül, további harmincszázalékos az a kör, akik szociális segélyezettek az önkormányzatoknál. Ők azért jönnek be hozzánk, hogy igazolják: együttműködnek a munkaügyi szervezettel. S van még harminc százalék, akik semmilyen ellátásban nem részesülnek, ők valamilyen szolgáltatást akarnak igénybe venni és kérik a nyilvántartásba vételüket.

– A számok mindenképp nagyok. Mi az oka, hogy jelentősen megnőtt az ügyfelek száma?

– Az ok a múltban és a jelenben is keresendő. Az előző kormány idején a munkanélküli-ellátás idejét egy évről kilenc hónapra csökkentették, a munkanélküli-ellátásból átterelve az embereket a szociális ellátásba. Ügyfeleink egyharmadát ezek az emberek teszik ki. Mi azt a gyakorlatot folytatjuk, hogy az inaktivitásból visszahozzuk az embereket, hogy elinduljanak a munkaerőpiac felé. Tegyenek azért, hogy állásba kerüljenek. Ez óhatatlanul azt jelenti, hogy átmenetileg álláskeresők lesznek, ami statisztikailag növeli a számokat.

– Miért sok a pályakezdő munkanélküli?

– Azok az oktatáspolitikai, beiskolázási döntések, amelyek ezt a helyzetet hozták, öt-hat éve születtek. Olyan beiskolázási keretszámokat alakított ki az előző kormány, aminek semmi köze nem volt a munkaerőpiachoz. Nekünk a probléma kezelése marad.

– Milyen lehetőségei vannak a munkanélküliség csökkentésének, a problémák megoldásának?

– Érdekeltté tettük, tesszük a vállalkozásokat a pályakezdők, az ötven év felettiek és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában. Ezért indítottuk el azokat a programjainkat, amelyekben jelentős járulékkedvezményt nyújtunk azoknak, akik az ezekben a kategóriákban érintett embereket foglalkoztatják. A korrekció lehetőségét többek között azzal is biztosítjuk, hogy az elhelyezkedéshez szükséges második szakma megszerzését ingyenessé tettük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívesen adna/kapna hóvirágot nőnapon?

Tovább olvasom