Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Munkahelyek az iváni romáknak

Az eredeti húsz fővel ellentétben tizenöt iváni roma vette fel a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság iváni erdészetében. Ezen túl júniustól hét nő dolgozhat az önkormányzatnál közhasznú munkásként.
– Tegnap reggel kezdtük meg a munkát a közeli erdészetben, persze, hogy a többi társammal együtt jómagam is nagyon vártuk ezt a napot – mondja a három gyermekét egyedül nevelő Karika Csaba. – Sajnos csak öt hónapról van szó, de ez is több, mint a semmi. Képzelheti, milyen nagy segítség nekem, hogy közel fél éven át rendszeres minimálbért kapok majd. A nyarak még valahogy elmennek, mindig akad valami alkalmi munka, de ősztől télig aztán semmi sincs. Mit adjak ilyenkor a gyermekeimnek?
A szintén háromgyermekes Király Ferenc többször járt már a munkaügyi központban vagy vállalkozásoknál állás után érdeklődve. – A listára mindig felírtak, ám hamar le is kerültem róla – mondja szomorúan maga elé nézve. – Hogy helyezkedjek így el bárhol is? Ha lenne valami munka számomra, mennék én, de sajnos az erdészethez sem vettek fel.
– A térségben él mind lélekszámban, mind munka nélkül a legtöbb roma – veszi át a szót Vass Tibor, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke. – A rendszerváltásig volt biztos álláslehetőség, ez az elmúlt másfél évtizedben viszont megszűnt. Az erdészethez a tizenöt főn túl, további húszan is elmennének, de egyelőre érjük be ennyivel. A negyvenévesnél idősebb romák már nehezen ülnek iskolapadba, és a többségnek szakmája sincsen. Egyszerű, fizikai munkát képesek elvégezni. A téli időszakban jó néhányan kölcsönöket vesznek fel, és majd akkor fizetik vissza, amikor tudják. Éppen ezért a megyei munkaügyi központtal, valamint az önkormányzattal is felvettük a kapcsolatot, hogy dolgozzák, dolgozzuk ki az iváni romákra vonatkozó, hosszú távú munkahely-teremtési programot. Igazából az a nagy gond, hogy a romák többsége egyik napról a másikra él.
A munkalehetőség, illetve a biztos állás Vass Tibor szerint a lopásokat is visszaszorítja. Már lesz miből megvenni a kenyeret, s ruhát a gyermekeknek. – További jó hír, hogy június elejétől hét roma asszonyt fél évre alkalmaz az önkormányzat közhasznú munkásként – teszi hozzá. – Pk végzik majd a településen lévő parkok, játszóterek rendbetételét, valamint a virágosítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom