Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Munkácsy: Apa születésnapja

Megnyílt a Móra Ferenc Múzeum eddigi legnagyobb és legszebb kiállítása, melyet több mint negyven Munkácsy-festményből és számtalan relikviából állítottak össze.
Megnyílt a Móra Ferenc Múzeum eddigi legnagyobb és legszebb kiállítása, melyet több mint negyven Munkácsy-festményből és számtalan relikviából állítottak össze. Tegnap este óta tekinthetők meg a szegedi, a kaposvári és a békéscsabai múzeumok tulajdonában lévő képek, melyeket Pákh Imre 28 képből álló magángyűjteményéből, valamint a Nemzeti Galériától kölcsön kapott néhány művel egészítettek ki.

A tárlat vezérképének az 1882-ben készült Apa születésnapja című festményt választották. Ennek részletével – mely a virágcsokrot rendezgető nőalakot és környezetét ábrázolja – díszítették a szórólapokat, plakátokat, meghívókat és belépőjegyeket. Ezt a figurát egyébként Munkácsy egy másik képén is feldolgozta. Nagy Imre, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott: ha csak ez az egy kép lenne itt Szegeden, már ezért megérné bejönni a múzeumba.

– Olyan briliáns, a festőszakma csúcsát jelentő anyagkezelési megoldásokat lehet rajta látni, amit Munkácsy korában is kevesen voltak képesek így megfesteni. A nőalak pedig önmagában is rendkívül harmo-
nikus, és izgalmas festői téma.

A Munkácsy-tárlat megtekinthető: a szegedi Móra Ferenc Múzeumban (Roosevelt tér 1–3.), szombaton és vasárnap 10–18 óra között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bókok nőknek

Nézem és azon gondolkodom, kegyed tetszik-e már nekem vagy igyak még? Még több bók itt. Tovább olvasom