Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Munkacsoport alakul az uzsorázás visszaszorítására

Az uzsorázás visszaszorítását célzó munkacsoportot hoz létre a kormány az ombudsman javaslata alapján.
Az uzsorázás visszaszorítását célzó munkacsoportot hoz létre a kormány az ombudsman javaslata alapján - közölte Szabó Máté, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint ezt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter levélben tudatta az alapjogi biztossal. A tárcavezető arról tájékoztatta Szabó Mátét: kezdeményezte, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hozza létre a munkacsoportot az Emberi Erőforrások, a Belügy-, a Nemzetgazdasági-, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével és a Magyar Bankszövetség bevonásával.

Balog Zoltán a kezdeményezéssel az ombudsmannak arra a tavaly év végi jelentésére reagált, amelyben az alapvető jogok biztosa összegezte az uzsora-jelenséggel kapcsolatos vizsgálatának felismeréseit és ajánlásait. A miniszter egyetértett a jelentésnek azzal a megállapításával, amely szerint kizárólag jogi eszközökkel nem lehet felszámolni az uzsorázást, ehhez az azt kiváltó élethelyzetet kell megváltoztatni.
A közleményben azt írták, a tárcavezető tájékoztatása szerint a munkacsoport feladata lenne az is, hogy a külföldi és a magyarországi tapasztalatok figyelembe vételével tegyen javaslatot olyan mikrohitel programok kidolgozására, amelyek legális alternatívát nyújtanak az uzsora-hitelezéssel szemben. A miniszter levelében azt is közölte az ombudsmannal, hogy a mikrohitelezés eszközét a társadalmi felzárkózás elősegítését célzó programokba építenék be - tették hozzá.
Az ombudsman uzsora-jelenséggel kapcsolatos vizsgálati jelentése a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201202981.rtf oldalon olvasható.

Olvasóink írták

 • 3. load 2013. március 03. 09:06
  „Miért kell munkacsoport?
  Miért nem a rendőrség, ügyészség és a bíróság lép fel ezekben az ügyekben.
  Ha rossz a törvény, azt meg kell változtatni (országgyűlés dolga), ha jó akkor meg alkalmazni kell.”
 • 2. oxana 2013. március 01. 14:39
  „1. Pontosan így van. Aki a más szükséghelyzetét arcátlanul kihasználja, kényszerhelyzetbe hozza, csak azért hogy meggazdagodjon rajta, nem érdemel mást. Sokan mondják, velem ilyen nem történhet meg, mindig van valami más megoldás. De sokszor nem marad más. Nagyon sajnálom, akik belekerülnek ebbe, mert onnan alig van kiút.”
 • 1. Lacika62 2013. március 01. 11:57
  „Nem munka csoport kell, hanem kemény büntetés... hosszú , hosszú évek rácsok mögött!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták II. Rákóczi Ferenc mellszobrát a szlovákiai Borsiban

Ellopták mára virradóra II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem mellszobrát, amely szülőháza előtt… Tovább olvasom