Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Munkabalesetek: védje magát!

A főváros után Győr-Moson-Sopron megyében fordul elő a legtöbb munkabaleset, számuk tavaly megközelítette a kétezret. A szakemberek még vizsgálják, elemzik, mivel függhet össze, hogy a fejlett technológiát alkalmazó régióban a főváros után a legtöbb munkabaleset fordul elő.

Már csak ezért sem lehetnek elégedettek a munkavédelmi felügyelők. A munkaadók huszonhat súlyos (üzemi) munkabalesetet jelentettek, ám hogy ezek közül hány volt halálos, milyen korúak voltak az áldozatok, hol fordultak elő, megmaradnak a belső nyilvántartásban. A sérülteket, áldozatokat szigorúan védik személyiségi jogaik. Megváltoztak a munkabalesetek jegyzőkönyvei, nincs adat arról, hogy a munkában történt baleset, sérülés miatt a balesetet szenvedettek hány napra estek ki a munkából.

Tragédiáját a buzgóság okozta

Tavaly a megyében súlyos, illetve halálos munkabalesetet szenvedettek közül egyről kapott a Kisalföld nem behatárolható adatot. Az illető huszonéves férfi volt, úgynevezett kölcsön-munkavállaló, aki az Alföldről érkezett. Tragédiáját tulajdonképpen buzgósága okozta. Az illető álló gépét tisztogatta, ám eközben megkezdődött a préselés és a férfi a szerszám közé szorult. Megtörténhetett volna ugyanez az üzem állandó, régóta ott dolgozó alkalmazottjával is ? – kérdezte az újságíró a szakembert. A válasz igenlő volt, de a laikus mégis úgy érezte, a tragédia áldozata talán nem ismerte eléggé a gép működését, nem volt vérében, mikor, mi történik és történhet...

A kölcsön-munkavállalók veszélyeztetettek

A munka törvénykönyve tavaly nyári módosítása után a cégek legálisan foglalkoztathatnak kölcsön-munkavállalókat, és a régióban élnek is ezzel a lehetőséggel a cégek. A kölcsön-munkavállalók számát a szűkebben vett hazában több százra lehet tenni. Akadt olyan vállalkozás, amelyik heti váltással foglalkoztatta az ilyen embereket. Noha rájuk is vonatkozik, alkalmazásuk feltétele, hogy megismerjék a munkavédelmi szabályokat, a védelmi eszközök alkalmazását, és használják is ezeket, körükben könnyebben elképzelhető, hogy megszegik ezeket.

Miért sok éppen itt ?

A szakemberek még vizsgálják, elemzik, mivel függhet össze, hogy a fejlett technológiát alkalmazó régióban a főváros után a legtöbb munkabaleset fordul elő. Egyelőre az látszik elfogadható kiindulásnak, hogy arányaiban itt a legnagyobb a foglalkoztatás. Alacsony a munkanélküliségi ráta, kevés olyan cég van, ahol tömegesen szűntek meg munkahelyek. Ugyanakkor a régióba érkezett multinacionális cégek korszerű technikát-technológiát és ezekkel párosult munkakultúrát honosítottak meg. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség megyei felügyelőségén nem vitatják, lehetnek munkabalesetek, amelyek nem kerülnek be a statisztikába, amelyeket az érdekeltek egymással összhangban nem jelentenek. Súlyos baleseteket azonban nem tussolnak el, ez egyik félnek sem érdeke. A munkabalesetek elkerülése – bármilyen fokúakról legyen szó – viszont egyértelműen érdeke a munkavállalónak, és hogy ezért mindent megtegyen, komolyan vegye az óvintézkedéseket, védje magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár és füst

A Győri Nemzeti Színház prózai társulata színre vitte a Kisfaludy Te- remben Tennessee Williams Nyár… Tovább olvasom