Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Munka törvénykönyve: a tájékozatlanság veszélyeket rejt

A munkavállalóknak és a szakszervezeteknek a következő hónapokban különösen figyelniük kell arra, hogy az egyéni munkaszerződésekben és a munkahelyi kollektív szerződésekben mely pontokon lehet eltérni a munkavállaló szempontjából kedvezően, illetve kedvezőtlenül az új Munka törvénykönyvétől - hívta fel a figyelmet (MOSZ) az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.
A szakszervezet közölte, hogy összeállított egy olyan szakértői anyagot is, amely az eltérési lehetőségeket gyűjti össze a törvénytől, például a konkrét rendelkezések, illetve a felek megállapodása alól kivont rendelkezések körében.

Kiemelik, hogy a törvénytől való eltérés szabályozása rendkívül bonyolult, ezért célszerű minden egyes rendelkezésnél a törvény előírásait figyelembe venni. Ahol a törvény megengedi kollektív szerződésben a munkavállalók hátrányára való eltérést is, a szakszervezet alkupozícióba kerülhet a munkáltatóval. Ebben az esetben a munkavállalók hátrányára való eltérést csak valamely más, a munkavállalók számára kedvező juttatásért cserébe célszerű megengedni.

A munkástanácsok szerint külön figyelni kell arra, amikor a törvény a munkaszerződésben kifejezetten megengedi a munkavállaló hátrányára való eltérést. Az ilyen negatív irányú eltéréshez való hozzájárulásra a munkavállaló nem kötelezhető, nem kényszeríthető, ám ha a munkavállaló ehhez mégis hozzájárul, akkor szintén célszerű valamely más kérdésben többletjuttatást, vagy kedvezményt kérni cserébe.

A tájékoztatás szerint a munkavállaló kérjen időt a megállapodás tervezetének tanulmányozására, végiggondolására, amely idő alatt igénybe veheti a szakszervezet jogászainak segítségét.

A közlemény emlékeztet arra, hogy július elsején elindult az ingyenes Jogpont Plusz szolgáltatás, a munkaadói és munkavállalói szervezetek közösen működtetett országos jogsegély szolgálata, amelynek keretében személyesen, telefonon és interneten is informálódhatnak a munkavállalók munkaügyi kérdésekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincadik Balaton-átúszás szombaton

Amennyiben az időjárás engedi, szombaton bonyolítják le a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb… Tovább olvasom