Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Munka nélkül a pálya elején

Megyénkben félévkor 664 pályakezdő munkanélkülit regisztráltak. Arányuk az összes munkanélküli között 8,8 százalék, s közülük 56,6 százalék nő. Az idén végzettek közül főként fodrászok, kozmetikusok, tanítók és szociálpedagógusok várnak állásra.
A pályakezdők legtöbben szakmunkásképzőt, szakközépiskolát végeztek, de emelkedő tendenciát mutat a felsőfokú végzettségűek száma is.
– A munkaügyi központ évek óta igyekszik részt venni a fiatalok elhelyezkedésének segítésében. A pályára irányítás azonban összetett feladat, csak az érintettek együttműködése hozhat eredményt – mondta előszóként a megyei munkaügyi központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia.

Az igazgató elmondta, hogy a kialakult helyzethez nagyban hozzájárul, hogy egyre jobban kettéválik a munkaerőpiac és a képzés. Amióta a képzési alap elkerült a munkaügyi központoktól, szinte lehetetlen ösztönözni az iskolákat arra, hogy a hiányszakmákra képezzenek. Emiatt egyes, „divatos" szakterületeken jelentős munkaerő-túlkínálat alakul ki.

Az első munkahelyig

– A probléma enyhítése végett az iskolák igazgatóinak fórumokat szervezünk, ahol tájékoztatást kaphatnak az aktuális munkaerő-piaci helyzetről, ezzel is segítve őket intézményük képzési

kínálatának összeállításában. Komplex pályaorientációs rendszert vezettünk be, ami a hetedik-nyolcadik osztályos, pályakezdés előtt álló tanulókat az első munkahelyre jutásig figyelemmel kíséri. Tavaly ősz óta Foglalkoztatási Információs Tanácsadó Iroda segíti a pályaválasztást – ismertetett meg velünk néhány lehetőséget az igazgató, majd hozzátette:
– A megyében működő munkáltatókhoz eljuttatott kiadványokkal elérjük, hogy a cégek sok esetben már az iskola befejezését megelőzően felveszik a kapcsolatot a munkaerőpiacra belépő munkavállalóval.

 Állásbörzék

Bevált forma, hogy a munkaügyi központ a nagyobb létszámú munkaerőigényt bejelentő cégek részére állásbörzéket szervez.
– Fontosnak tartjuk az iskola befejezése után elhelyezkedni nem tudó, friss szakmai ismeretekkel rendelkező fiatalok támogatását. Amennyiben nem sikerül megfelelő munkahelyet kínálni, felajánljuk a csoportos foglalkozásainkon való részvétel lehetőségét, illetve támogatjuk az első munkahely megszerzését – sorolta a lehetőségeket Rimányiné Somogyi Szilvia.

Túljelentkezés, túlképzés

A megyei munkaügyi központ 71 fodrász, 25 kozmetikus, 91 tanító és 13 szociálpedagógus pályakezdő munkanélkülit regisztrált. A végzett jogászok közül 15-en, közgazdászok pedig 44-en várják, hogy el tudjanak helyezkedni. A 664-ből fennmaradó 405, munkahelyre váró pályakezdő az összes többi szakterület között oszlik szét.
Az elhelyezkedési nehézségek ellenére is rendkívül nagy a kereslet a fodrász-, kozmetikusszakma megszerzése iránt. A győri Kossuth Lajos Ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképzőbe 10 és félszeres a túljelentkezés ezekre a szakmákra.
Idén nyáron fodrászszakmában 24-en, kozmetikusban 35-en tettek sikeres szakmai vizsgát. A következő tanévre 51 fodrász- és 41 kozmetikustanulót iskoláztak be. Emellett sokan „maszek" képzőben szerzik meg szakmájukat.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem győri Apáczai Csere János tanítóképző főiskolai karán – nappali tagozaton – 101 tanító, 49 szociálpedagógus végzett az elmúlt tanévben. A most induló tanévre 139 tanító- és 63 szociálpedagógus-jelölt iratkozott be.

Több kellene...

A megyében több kellene ács-állványozóból, s szinte az összes építőipari szakma képviselőiből. Hiány van vasbetonszerelőből, NC-, CNC- marósból, érvényes vizsgával rendelkező hegesztőből és szakápolóból.

Kapcsolódó cikkek >>

Az álláskeresés lelki háttere (2002-11-18) >>
Esélytelen pályakezdők? (2003-01-27) >>
Fiatalok munkalehetősége (2002-05-28) >>
Kevesebb közgazdász kell, magasabb fizetésért (2002-11-25) >>
Többen munka nélkül (2003-07-28) >>
Pszichodráma - kiképzett állásvadászok (2002-12-03) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidebb hitelbírálatot sürget a lakásügyi albizottság

A parlament lakásügyi albizottsága azt sürgeti, hogy rövidebb legyen a hitelbírálat, csökkenjen a… Tovább olvasom