Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Munka és szórakozás napsütésben

Hamarosan ismét elejét veszi az üdülési szezon, amikor is többen útra kelnek, hogy egy vízparti helyen pihenjék ki az év fáradalmait. A szállodákban aktív pihenésre, kikapcsolódásra buzdító animátorok dolgoznak. Hogy kik is ők?
Egyikük, Tarnai Orsolya elárulja nekünk.

– Megmagyarázná az olvasóknak, mit is jelent az animátor szó, s hol is találkozhatunk velük?
Orsi: – Az animátor szó az animation szóból keletkezett, ami életre keltést, biztatást jelent. Az animátorok idegenforgalmi munkatársak, akik a nyaralókat arra ösztönzik, hogy a nyaralást aktív tevékenységgel
töltsék el. Animateur-ökkal clubhotelekben lehet találkozni. Ezek a szállodák elsősorban azon emberek számára valók, akik nyaralásaik során sportolni, játszani és szórakozni is szeretnének. Az animateur-ök feladata a vendégek szórakoztatása reggeltől estig. Egy-egy animationteam átlagosan 15–20 különböző nemzetiségű fiatalból áll. A legtöbb animateur egyébként osztrák, bolgár, magyar, német, brazil és dél-afrikai.
– Honnan jött az ötlet, hogy egy távoli országban animátorként dolgozzon?
Orsi: – Közel három éve egy nyaralás során barátságot kötöttem egy magyar animateur lánnyal, aki biztatott, hogy próbálkozzam meg a felvételivel. A következő évben egy ausztriai megmérettetést követően felvételt nyertem mint sport- és játékanimateur.
– Görögországban, Korfu szigetén 6 hónapot dolgozott. Lehetősége volt az ország megválasztására vagy ezt jelölték ki? Orsi: – Azt, hogy ki melyik országban fog dolgozni, nem mi döntöttük el. Egy nagy meeting alkalmával országonként felolvasták az országok és a hozzájuk tartozó csapattagok neveit. Számomra első pillanatban csalódás volt, hogy nem török klubba kerültem, de végül örömmel utaztam Korfura egy másik magyarral a csapatunkban.
– Mi tartozott a szigeten a feladatai körébe?
Orsi: – A napjaim hétköznapinak nem mondhatóan teltek, bár a programok nap mint nap ugyanabban az időpontban és sorrendben ismétlődtek. A feladataim eléggé tágnak mondhatóak: napközben aerobik-, stepaerobik-, víziaerobik- és body-work-órákat tartottam.
Ezenkívül naponta kétszer csoportos játékokat szerveztünk, esténként pedig show-műsorokkal szórakoztattuk a vendégeket, amik után a szálloda diszkójában kellett jó hangulatot teremtenünk. Éjjel fél egykor pedig pihenni kellett mennünk, hiszen másnap kezdődött számunkra egy újabb nehéz, fárasztó nap.
– Milyen tapasztalatai vannak, mennyire vállalkozó szelleműek az emberek a nyaralásuk orán ezekre a programokra?
Orsi: – A nyaralás első napjaiban sokat kell beszélgetnünk az emberekkel, teljes körű információkkal kell ellátnunk őket, fel kell oldani bennük a feszélyezettséget. S ha már megismertek bennünket, kaphatók mindenféle játékra, sportra és akár színpadi szereplésre is.
– Milyen előképzettséget és nyelvismeretet kíván meg ez a munka?
Orsi: – Ahhoz, hogy valaki megfelelőnek bizonyuljon, semmi különös papír nem szükséges. A legfontosabb, hogy min. egy idegen nyelvet kell középfokú szinten beszélni, vala- mint érettségivel kell rendelkezni. Az alapfeltételek közé tartozik még a jó kommunikációs képesség, a megfelelő kondíció, illetve a barátságosság, kedvesség.
– Animátorként dolgozni egy nyaralóhelyen véleménye szerint csupán munka vagy valamelyest szórakozás is?
Orsi: – Erről a munkáról mindenképpen el kell mondani, hogy nagyon nehéz és emberpróbáló mindamellett, hogy szórakoztató is. Elsősorban az állandó kihívásoknak kell megfelelni, de ezek teszik az embert érettebbé, okosabbá. Meg kell tanulni együtt élni azzal a tudattal, hogy a nap 24 órájából 16-ot a vendégek kritikus szeme előtt kell jókedvűen dolgozni a
forrón tűző napon. Alkalmazkodónak és kompromisszumkésznek kell lenni, valamint élveznünk kell azt, amire vállalkoztunk. Fontos tudni, hogy bár keményen kell dolgozni, heti egy szabadnap mellett azért szórakoztató is ez a fajta munka. Hetente új emberekkel ismerkedni, barátságokat kötni, sportolni a tengerpart mellett, luxusszállodában élni hónapokig azért fantasztikus dolog. A vendégek szeretnek bennünket – a
magyarokat főleg –, leveleket, képeslapokat küldenek nekünk és tudjuk, hogy a nyaralásukat igazán az animációs programokon való részvételeikkel tettük emlékezetessé, ami pedig nagyon jó érzés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen lemezt!

Nyerje meg Szekeres Adrien "Futok a szívem után" című lemezét! Az Unisextől megismert és megkedvelt… Tovább olvasom