Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Múltidéző gyűjtemények, élő tájházak

A megyében közel harminc helytörténeti gyűjtemény található. A helyi identitás miatt fontosak ezek az intézmények, de a megyei múzeumigazgató szerint szakmai segítségre majd mindegyiknek szüksége lenne.
A hatvanas évek végén kezdődött az az önkéntes gyűjtés, amelynek eredményeként egyre több helytörténeti gyűjtemény jött létre a megye településein. A megyei múzeum igazgatója szerint a kezdeményezés jó néhány esetben kívánnivalót hagyott maga után, hiszen több helyen is szakszerűtlenül tárolták, nem tartották nyilván a kollekció darabjait. Olyan is előfordult, hogy egyik napról a másikra értékes, egyedi tárgyak tűntek el. Perger Gyula érdeklődésünkre a követendő példákról is szólt. Elsőként a szanyi püspöki kastélyban látható néprajzilag, helytörténetileg is különleges, gazdag gyűjteményt és a nemrégiben létrehozott felpéci tájházat említette.
– A jó szándék megkérdőjelezhetetlen, erősíti a településen élők önazonosságát, segíti az oktatást, de mindez távol áll a muzeológusi látásmódtól, például a tudatos gyűjtéstől. Aki igényli, szakmai tanácsokkal segítjük a munkáját, a Tájház Szövetség pedig szakmai, érdekvédelmi szervezetként áll a helytörténeti gyűjtemények, falumúzeumok, tájházak mellé – hangsúlyozta Perger Gyula.

Hétmillió forintos felújítás

A megyei múzeum igazgatója által is említett szanyi gyűjtemény 1989–90-ben jött létre, az egyik legtöbbet látogatott intézmény. Évente több mint nyolcezren kíváncsiak a szépen rendezett anyagra, aminek nagy részét a faluban tartott honismereti tábor résztvevői gyűjtötték össze. Mészárosné Varga Zsuzsanna, az intézmény vezetője érdeklődésünkre elmondta: négy teremben mutatják be a hajdani falusi élet relikviáit, a mezőgazdasági és a ház körüli szerszámokat, a népviseletet és egy teljes tisztaszobát.
Hövejen – a hely szelleme kötelez – csipkemúzeumot hoztak létre. Az évekig méltatlan körülmények között tárolt becses daraboknak (például függönyöknek, menyasszonyi ruháknak, keresztelőterítőknek) 2003-ban újítottak fel egy épületet. Dukai Tibor jegyző beszámolt arról, hogy a 7 millió forintos beruházást központi támogatásból tudták megvalósítani.

Két gyűjtemény egy faluban

A rábapatonai néprajzi kiállítást 1994-ben helyi fiatalok gyűjtéséből állították össze. Kovács László polgármester elmondta, hogy a gyűjtemény a régi eszközök, lakásbelsők bemutatásával hitelesen idézi fel a „nagyszülők korát”. Megjegyezte: talán nem véletlen, hogy az alkalmi idegenvezetést, a gyűjtemény gondozását – a kedves emlékek miatt – éppen a „nagyik” vállalták.
Két tájházzal büszkélkedhet Tényő. A községit 1975-ben hozták létre. A megyei múzeumból kapott, helyben gyűjtött tárgyakat egy 1789-ben épült nádfedeles zsellérházban helyezték el. A kollekció különlegessége – sok más mellett – egy búbos kemence és egy ma is működő szövőszék. A ház helyiségein kívül érdekes látnivalót kínálnak a telken található gazdasági épületek is. A falu másik gyűjteménye magánkézben van. Palkovics Lászlóné egy régi családi házat újíttatott fel, ahol főként a hajdani paraszti konyha világával ismerkedhetnek meg a látogatók.
A megyei önkormányzat honlapján – www.gymsmo.hu – az említett példák mellett még számos helytörténeti gyűjtemény, tájház, falumúzeum található. Többek között Dörben, Fertőrákoson, Fertőszéplakon, Gyarmaton, Győrújbaráton, Jánossomorján, Kajárpécen, Öntésmajorban, Kópházán, Lébényben, Magyarkeresztúron, Osliban, Rábaszentmihályon, Szilsárkányban, Tápon, Téten, Vágon is várják a múlt iránt érdeklődő vendégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak… Tovább olvasom