Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Múltidéző gazdag örökség a pályázatok anyagában

A közelgő ünnep várakozásának hangulatában osztották ki csütörtökön a megyeházán a honismereti, helytörténeti és néprajzi pályázat díjait önkéntes kutatók részére.
A Szülőföldünk Egyesület 28. alkalommal díjazta az általános és középiskolás, valamint a felnőtt korosztály munkáit. A megyei nagydíjat Varga Bea töltéstavai pályázó nyerte, aki rendőr hadnagy, hivatása szerint bűnelemző.

Az alkalomhoz illő ünnepi keretek közt Jászberényi Ferencné, a megyei egyesület elnöke köszönte meg mindazok munkáját, akik pályáztak és díjat nyertek, és azokét is, akik a honismereti mozgalmat közel harminc éve életben tartják. Méltatta a közelmúltban elhunyt Timaffy László néprajzkutató érdemeit. Köszöntőt mondott dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke. Szavai szerint számunkra a Kisalföld ezernyi varázsa jelenti az évezredes örökséget, a szülőföld büszkeségét, szeretetét. Emlékeztetett a közelgő Szent István-napra, annak méltó ünneplésére, amelynek része a pályázatok eredményhirdetése. Az elnök a múlt tevékeny idézésre biztatta a jelenlévőket.

Az idei pályázatra 158 pályamunka érkezett, amelyből 99 részesült jutalomban. Az általános iskolás közösségek közül a kópháziakat, az újkérieket és a darnózselieket díjazták. Az ifjúsági kategóriában öt néprajzi és 11 helytörténeti díjat adtak, Győr különdíját Nickházy Orsolyának ítélték oda Árvizek és folyószabályozás Győr városában és a Szigetközben című munkájáért.

A felnőttek versenyében mind a hat fotós pályamunkáját díjazták: Kiss Lajos halászi, Márkus Jenő, Lőrincz Tibor, Finta Lajos győri, Nagyné Szitás Judit dunaszegi és Varga Zsuzsanna budapesti fotós vett át díjat. Néprajz kategóriában Tonomár Pálné halászi, Boros Józsefné levéli, Lehoczky Miklós győri, Szabó Bernadett mezőörsi alkotó munkája minősült pályadíjasnak. A helytörténetírók közt dr. Gunyhó Imréné győri, Hárs József soproni, Pozsgai Vidáné–Stummer Zoltánné győri, Lovas Gyula soproni, Magyar Imréné levéli, valamint Mohl József győri pályázó dolgozatát díjazták. A megyei nagydíj a „Puszták népe" jeligével beküldött munka írójáé lett, aki Töltéstava község történetét dolgozta fel.

A jelige mögött Varga Bea rendőr hadnagy „rejtőzködött". Szülőfaluja Töltéstava. Szociálpedagógus, hitoktató és könyvtár szakon végzett a zsámbéki főiskolán. Két év pedagógiai munka után lépett a rendőrség kötelékébe, a tiszti átképző után kapott hadnagyi rangot a megyei főkapitányság bűnelemző munkatársa. Arra a kérdésre, hogy egy ifjú hölgy hogyan lel rá ilyen pályára és ilyen sikerekre, röviden azt a választ kaptuk: sok tanulással és még több szerencsével.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A templom mellé ülni tilos!

Fáradt turisták óvatosak legyetek! Ha meglátogatjátok Firenze vagy Velence katedrálisait, és esetleg… Tovább olvasom