Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Működnek az e-bevallások

Május elsejétől a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer képes fogadni az elektronikus adó- és járulékbevallásokat – mondta Baja Ferenc a MeH Ekk kormánymegbízottja.
A rendszer rendelkezésére áll a havi elektronikus adó- és járulékbevallásra kötelezett 10 ezer legnagyobb adózónak, a havi és negyedéves bevallóknak, de használhatják azok is, akik ezt a lehetőséget májustól választják, illetve akiknek 2007-től bevallásaikat már havonta kell teljesíteniük. A kormánymegbízott utalt rá, hogy első alkalommal az elektronikus egyéni járulék nyilvántartás adatszolgáltatás keretében, május 12-éig több mint 50 ezer cég kétmillió munkavállalójáról érkeznek adatok a rendszerbe.

Az adóbevallásokhoz és adatszolgáltatásokhoz ügyfélkapu-regisztráció szükséges. A regisztrációt annak a magánszemélynek kell elvégeznie, aki a bevallásokat el fogja küldeni az adóhatósághoz. Ez lehet az adózó, annak munkáltatója, továbbá annak meghatalmazottja, megbízottja, például könyvelője, adótanácsadója. A regisztráció elvégezhető az okmányirodákban, megfelelő digitális aláírással elektronikusan. Azt követően 8 napon belül e kötelezettsége teljesítéséről az adózónak „Bejelentés és regisztrációs adatlap" elnevezésű nyomtatványon bejelentést kell tennie az adóhivatalnak.

Ezután van lehetősége az ügyfélnek, hogy a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon keresztül, az Ügyfélkapu segítségével teljesítse járulék bevallási kötelezettségét, ami három lépésből áll. Az APEH oldaláról le kell tölteni az ABEV-programot és a bevallásnak megfelelő nyomtatványt, majd ezeket telepítve a saját számítógépén el kell készíteni a bevallást. Az utolsó lépésben pedig a Kormányzati Portálon fel kell tölteni az elkészített anyagot.

Az elektronikus adó- és járulékbevallással kapcsolatos tudnivalók megismertetését interaktív oktató anyag segíti, mely az APEH, illetve a magyarország.hu weblapon érhető el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom