Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Működési zavarokat okozhat az új alkotmány

Működési zavarokat okozhat az ügyészség tevékenységében, hogy az új alkotmány szerint az ügyészek szolgálati viszonyának vége a mindenkori általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz igazodik - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint "a magyar ügyészség mint állami jogalkalmazó szerv tudomásul veszi az alaptörvény új rendelkezését, mely szerint az ügyészek szolgálati viszonyának vége a mindenkori általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz igazodik". Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a "váratlan döntés" az ügyészség tevékenységében működési zavarokat okozhat. Az új szabályozás 2012 végéig 104 ügyész nyugdíjazását írja elő, akiknek többsége vezető állású - áll a közleményben.

A zavarok elhárításáért, a magas szakmai színvonal fenntartásáért megtesznek minden tőlük telhetőt, ehhez a jogalkotók segítségét kérik - írják.

Szükségesnek látják az előkészületben lévő ügyészi életpályatörvény kodifikációjának felgyorsítását, különös figyelemmel azokra a rendelkezésekre, amelyek az anyagi és erkölcsi megbecsülést - beleértve a nyugdíjba vonulók megbecsülését is - erősítve továbbra is vonzóvá teszik az ügyészi pályát. A jelentkező többletfeladatok jogi kereteinek kialakítására és finanszírozására is megoldást kell találni - mutatnak rá.

"A magyar ügyészség alkotmányos feladatait továbbra is törvényesen, a lehető legmagasabb színvonalon fogja teljesíteni" - áll a közleményben.

A hétfőn elfogadott új alkotmányban rögzített szabály szerint a bírák - akik a jelenlegi szabályok szerint 70 éves korukig dolgozhatnak - 30 éves koruktól az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhatnak szolgálati jogviszonyban. A nyugdíjkorhatár-betöltéssel megszűnő jogviszony vonatkozik majd az ügyészekre is, akik eddig ugyancsak 70 éves korukig végezhették munkájukat. A Kúria elnöke és a legfőbb ügyész ugyanakkor mentesül az alól, hogy szolgálati jogviszonya az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor az alaptörvény erejénél fogva megszűnjön.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az alaptörvény-javaslathoz hétfőn benyújtott, zárószavazás előtti módosító indítványában javasolta, hogy a jövőben a bírákhoz hasonlóan az ügyészek szolgálati jogviszonya is az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig álljon fenn a jelenlegi 70. életév helyett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új alkotmány - Igazságszolgáltatás, jogvédelem

A legfőbb bírósági szerv a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyett a Kúria lesz. Tovább olvasom