Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Muffint karácsonyra!

Ne stresszeljen akkor sem, ha nem házitündér: az ünnepi muffinok elkészítése biztosan sikerülni fog!

Adventi muffin

Hozzávalók 12 darabhoz
:
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag  sütőpor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
fél dl tej

Előkészítés:
Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük. 



Aszalt barackos muffinok 
Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
1/2 csomag  sütőpor
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
1/2 dl tej

Előkészítés:
Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.


Csokoládés muffin 1.

Hozzávalók (kb. 14 db)
12 dkg vaj
25 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 db tojás
30 dkg liszt
1 sütőpor
kb. 1 dl tej

plusz tetszőleges belevalók:
mazsola, dió, aszalt gyümölcsök, csokoládé, fahéj, kakaópor stb.

A megolvasztott vajba belekeverjük először a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojás következik. Ezután jöhet a liszt, a sütőpor és végül annyi tej, hogy formálható masszát kapjunk. A tetszőlegesen kiválasztott egyéb hozzávalókat is belekeverjük, majd a muffinpapír méretétől függően diónyi-tojásnyi méretű golyókat formálunk. (Vigyázat! A gombócok megnőnek a sütőportól.) A papírokat a sütőformába helyezzük, bele a gombócokat, és közepes-kis lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad tészta.

Csokis muffin-sütemények  
 
Hozzávalók
:
2db tojás
1 pohár (ez mindig 2,5 dl-es) cukor
3 pohár liszt
200 g vaj
1 1/5 pohár natúr joghurt
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbón
1/2 kiskanál só
1 tábla étcsoki

A tojást, a cukrot, és a kicsit megolvasztott vajat habosra verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a joghurtot és a lisztet folyamatos keverés közben az előzőleg összekevert masszához adjuk. Ezután feldaraboljuk a csokit, és a tésztába keverjük. A muffinforma mélyedéseit félig töltjük, majd középmeleg sütőben kb 20 pecig aranybarnára sütjük.

Diós-csokis-vaníliás muffin

Hozzávalók:

1.75 csésze csokireszelék 
0.33 csésze tej 
5 evőkanál vaj 
1.25 csésze liszt 
2 evőkanál cukor 
0.25 csésze barnacukor  (fehércukor is megteszi)
2 teáskanál sütőpor 
0.5 teáskanál fahéj 
1 csésze dió 
1 db tojás 
1 csomag vaníliás cukor 

Az öntet elkészítése:
Villával keverj össze 1/4 csésze lisztet, a barna cukrot, 1/4 teáskanál fahéjat és 2 evőkanál olvasztott vajat egy kis tálban, amíg csomómentes nem lesz. Adj hozzá 1/4 csésze darált diót.

A muffinhoz melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és béleld ki a tepsit a papírokkal vagy zsírozd be a formákat.

Keverj össze egy (!) csésze reszelt csokit tejjel és a maradék vajjal gőz fölött. Addig keverd, amíg elolvad a csoki és teljesen folyékony állagú nem lesz az egész massza.

Keverd össze egy másik tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat, a diót és a maradék csokireszeléket.

Egy kis tálban keverd össze a tojást, a vaníliaaromát, az olvasztott csokit. Keverd ezt az egészet a lisztes keverékhez, amíg egynemű nem lesz. Ne keverd túl!

Adagold a formákba, 2/3-áig legyenek tele. Bőségesen rakjál rájuk az öntetből. 20-25 percig süsd, a sütőben hűtsd 5 percig, aztán pedig rácson hűtsd ki teljesen.

Diós muffin

Hozzávalók:
0,5 kg cseresznye,
40 dkg liszt, 2 tojás,
8 dkg vaj, 2,5 l tej,
15 + 5 dkg vaníliás porcukor,
15 dkg durvára vágott dió,
1 citrom, mokkáskanál sütőpor, olaj

Elkészítés:
A sütőt 200 şC-ra bekapcsoljuk, és amíg bemelegszik, összekeverjük a muffin masszáját. A lisztben elvegyítjük a sütőport és a lereszelt citromhéjat. Egy másik edényben 5 deka lágy vajjal és 15 deka vaníliás porcukorral kikeverjük a tojásokat, majd hozzáadva a tejet addig kevergetjük, amíg a cukorszemcsék teljesen elolvadnak. Csomómentesen belekeverjük a lisztet, majd beleforgatjuk a diódarabokat is.

A cseresznyét kimagozzuk, és enyhén megszórjuk porcukorral. A muffinsütőt vajjal kikenjük, és két kanál segítségével kevés diós tésztát teszünk mindegyikbe. Mindegyik közepébe 2-3 szem cukrozott cseresznyét teszünk, és tésztamasszát kanalazunk rájuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A maradék cukros cseresznyét összeturmixoljuk, és kis tálkába téve a kisütött muffinok mellé kínáljuk.

Jó tanács: Ezt a mennyiséget egy 12 darabos muffinformában kétszerre tudjuk kisütni. Ne töltsük teljesen tele a formákat, mert sütés közben megnőnek a muffinok.

Gyümölcsös muffin

Az itt olvasható recept egyenesen New Yorkból érkezett, s bár Amerikában áfonyával készítik, mi nyugodt szívvel magyarosíthatjuk egy kicsit…

Hozzávalók:
1 tojás, 2 bögre finomliszt,
3/4 bögre tej,
1/3 bögre kristálycukor,
1 bögre gyümölcs,
1/2 bögre étolaj,
1 teáskanál só,
1 evőkanál reszelt narancshéj,
3 teáskanál sütőpor (nem kell hozzá egy egész csomag!),
2 evőkanál kristálycukor,
1 teáskanál apróra vágott narancshéj

Elkészítése:
Olajozzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 12 darabos muffin sütőformát! (Az olajozás egyszerűbb művelet, de a tészta leragadását csak úgy kerülhetjük el, ha gondosan hajtjuk végre.) A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokra. A hozzávalók kiméréséhez a legjobb, ha egy 2,5 dl-es bögrét választunk: a későbbiekben szinte minden összetevőt ezzel mérünk. A tojást folyamatos kevergetés mellett elegyítjük az olajjal. Az olajat lassan öntsük, hogy ki ne csapódjon. (Ez azt jelenti, hogy a tojás és az olaj különválik az edényben.)

A tojás és az olaj keverékéhez öntsük a tejet, a cukrot, a reszelt (!) narancshéjat, majd a gyümölcsöt és végül a lisztet, amit átszitáltunk és a sütőporral valamint a sóval elkevertünk. A tésztát nem kell simára keverni, elég, ha a liszt csak éppen átnedvesedett. Az így összeállított tészta kissé darabosnak, ragacsosnak tűnik. Az apróra vágott narancshéjhoz rakjunk 2 evőkanál cukrot, majd miután a forma kosarait 3/4-ig megtöltöttük a tésztával, mindegyik tetejére tegyünk ebből a cukrozott narancshéjból. A tésztát addig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje. A sütési idő kb. 15-20 perc. Az elkészült muffinokat emeljük ki a kosarakból, és ha mód van rá, vasrácson hűtsük ki.

Nem árt tudni, hogy szinte bármilyen gyümölccsel készülhet a muffin. A képen látható kosárkákban gyümölcskeverék van, azaz ribizli, málna, szeder, és meggy (természetesen magozott). Készíthetjük befőttel, apróra vágott aszalt gyümölccsel (szintén kipróbált recept!), és mirelit gyümölcskeverékkel, ebben az esetben a mikrohullámú sütőben olvasszuk fel a gyümölcsöt és csorgassuk le róla a fölösleges levet. Készülhet ananász és mandula keverékével, kakaóval, csokoládéval. A tészta minden esetben ugyanúgy kisüthető. Még egy megjegyzés: a reszelt és az apróra vágott narancshéjnál ügyeljünk arra, hogy csak a narancssárga felső réteget vágjuk le, mert a héj fehér része keserű!

Csokoládés muffin 2.

Hozzávalók:
25 dkg liszt,
1 zacskó sütőpor,
2 evőkanál kakaópor,
12 dkg tejcsokoládé,
12 dkg fehér csokoládé,
10 dkg kristálycukor,
2 dl tej, 1 dl tejföl,
10 dkg vaj,
1 db tojás

Kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 180 fokra. A lisztet és a kakaóport szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, a sütőport, majd keverjük össze. A tojást félig verjük fel, a vajat olvasszuk meg, keverjük össze a tejjel és a tejföllel, majd öntsük a lisztre. Fakanállal keverjük össze a tésztát úgy, hogy közben az apróra tördelt csokoládédarabkákat is hozzáadjuk.

A muffin sütőforma mélyedéseibe tegyünk 12 db papírhüvelyt, és ezekben osszuk el a tésztát egyenlő részben. Tegyük be az előmelegített sütőbe 15-20 percre, illetve amíg át nem sül.

Almás muffin mazsolával

Hozzávalók

25 dkg alma (hámozva, magház nélkül),
1 db citrom leve (és héja körbevágva, dísznek),
18 dkg liszt,
1 evőkanál zselatin,
1 dl tej,
2 evőkanál étkezési keményítő,
2 db tojás,
8 dkg vaj,
4 dkg mazsola, citromlevél a díszítéshez, papír muffin forma

A meghámozott, magház nélküli almadarabokat megcsepegetjük citromlével, hogy szép világosak maradjanak. A mazsolát megtisztítjuk, megmossuk, kevés langyos vízben áztatjuk. A felolvadt zselatint, étkezési keményítőt, tojássárgát, tejet, citromlevet a liszttel összedolgozzuk. A végén adjuk hozzá az almát, és a beáztatott mazsolát. A tésztát elosztjuk a papír muffin formákban.

Ezeket enyhén kivajazott sütőlemezre helyezzük. A tészta tetejét  tojás felvert habjával bekenjük. 170 fokon 20 percig sütjük, a sütőből kivéve félig kihűtjük, majd tálra rendezzük. Porcukorral meghintve, a citromhéjkarikákkal és citromfűlevéllel díszítve kínáljuk.

Barackos muffin rozmaringgal

Hozzávalók:
15 dkg liszt,
1 zacskó sütőpor,
2 evőkanál porcukor,
5 dkg vaj, 1 db tojás,
1 dl tej,
6 dkg sárgabarack (csak a húsa, lehet aszalt barack is),
1 kávékanál frissen vágott rozmaring,
csipet só.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük el a lisztet a sütőporral, a cukorral, kevés sóval. Olvasszuk fel a vajat. Keverjük a tejet a tojássárgához, és a felolvadt vajhoz. Ebbe adjuk bele a lisztet, és dolgozzuk össze. Végül a tojás felvert habjával, a barackdarabkákkal, és rozmaringgal is keverjük el. A muffin formákat béleljük ki sütőpapírral, és háromnegyedig töltsük meg a tésztával az edénykéket. 20-25 percig sütjük, lassan engedjük kihűlni. Langyosan a legfinomabb.

Meggyes-mákos muffin

Hozzávalók: 
100 g vaj,
284 ml tejföl,
2 tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
280 g liszt, 1 csomag sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
200 g barna cukor,
4 evőkanál mák,
140 g meggy

Egy edényben keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, a tejfölt, a vaníliát. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, sóval, őrölt mákkal. Óvatosan adagoljuk a vajas keverékhez, majd ha jól összekeveredett, tegyük bele a kimagozott meggyet is.

Muffin sütőformát vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan, és háromnegyedig töltsük meg a masszával.
Forró, körülbelül 160-170 fokos sütőben süssük 25-30 percig.

Amerikai kávés muffin

Hozzávalók
: 12 darabhoz
4 tojás
25 dkg liszt
2 teáskanál  sütőpor
2 evőkanál instant kávépor
15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
20 dkg cukor
1 csomag  vaníliás cukor
0,8 dl tej

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsd fel 180 fokra és vajazd ki a muffin tepsit.

2. A tojásokat válaszd szét, és verd fel a tojásfehérjét alaposan.

3. Lisztet, sütőport és az instant kávéport jól keverd el.

4. Egy másik tálban verd fel a cukrot, tojássárgáját, vajat, vaníliás cukrot és a tejet.

5. Keverd a száraz hozzávalokat a nedvesekhez, de csak addig, ameddig egyszer jól elkeverednek. Ha túl sokáig kevered, nehéz lesz a tészta!

6. Végül óvatosan keverd a masszába a felvert tojásfehérjét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kortárs költészet győri ünnepe

A megyei irodalmi hét zárórendezvényén először a közvetítők, a médiumok vehették át kitüntetést. Tovább olvasom