Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

MTSZ: reform előtt áll a tűzoltóság

A törvényalkotásnak és a tűzoltóság szervezeteinek közösen kell határozniuk a tűzoltóság reformjairól; az első feladat eldönteni azt, hogy állami vagy teljesen önkormányzati tűzoltóságok legyenek az országban.

A törvényalkotásnak és a tűzoltóság szervezeteinek közösen kell határozniuk a tűzoltóság reformjairól; az első feladat eldönteni azt, hogy állami vagy teljesen önkormányzati tűzoltóságok legyenek az országban – hangoztatta a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke a szervezet szombati budapesti küldöttközgyűlésén.

Bende Péter vezérőrnagy úgy fogalmazott: az ország tűzvédelmi biztonságának javítása nem képezheti vita tárgyát sem a tűzoltó szervezeteke belül, sem kívül, ezért a törvényalkotási folyamatokba kötelessége bekapcsolódni minden érintett szervezetnek.

A tábornok azt mondta: a magyar tűzoltóság 140 éves tapasztalata és a külföldi példák megfelelő iránymutatást adhatnak arra, hogy országos léptékben, az emberek érdekeit szolgálva hajtsák végre a tűzoltóság előtt álló szükséges reformokat.

Az MTSZ elnöke szerint egy átlátható, normatív rendszerben, kevesebb bürokráciával és kevesebb emberrel, valamint erős és jól körülhatárolt szakmai felügyelettel hatékonyabban tudnának dolgozni a tűzoltóságok. Országos parancsnokság újbóli létrehozását azonban elfogadhatatlannak tartja, mert - mint fogalmazott - „nincsenek országos tüzek".

A vezérőrnagy szerint közösen kell eldönteni, állami vagy teljes önkormányzati tűzoltóságok legyenek az országban, és ennek a döntésnek a meghozatalában szakmai érveket kell felsorakoztatni, mint ahogy történt az önkéntes tűzoltókról 2008-ban született törvény idején.
Bende Péter újságíróknak a közgyűlés szünetében azt mondta: az a legfőbb cél, hogy az ország minden részén tíz percen belül érjen oda a segítség. Vannak még olyan részek, ahol több mint fél óra kell a kiérkezésig - tette hozzá.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Dologház utcai épületében tartott küldöttközgyűlésen kiállítás nyílt az 1870-ben megalapított hivatásos tűzoltóságról és az azt létrehozó gróf Széchenyi Ödön életéről. A rendezvényen részt vett Széchenyi Géza, az alapító unokája is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árad az Ipoly és a Zagyva

Az elmúlt napokban lehullott nagymennyiségű csapadék miatt árad az Ipoly és a Zagyva; a… Tovább olvasom