Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

MSZP: visszalépés az alkotmánytervezet

Az MSZP szerint a kormánypártok alkotmánytervezete komoly visszalépést jelent az egészségügyi jogok területén.

Kökény Mihály, a szocialista párt egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a Fidesz-KDNP tervezetének szövege számonkérhetetlenné teszi az állam egészségügyi kötelezettségeit, mivel amíg a hatályos alkotmány úgy fogalmaz, hogy a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű, testi és lelki egészségre, addig a kormánypártok javaslatában már csak az szerepel, hogy mindenkinek joga van testi és lelki egészségének megőrzéséhez.

A korábbi egészségügyi miniszter a különbséget abban látja, hogy a Fidesz tervezete az állami kötelezettségvállalás helyett egyéni joggá teszi az egészség megőrzését, vagyis az ezért való felelősség alapvetően az állampolgárokat terhelheti majd, az állam pedig csak elősegítheti mindezek megvalósulását.

Az ellenzéki politikus szerint ez az elképzelés egy olyan, a jelenlegitől eltérő értékrendet képvisel, amely felhígítja a "szociális piacgazdasághoz tapadó állampolgári jogokat". Kökény Mihály erre jellemzőnek nevezte, hogy a kormánypártok javaslatából a szociális biztonság alapintézményének számító társadalombiztosítás is kimaradt.
Hozzátette: nem lenne meglepve, ha a jövőben az egészségügy más fontos törvényét is az ellátás szűkítésének irányába módosítanák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér László: Mindenki Alkotmánya

A jövő iránti elkötelezettségre kell építeni, arra, hogy a jövő abból áll össze, amit ma megteszünk… Tovább olvasom