Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

MSZP: veszélybe kerül a nyugellátás biztonsága

Az MSZP szerint a nyugdíjszínvonalat és a nyugellátás biztonságát veszélyezteti a magán-nyugdíjpénztári rendszer ellehetetlenülése, és az, ha az időskori ellátásokat a jövőben a kormány szándékának megfelelően csak a járulékokból fedezik.

Kiss Péter országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón kifejtette: idén például 16 százalékkal csökkentené a nyugdíjak értékét, ha kizárólag az e célból befizetett járulékokból fedeznék őket, a költségvetésben ugyanis a járulékok a nyugdíjkiadásoknak mindössze 84 százalékát teszik ki. Hozzátette: a magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetése a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát veszélyezteti, mivel az aktív korúak és a nyugdíjasok romló aránya miatt az állami nyugdíjrendszert nem lehet majd a jelenlegi színvonalon finanszírozni. A nyugdíj-kerekasztal számításai alapján Kiss Péter elmondta: ma száz aktív korú közül 57 dolgozik, járulékaikból 37 nyugdíjas ellátását fizetik.

Négy évtized múlva azonban - még ha sikerülne is 70 százalékra emelni a foglalkoztatást - 70 dolgozóra 81 nyugdíjas jutna. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjszínvonal a legkedvezőbb esetben is a mai 62 százalékára esik vissza, míg ha a foglalkoztatási ráta nem nő, akkor 45 százalékra - fűzte hozzá. A szocialista politikus szerint mindez - az öngondoskodásra is alapozott magánpénztári rendszer ellehetetlenülésével - a fiatalok és az idősek közötti társadalmi szolidaritás felbomlásához vezethet. Kiss Péter a sajtótájékoztatón több példát hozott arra, az embereket hogyan érintheti a nyugdíjkassza bevételeinek csökkenése. Ide sorolta például a helyettesítési ráta, azaz a nyugdíjba vonuláskor meghatározott ellátási összeg csökkentését, a méltányossági és az özvegyi nyugdíj eltörlését (kiemelve, hogy az előbbit a Fidesz 1998 és 2002 között már megszüntette), az éves nyugdíjemelés mértékének csökkentését, a korhatár emelését, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjak esetleges megszüntetését. Hangsúlyozta, ez azt jelzi, hogy a kormány tervei a mai és a leendő nyugdíjasok ellátását is veszélybe sodorják. Szólt arról is: elfogadhatatlan, hogy az új szabályok alapján a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradók - annak ellenére, hogy munkáltatójuk befizeti a járulékot - nem jogosultak állami nyugdíjra.

Mint mondta, nincs a világon olyan Alkotmánybíróság, amely ezt elfogadhatná, ezért az MSZP bízik benne, hogy a testület a vonatkozó rendelkezést megsemmisíti. Kiss Péter azt is mondta: a szocialista párt garantálja, hogy amint lehetősége lesz, ezt a diszkriminatív szabályozást megváltoztatja, az érintetteket pedig kárpótolja.

Olvasóink írták

 • 16. janika 2011. január 26. 10:51
  „Tudorka! Nem olvasni kell a nyugdíjak értékmegőrzéséről, hanem tenni érte, vagy legalább megkövetelni politikusainktól azokat! De, addig míg csak a nyálvesés folyik erről, addig tovább süllyed afelé a gödör felé ahova őseink lökték a hordával lépést tartani nem tudó öregeket. Egy egy jól irányzott kőbalta ütéssel elvolt rendezve abban az időben a nyugdíj reform! Sőt lehet, hogy az humánusabb is volt a mainál.”
 • 15. tudorka 2011. január 26. 09:55
  „14. fióka 2011.01.26. 09:17

  Mikor? Merh ha 2011-ben feléljük az elmúlt 12 év megtakarításait könnyen jöhet pozítivnak tünő eredmény, de mi lesz 30 év múlva. Ma a magánnyugdíjpénztárak ellenzői nem néznek, nem is akarnak a jövőbe nézni.”
 • 14. fióka 2011. január 26. 09:17
  „11. tudorka 2011.01.25. 20:23--->majd a nyugdijjad meg az életszinvonalad bizonyítja a tényeket.egyébként abszolut nem szimpatizálok se a fidesszel se az mszp-vel egyik sem meltó Magyarország vezetéséhez”
 • 13. Fürgeszarvas 2011. január 25. 21:00
  „Nem szoktam durvulni,de
  a Fidesz kampányban az volt írva:

  "Megvédjük a magánnyugdíjpénztárakat és megvédjük a nyugdíjakat"
  A Nagy Penna, és Orbán is levelet küldött a nyugdíjasoknak, és ..............hazudtak!
  Nem kicsit ! Nagyon !

  Ezek után ,,,menjenek a pi...ba!”
 • 12. miracle 2011. január 25. 20:30
  „pancser
  Olyan nagyon jó az állami rendszer, hogy most sem bírt fizetni, ezért inkább ellopja az myp-ktől.”
 • 11. tudorka 2011. január 25. 20:23
  „A sok FIDESZ barát "szakember", aki itt demagóg módon osztja az észt statisztikai adatok alapján is be tudja bizonyítani, hogy a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer 50 év távlatában is fenntartható?
  A nyugdíjpénztárak helyében már rég minden a pénztárak gazdálkodását alaptalanul vádló politikust és polgárt feljelentettem volna. Tényeket egy sem tud mondani, csak szlogenek hangzanak el a felelőtlen gazdálkodásról.
  Ha ez megalapozott lenne, már rég hangos lenne a média a legkisebb felelőtlenség tényétől is.
  De még ilyenről nem olvastam. Valaki a vádaskodók közül tud tényeket szolgáltatni?
  Csetneky?
  kolombea?
  fióka?
  janika?
  pozdorja?
  pancser?
  Patriot?

  Hol vannak tények??????”
 • 10. pozdorja 2011. január 25. 19:33
  „Ezt mondjuk az MSZP-nek kellett volna meglépni 8 évvel ezelőtt. Bla, bla, bla...”
 • 9. janika 2011. január 25. 19:29
  „Igérni könnyebb a munkahelyeket teremteni, azokat létre is hozni pedig nem elég a nyálverés! Majd, ha a Viktorunk már körbeutazgatta a földet, akkor majd ismét kezdődik a Torgyán-féle vidékfejlesztés? Igaz már nem igen vannak felújításra váró templomok, paplakok meg kettős kereszt állító helyek. Ja, zsinagógákat lehet minden városba építeni, majd el felejtettem, hisz van bérrabszolga bőven munka nélkül.”
 • 8. pancser 2011. január 25. 18:58
  „Nem volt véletlen, hogy egykor a szolidaritáson alapuló nyugdíjrendszert hozták létre, azért, hogy az emberek ne maradjanak öregségükre ellátás nélkül. Ez önkéntesen kötelező rendszer még sehol sem vizsgázott. Amikor fizetni kellett volna át lehetett lépni a államiba a szocialisták idején, mert rosszabbul jártak volna. A szoci tisztesség= hazugság, hazugság, hazugság.”
 • 7. Patriot 2011. január 25. 18:29
  „Majd abból a hatalmas tőkéből élünk amit 2002-2010 között felhalmozott a balliberális kormány!
  Soha nem látott gazdagság, és több ezermilliárdos dollár megtakarítás, betöltetlen munkahelyek millió ez jellemezte ezeket a feledhetetlen éveket.

  Jóléti rendszerváltás sikerült. Igen, megcsinálták!”
 • 6. Fürgeszarvas 2011. január 25. 17:21
  „5. miracle 2011.01.25. 16:27
  Még annyit tennék hozzá,hogy nem elegendő csak a gyermekszületéssel kalkulálni ! Munkahelyeket is kellene teremteni, és a gazdagoknak nem a kedvezményeket adni,hanem alaposan megadóztatni őket !
  Ennek jelenleg pont az ellenkezője történik !
  A gazdagok még több kedvezményt kaptak Orbán jóvoltából,az 1 millió új munkahely megteremtésére érdekében még semmi nem történt !
  Azt élik fel,amit az emberek megtakarítottak !
  Jobboskák ! A baloldal ócsárolása helyett nem ártana valami kézzelfogható programról beszélni lehetőleg demagógia nélkül ! Vagy az már nem megy ?”
 • 5. miracle 2011. január 25. 16:27
  „Ti aztán nagyon sokat értetek hozzá, látszik semmit nem fogtatok fel a cikkből és nincs annyi sütnivalótok, hogy a számokhoz szóljatok hozzá.
  Kik fogják eltartani a 25 év múlva nyugdíjasokat, arról regéljetek. Az ugyanis nem az MSZP-től, meg a fidesztől függ, hogy hány kisgyerek van most, hanem tény: kevesebb, mint ami ahhoz kellene, hogy mindenkinek a mai reálértékű nyugdíj jusson, majd pár évtized múlva.”
 • 4. kolombela 2011. január 25. 15:41
  „A nyugellátás biztonsága akkor került veszélybe, amikor kötelezővé tették a mnyp tagságot, de legfőképp akkor, amikor a maszop lakájkormányai megalakultak a szemét szadesszel együtt.”
 • 3. fióka 2011. január 25. 15:34
  „Elég nagy veszélyt jelent maga az MSZP is úgy,hogy inkább kussoljon.”
 • 2. Csetneky 2011. január 25. 14:49
  „A nyugellátás biztonsága akkor kerül majd veszélybe, ha valaha még egyszer - reményeim szerint sohanapján - az Mszp kerül hatalomra. Tehát a teendő adott, soha többé nem szavazni a hazudozó, országromboló szocikra.”
 • 1. janika 2011. január 25. 13:53
  „Mindig is úgy volt, hogy az értéket előállító dolgozó jövedelméből eltartotta a gyermekeit, a szüleit és saját magát! Azaz vett három kenyeret! az egyiket kölcsön adta a gyermekeinek a másika a szüleinek a tartozása fejében a harmadikat pedig saját maga fogyasztotta el. A mai rendszerben viszont a a szülőknek adandó kenyér belét útközben a politikusok kirágják úgy, hogy a nyugdíjasoknak csak a héja marad!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valamennyi folyó apad a Közép-Tisza vidékén

A Közép-Tisza vidéken eltelt újabb csapadékmentes nap után a Tiszán, a Zagyva-Tarnán, a… Tovább olvasom