Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

MSZP: újabb kérdések a debreceni városvezetők floridai útjáról

Az MSZP mielőbb választ vár arra a kérdésre, hogy lemondanak-e tisztségükről azok a debreceni városvezetők, akik részt vettek a floridai luxusutazáson. Erről Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országos elnökségi tagja beszélt pénteki debreceni sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus szerint tisztázni kell azt is, hogy a Debreceni Vagyonkezelő (DV) Zrt. kiknek szervezte meg az utat, fizetett-e az utazásszervezőnek és mennyit, továbbá, hogy az eddig megnevezettek mellett kik vettek részt az utazáson, "kikről nem beszéltek eddig"?

Rónai György, az MSZP debreceni elnökségi tagja, aki tagja a DV Zrt. igazgatóságának is, kijelentette: ő is csak a sajtóból értesült az útról.

A szocialista politikus szerint az eddigi megnyilatkozásokból bebizonyosodott, hogy az utazók egy része a vagyonkezelő költségén tervezte és szervezte meg a kiutazást, és a cég adta ki az utazásszervező szegedi cég felé a megbízást. Így nem kétséges, hogy mindez közpénzen történt, ezt támasztja alá az is, hogy ennek ellenkezőjét nem sikerült hitelt érdemlően igazolni.

Bangóné Borbélyi Ildikó felháborítónak nevezte, hogy miközben az elmúlt három és fél évben a Fidesz több mint negyven új adót vezetett be, miközben több százezer gyerek éhezik az országban, miközben a magyar családok 64 százaléka egyhetes nyaralást sem engedhet meg magának, addig a fideszes politikusok és cégvezetők több százezer forintos luxusutakra járnak. Az ellenzéki politikus emlékezetett a nagy vihart kavart 2011-es "decemberi luxusnyaralásra", amikor fideszes megyei közgyűlési elnökök az Azori-szigetekre utaztak családtagjaikkal.

A floridai utazáson részt vett debreceni vezetőket egyébként több párt helyi testülete, köztük az MSZP városi elnöke csütörtökön lemondásra szólította fel.

Az érintett városvezetők szerdán sajtótájékoztatón cáfolták, hogy közpénzből utaztak a tengeren túlra. Közölték: az indulás előtt döntés született arról, hogy csak saját költségükön utazhatnak a floridai energetikai konferenciára.

Litauszki Róbert, a DV Zrt. vezérigazgatója, a delegáció egyik tagja elmondta: hetekkel korábban eldöntötték, hogy részt vesznek a Power-Gen elnevezésű szakmai rendezvényen. Repülőjegyet az utazásszervező szegedi cég úgy foglalt, hogy abba egy vasárnapi ott-tartózkodás is beleessen, mert így olcsóbban lehetett lebonyolítani az utazást.

A hétvégével együtt azonban olyan napok is belekerültek az út időtartamába, amelyek a szakmai programot már nem fedték le és így nem lehetett arra költségtérítést sem kérni - tette hozzá.

Litauszki Róbert jelezte: kérték az utazásszervező céget a számla megbontására, hogy saját költségükön tölthessék kint a hétvégét, erre azonban utólag nem volt lehetőség. Kósa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a vagyonkezelő vezetésével közösen úgy döntött, hogy minden résztvevőnek a saját költségei és saját szabadsága terhére kellett elutaznia.

A vezérigazgató szerint ez az indulás előtti napon történt, így aznap kivették a szabadságaikat és lemondták a költségtérítést. A holding által az utazásszervezőnek elutalt összeget csak a hazaérkezésük utáni első munkanapjukon volt lehetőségük kifizetni. "Nem lehetett másképp csinálni és egy nappal az út előtt költségmentesen lemondani sem tudtuk az utat" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az út fejenként nettó 700 ezer forintba került.

Litauszki Róbert az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy Magyarországról összesen mintegy 30-an mentek az orlandói eseményre. Debrecenből végül rajta kívül négyen utaztak: Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere, Szekeres Antal, az önkormányzat jegyzője, Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója és a Debreceni Vagyonkezelő egyik alkalmazottja, aki eredetileg is saját költségén és saját szabadságának terhére utazott volna.

Kósa Lajos is a meghívottak között volt, ám ő a sűrű programjára hivatkozva hetekkel az út előtt visszautasította részvételét - közölte a vezérigazgató.

Olvasóink írták

  • 1. dödike 2013. november 23. 07:46
    „Nesze neked Kósa. Bezzeg most nagyokat hallgatsz a félremagyarázás után.Persze tudom ha a másik oldal csinálta volna akkor most kürtölnél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czomba Sándor: folytatódik a pályakezdők elhelyezkedését segítő program

Az Első munkahely garancia program az ideihez hasonló feltételekkel folytatódik 2014-ben is. Tovább olvasom