Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

MSZP: sok hibához vezet a Fidesz kapkodása

Az MSZP örül annak, hogy a köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az alkotmánynak, illetve az alkotmánybírósági törvénynek az alkotmánybírákat jelölő bizottság összetételére vonatkozó módosításait.
Ez mutatja, hogy Sólyom László is aggályosnak tartotta ugyanazokat a dolgokat, mint a szocialista frakció.

Mesterházy Attila frakcióvezető hétfőn újságírók előtt úgy nyilatkozott: láthatóan sok hibához vezet az a fajta kapkodás, amit a Fidesz folytat az elmúlt egy hónapban az Országgyűlésben.

Hozzátette: ezért is hívták fel a kormánypártok figyelmét többször is arra, hogy nem képviselői önálló indítványként kellene ezeket a javaslatokat beterjeszteni és nem kellene megkerülni az államigazgatás és a nemzeti érdekegyeztetés fórumait, mert így sok a hibalehetőség.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek az alkotmánynak, illetve az alkotmánybírósági törvénynek az alkotmánybírákat jelölő bizottság összetételére vonatkozó módosításait.

A Köztársasági Elnöki Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az államfő egyetért az Országgyűléssel abban, hogy az alkotmánybírók választásának hatályos alkotmányi szabályozása nem vált be. Ezért szükség lenne olyan szabályokra, amelyek jobban szolgálják az alkotmánybírák függetlenségét, magas szakmai színvonalát, lehetővé teszik a megüresedett bírói helyek gyors betöltését, és minderre alkotmányos garanciát is nyújtanak.

Azonban Sólyom László szerint a parlament által most elfogadott változtatás nem felel meg ezeknek a követelményeknek, sőt, alkalmas a helyzet további romlását előidézni, egyúttal viszont alkalmatlan a kitűzött céljának elérésére, mivel nem minden esetben képes biztosítani a frakciók arányos képviseletét a jelölő bizottságban annak alacsonyan rögzített létszáma miatt.

A Ház múlt hétfőn fideszes kezdeményezésre úgy döntött: a jövőben nyolctagú jelölőbizottság tegyen javaslatot az Alkotmánybíróság (Ab) tagjaira. Az eddigi szabályok, azaz az alkotmány még hatályos szövege szerint az Ab tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjainak egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot.

Olvasóink írták

  • 1. Reális 2010. június 22. 13:01
    „Az a lényeg,hogy az elmúlt 8 évben rendbe volt minden!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét készültség a Duna megyei szakaszán

Kedden reggel hat órától ismét elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Dunán, Nagybajcsnál… Tovább olvasom