Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

MSZP: Orbán Viktor beszéde ártott az erdélyi magyarságnak

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn elhangzott beszéde rövid- és hosszútávon egyaránt ártott az erdélyi magyarságnak.
Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn elhangzott beszéde rövid- és hosszútávon egyaránt ártott az erdélyi magyarságnak - közölte Mesterházy Attila, a párt elnök-frakcióvezetője hétfőn, az MTI-vel.

Orbán Viktor szombat délelőtt tartott előadást a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján az erdélyi Tusnádfürdőn. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "arra kérném a magyarokat, hogy érezzék át a történelmi helyzet súlyát, és az ezzel kapcsolatos személyes felelősséget is. Azt kívánom a románoknak is, és az itt élő magyaroknak is, hogy jó döntéseket hozzanak, például úgy, hogy nem hoznak döntést" - jelentette ki a miniszterelnök. Ezzel a Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével közösen kiadott péntek esti állásfoglalására utalt, amelyben az erdélyi magyarságot a vasárnap tartandó népszavazáson távolmaradásra szólították fel.

Mesterházy Attila közleményében kifejtette: Orbán Viktor nyíltan beavatkozott a román belpolitikába, amikor arra szólította fel a helyieket, ne menjenek el szavazni, bojkottálják az államfő tisztségéről döntő népszavazást. Mesterházy Attila szerint a miniszterelnök ezzel "súlyos hibát vétett", aminek kárát az erdélyi magyarság látja, a következményeket ők szenvedik el.

Az MSZP felszólítja a miniszterelnököt: a jövőben ne ártsa bele magát más országok belügyeibe, "ne ártson határon túli honfitársainknak" - fogalmazott Mesterházy Attila.


Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. gjozsi88 2012. augusztus 04. 13:56
  „Látom ott ahol kiderült, hogy ha a Benes dekrétumok hatályba vannak, akkor a Csatáry ítélete is hatályos kell, hogy legyen, elfelejtettél megjeleni!
  bruha,ha,ha....ha.ha....ha...!”
 • 37. gjozsi88 2012. augusztus 04. 11:14
  „Antifricc!

  fogd már fel......a romániai magyarok, szlovákiai magyarok nem kérnek a ti gondolkodásokból!

  Azt az RMDSZ-t,azt a HID pártot támogatták döntő...közel 80% mértékben, aki nem megoszt, hanem integrál!
  Ezért nem kapott elég voksot romániában a Szász és Tőkés vezette párt, mig szlovákiában Csáki simán be sem jutott a szlovák parlamentbe!!!!

  Ezek TÉNYEK!!!!
  bruhaha...ha.ha.ha......”
 • 36. AntiFricc 2012. augusztus 03. 22:53
  „35
  "politika provokáció"

  Bruhaha. Persze, ami nekik nem jó, az provokáció. Ez egy sima egyszerű népszavazás volt. Nem több, nem kevesebb. Egy kérdés.

  Elvtársak be..artak!”
 • 35. gjozsi88 2012. augusztus 03. 12:56
  „Antifricc!
  tekintettel arra, hogy az MSZP és a romániai magyarok jelentős részét maga mögött tudó RMDSZ egyetértett abban, hogy az a népszavazás maga volt a politikai provokáció és semmiképp nem szolgálta a romániai magyarok érdekeit!
  A romániai magyarok nem a jobboldal által támogatott Szászt és Tőkét választották!
  Ne akard megmondani helyettük mi a jó nekik!”
 • 34. AntiFricc 2012. augusztus 02. 23:25
  „Komcsik szerint OV ártott az erdélyi magyarságnak... Komolyan, ők ezt komolyan gondolják? Kihagy talán az emlékezetük arról a bizonyos szavazásról... Öngól!”
 • 33. gjozsi88 2012. augusztus 02. 07:29
  „"Ön tényleg azt hiszi, hogy én Szerbiában külföldi állampolgárnak számítok? Sajnálom, de téved. Nagyon."

  Én azt hiszem, hogy Ön Szerbiában nem magyaar kisebbség, hanem szerb-magyar állampolgár!
  A kisebbség az, aki nem rendelkezik más külföldi állampolgársággal!

  D nem az a fontos, hogy mi hogy gondoljuk, a Szerb állam vezetői hogy gondolják, akik szintén értelmezhetik több féle módon!
  Általában ezért van, hogy a kisebbségi jogokat biztosító nemzetközi szerződések értelmezése vitákat generál a nagy politikában!
  Úgy tudom, viták vannak is!”
 • 32. attila1967 2012. augusztus 01. 21:03
  „Tisztelt Gjozsi88!

  ""Viszont a kettős vagy többes állampolgárság nincs is említve "

  Mert nem tesz különbséget oly módon, ahogy ÖN teszi!
  Egyszerüen külföldi állampogárságról beszél, függetlenül állandó tartózkodástól, lakhelytől...azaz egy kalap alá veszi az összes külföldi állampolgárt!"
  A kettős állampolgár NEM külföldi állampolgár, mert rendelkezik az adott ország állampolgárságával. Külföldi állampolgár az, aki NEM rendelkezik az adott ország állampolgárságával.

  Ön tényleg azt hiszi, hogy én Szerbiában külföldi állampolgárnak számítok? Sajnálom, de téved. Nagyon.”
 • 31. gjozsi88 2012. augusztus 01. 20:14
  „30. attila1967

  "Viszont a kettős vagy többes állampolgárság nincs is említve "

  Mert nem tesz különbséget oly módon, ahogy ÖN teszi!
  Egyszerüen külföldi állampogárságról beszél, függetlenül állandó tartózkodástól, lakhelytől...azaz egy kalap alá veszi az összes külföldi állampolgárt!”
 • 30. attila1967 2012. augusztus 01. 18:40
  „Tisztelt Gjozsi88!

  "Az ismertetett objektív és szubjektív mutatók alapján mindhárom nemzetközi szervezet szerint meg kell adni a kisebbségi státust minden olyan csoportnak, amely erre igényt tart.

  A többi kategória más ismérveken nyugszik: a külföldi állampolgárságú lakosokat, bevándorlókat, vendégmunkásokat, a gazdasági kisebbségeket, szexuális kisebbségeket, az elnyomott többségeket, az uralkodó kisebbségeket stb. ezért a három nemzetközi szervezet dokumentumai nem is veszik figyelembe."

  Ön azt állítja, hogy az idézet szerint a kettős állampolgárságú egyéneket nem ismerik el kisebbségként. Viszont a kettős vagy többes állampolgárság nincs is említve itt. Ha Ön a külföldi állampolgárságú lakosokra gondol, az más kategória. Ide azok a külföldi állampolgársággal rendelkező egyének tartoznak, akik bár ugyanabban az országban laknak, mint az adott nemzeti kisebbség, de nem rendelkeznek annak az országnak az állampolgárságával. Én is ilyen lennék, ha lemondtam VOLNA a szerb állampolgárságról és, mondjuk, újból Szerbiában szeretnék élni. Akkor külföldi állampolgárként élnék ott, és nem tartoznék az ország magyar kisebbségéhez. Csak erről van szó.”
 • 29. gjozsi88 2012. augusztus 01. 17:17
  „28. attila1967
  Tekintettel arra, hogy az Ön által hivatkozott
  " A TÖRVÉNY A NEMZETI KISEBBSÉGEK JOGAINAK ÉS SZABADSÁGAINAK VÉDELMÉRŐL című, a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyének 72/2009. számában megjelentetett törvény nem zárja ki a kettős állampolgársággal rendelkező személyeket."

  ugyan akkor figyelmen kivül hagyta a nemzetközi szerződéseket, mely szerint nem ismerik el, az állampolgárságot, mint kisebbséget!
  Amelyre hivatkoztam a 27-es hozzászólásban!

  "Az ismertetett objektív és szubjektív mutatók alapján mindhárom nemzetközi szervezet szerint meg kell adni a kisebbségi státust minden olyan csoportnak, amely erre igényt tart.

  A többi kategória más ismérveken nyugszik: a külföldi állampolgárságú lakosokat, bevándorlókat, vendégmunkásokat, a gazdasági kisebbségeket, szexuális kisebbségeket, az elnyomott többségeket, az uralkodó kisebbségeket stb. ezért a három nemzetközi szervezet dokumentumai nem is veszik figyelembe."

  Ebből következik, hogy a nem zárja ki, csak amiatt van, mert magasabb szintű nemzetközi szinten nem ismerik el, azaz kizárták!!!!!!”
 • 28. attila1967 2012. augusztus 01. 15:53
  „Tisztelt Gjozsi88!

  Nem értem, miért ír a VMSZ hatásköréről, én nem ezt feszegettem, hanem azt írtam, hogy ők biztosan tudják, hogy Szerbia nemzeti kisebbség tagjainak tekinti-e a kettős állampolgársággal rendelkező személyeket vagy sem. A TÖRVÉNY A NEMZETI KISEBBSÉGEK JOGAINAK ÉS SZABADSÁGAINAK VÉDELMÉRŐL című, a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyének 72/2009. számában megjelentetett törvény nem zárja ki a kettős állampolgársággal rendelkező személyeket. Egyedül azt szabja meg, hogy szerb állampolgársággal rendelkezzenek. Nem is gördítettek akadályt a kettős állampolgárság intézménye elé, hiszen ők maguk is automatikusan megadják a szerb állampolgárságot a külhoni szerbeknek. Egyébként Románia is ezt teszi a külhoni, elsősorban a moldovai románokkal.

  Ami a szavazati jogot illeti, hogy jár-e a külföldön élő magyar állampolgároknak vagy sem, már a 12. hozzászólásban írtam, hogy erről nem szeretnék vitát nyitni, számomra ez nem lényeges.

  Ezzel a vitánkat a részemről lezártnak tekintem. Minden jót kívánok Önnek!
  További szép napot!”
 • 27. gjozsi88 2012. augusztus 01. 14:12
  „25. attila1967

  Ajánlom figyelmébe a kisebbségekről szóló nemzetközi jogértelmezést!
  http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_kisebbsegek/2008/Etnikum_es_educatio/pages/001_a_nemzetiseg.htm

  Melynek van egy érdekes része vitánk szempontjából!

  Mindhárom nemzetközi szervezet egyetért abban, hogy a kisebbségi csoportok a világon mindenütt, Európában pedig különösen igen nagy változatosságot mutatnak. Vannak olyanok, amelyek egy meghatározott körzetben telepedtek le; vannak, amelyek az adott állam területének egészén vagy a nagyobb részén szórványosan élnek; vannak, amelynek tagjai megoszlanak a szomszédos államok között, s vannak vándorló (nomád) életmódot folytató csoportok. így nem is lehetséges olyan meghatározást találni, amely magában foglalná a kisebbség fogalmának valamennyi jellemzőjét. Ezért a három nemzetközi szervezet azt a gyakorlatot követte, hogy egyes objektív mutatók és néhány szubjektív mutató alapján próbálta a kisebbségeket meghatározni. (Ilyen objektív mutatók voltak: a nyelv, az etnikai csoport, a vallás, a kultúra, az adott állam össznépessége felénél kisebb lélekszám, nem domináns helyzet, állampolgárság; a szubjektívak pl.: meg akarják őrizni kultúrájukat, hagyományaikat, vallásukat, nyelvüket; kissé tudományosabban: a kollektíva csoportként akarja folytatni életét.) Az előző fejezetekben idézett nemzetközi dokumentumokban használt ,,nemzeti kisebbség" és ,,etnikai kisebbség" kifejezések jelentése azt a felfogást tükrözi, hogy a kisebbség tagjainak egyúttal az adott ország állampolgárainak, illetve letelepedett lakosainak is kell lenniük. ,,Az állampolgárság mint megkötés nem egyértelmű, ha az a nemzeti vagy a kisebbség szóval, vagy a kettő kombinációjával kapcsolatos." E téren a nemzetközi jogban még nem alakult ki végleges állásfoglalás.1

  Az ismertetett objektív és szubjektív mutatók alapján mindhárom nemzetközi szervezet szerint meg kell adni a kisebbségi státust minden olyan csoportnak, amely erre igényt tart.

  A többi kategória más ismérveken nyugszik: a külföldi állampolgárságú lakosokat, bevándorlókat, vendégmunkásokat, a gazdasági kisebbségeket, szexuális kisebbségeket, az elnyomott többségeket, az uralkodó kisebbségeket stb. ezért a három nemzetközi szervezet dokumentumai nem is veszik figyelembe.”
 • 26. gjozsi88 2012. augusztus 01. 13:54
  „attila1967

  Az nagyon nagy baj, hogy egy KISZ titkárról írt, miközben számtalan sok volt......csak nagyon kevesekről beszélünk, mint politikusról.......többek közt Orbán Viktor is!
  Mégis a felső vezetői politikai karriereket tekintjük politikusnak, ebbe nem számoljuk bele sem az önkormányzati képviselőt, sem a falusi pártfunkcionáriusokat!

  Én úgy emlékszem, hogy szerbiában nem a VMSZ döntött arról, hogy magyar ellenes hangulat volt, és állítólag bántották a magyarokat!!!
  Ennyit arról, hogy milyen hatásköre van a kisebbségnek!
  Arról nem beszélve, hogy mind romániai, mind a szlovákiai magyarok azokra a pártokra voksoltak, akik az integrációt tartják fontosnak, RMDSZ, HID!
  Azaz elútasították a magyar fidesz támogatta pártocskákat!
  Ezzel a megosztást is!
  Arról nem beszélve, hogy ma nem volt nép ,mint legfelsőbb hatalom, felhatalmazás a kettős állampolgársággal járó szavazati jog megadásáról!
  A népszavazáson a fidesz tagadta, hogy erre készülne, ennek ellenére érvénytelen volt, a 2010-es kampányban végig tagadta ezt a szándékot, csak akkor kezdett beszélni erről, mikor az első forduló után a társadalom jelentős részének már nem volt második forduló, igy beleszólása!
  Azaz még az anyaországi társadalmi egyetértés is hiányzik!”
 • 25. attila1967 2012. augusztus 01. 11:47
  „Tisztelt Gjozsi88!

  Figyelmébe ajánlom a TÖRVÉNY A NEMZETI KISEBBSÉGEK JOGAINAK ÉS SZABADSÁGAINAK
  VÉDELMÉRŐL
  (a JSZK Hivatalos lapja, 11/2002. szám, a SZK Hivatalos Közlönye 72/2009. szám), amely nem zárja ki a kettős állampolgársággal rendelkező személyeket a nemzeti kisebbségek soraiból.”
 • 24. attila1967 2012. augusztus 01. 11:07
  „Tisztelt Gjozsi88!

  Szerintem pedig, amit Ön most művel, az egyszerű mellébeszélés és a dolgok elbagatellizálása. Semmibe veszi pl. a VMSZ vezetőségének tudását (nem véleményét!). Ők Önnél jobban tudják, hogy Szerbia szerint kisebbségiek-e vagy sem a kettős állampolgárságuk miatt. Nekem is van némi fogalmam róla, hiszen követem a dolgokat, rendszeresen odajárok, érvényes szerb útlevelem és személyi igazolványom van. Még a választásokon is szavazhattam volna, hiszen én is rendszeresen kaptam névre szóló értesítést. Én éltem két és fél évtizedig Szerbiában (még Szlobodan Milosevics alatt is), nem Ön. Bizony.

  Ami pedig Gyurcsány Ferencet illeti, Ön általánosítással vádol (én kizárólag EGY KISZ-titkárról írtam), és amit Ön művel, az nem más, mint szerecsenmosdatás. Ez az én buta, demagóg, csúsztatásra hajlamos, stb. véleményem.”
 • 23. pancser 2012. augusztus 01. 10:55
  „Tisztázzunk valamit. Manapság sokat komcsiznak meg hogy különböző funkcik meggazdagodtak. ez hihetetlen nagy ostobaság a mában erről még csak beszélni is. Látogasson el egy komcsizó, mondjuk a halászi úti benzinkúttal szemközti lakótelepre. Azt hihetné, hogy San Francisco sztárok lakta negyedében jár, akkora paloták, házak épülnek ott. Volt funkcionárius egy sem, de elképzelhető, hogy adócsaló van néhány. De nem csak ott a város bármelyik részén találni ilyesmit ahol építkezések folynak. Csak a begőzölt emberek komcsiznak a mai világban, persze a buták ezen hajlamait a politika igyekszik kihasználni, sőt gerjeszti az indulatokat, ami gyalázatos!”
 • 22. gjozsi88 2012. augusztus 01. 09:47
  „21. attila1967

  A KISZ titkárok politikai szerepét eltúlozni szintén demagógia! Politikust a köznyelv a legfelsőbb szinten, országos politikára érti, ezt lecsusztatni szintén butaság!
  Főként ha tudjuk, hogy nagyon sok KISZ titkár volt!
  A privatizáció során nem a KISZ titkárok, sőt nem is az MSZMP tagok döntöttek......ugyanis az a bukásuk után történt!
  " Ha nem lett volna az, ha nem lett volna meg a kapcsolati tőkéje, sohasem lett volna belőle vagyonos ember."
  Csak hogy ez a kapcsolati tőke az nem a múltban volt fontos, hanem a jövőben, azaz azon nyugati tőkecsoportokkal volt rá szükség, melyek a privatizáció során a tönkrement magyar gazdaságba működési tőkét hoztak be! Ennek semmi köze nem volt a KISZ titkársághoz!

  "" Kíváncsi vagyok, vajon a VMSZ és hasonló szervezetek vezetői hogyan vélekednek erről?"
  Itt pontosítanom kell: Kíváncsi vagyok, vajon a VMSZ és hasonló szervezetek vezetői hogyan vélekednének az Ön állításáról, hogy aki kettős állampolgár, az elveszti kisebbségi státuszát. Erre gondoltam és csakis erre."

  Az baj.....ugyanis csak erre gondolni, miközben a történetnek számtalan szereplője van még, szintén mellébeszélés, ugyanis legalább fele-fele arányban fontos a másik fél véleménye, sőt, mivel ők döntés helyzetben vannak, a szerbiai állami vezetők véleményének súlya nagyobb, mint a kisebbségi képviselőké!
  Miközben komplett problémát vetünk fel, csak a kisebbségi véleményt értelmezni, szintén tudatlanság!

  Ha valóban 140 es IQ-ja van, akkor ilyen egyoldalú szinte demagóg szinten nem lehet kérdéseket szemlélni, ahogy teszi!
  Minél magasabb az inteligencia hányados, annál nagyobb ,szélesebb rálátást kellene, hogy feltételezzen!”
 • 21. attila1967 2012. július 31. 18:45
  „Tisztelt Gjozsi88!

  Akkor induljunk a kályhától. Kotorék ezt írta: ,,Valóban meg kell kérdezni Gyurcsányt , hogy hogyan szerezte a vagyonát ( mielőtt politikus és kormányfő lett), és meg kell kérdezni kárpátok géniuszát Orbánt .: hogyan szerezte a vagyonát (miután politikus és kormányfő lett)!", vagyis úgy akarta beállítani a dolgot, mintha Gyurcsány Ferenc már vagyonos lett volna, mielőtt politikus lett. Én pedig azt állítottam, hogy amikor a vagyonát szerezte, már politikus volt. Ha nem lett volna az, ha nem lett volna meg a kapcsolati tőkéje, sohasem lett volna belőle vagyonos ember. Azt nem állítottam, hogy minden KISZ vezető meggazdagodott.

  "Ja, és nem volt elegáns dolog Öntől, hogy butának nevezett. (140 az intelligenciahányadosom :))". Ezt viccnek szántam, azért is írtam a mosoly jelét :) (bár tényleg 140 az IQ-m).

  " Kíváncsi vagyok, vajon a VMSZ és hasonló szervezetek vezetői hogyan vélekednek erről?"
  Itt pontosítanom kell: Kíváncsi vagyok, vajon a VMSZ és hasonló szervezetek vezetői hogyan vélekednének az Ön állításáról, hogy aki kettős állampolgár, az elveszti kisebbségi státuszát. Erre gondoltam és csakis erre.”
 • 20. gjozsi88 2012. július 31. 18:20
  „19. attila1967
  A 88 nem a születési évem!
  Számomra fontos, de nem születési....!

  "Ön szerint nem naiv gondolat azt hinni, hogy egy KISZ titkárnak semmi köze a politikához?"
  De ugye a kérdés az volt, hogy a KISZ titkárságnak lehet-e köze a gazdagodáshoz! Hát nem minden KISZ titkár vált gazdaggá......az iskolaiak közül sokan nem!

  "Ja, és nem volt elegáns dolog Öntől, hogy butának nevezett. (140 az intelligenciahányadosom :))"

  Ekkora inteligencia hányadossal illene tudnia, hogy a véleménye az ami butaság és ez nem egyenlő a személy butaságával!

  " Kíváncsi vagyok, vajon a VMSZ és hasonló szervezetek vezetői hogyan vélekednek erről?"
  De nem az a fontos, hogy ők hogy vélekednek, hanem a helyi többség, az országot vezető politikai elit hogy vélekedik!
  A kettős állampolgárság csak azoknak adott fegyvert, akik támadnak!”
 • 19. attila1967 2012. július 31. 17:55
  „Tisztelt Gjozsi88!

  Nem tudom, a 88 az Ön felhasználónevében a születési évét jelöli, mint az enyémben az 1967? Csak kíváncsiságból kérdem.

  "Az iskolai KISZ titkárt, mint politikai vezetőként beállítani több ,mint csúsztatás......egyenesen butaság!"
  Ön szerint nem naiv gondolat azt hinni, hogy egy KISZ titkárnak semmi köze a politikához? Ja, és nem volt elegáns dolog Öntől, hogy butának nevezett. (140 az intelligenciahányadosom :))

  Én csak azért nem vagyok kisebbségi státuszban, mert magyarként Magyarországon élek, és nem azért, mert kettős állampolgár vagyok. Ha Szerbiában élnék, kettős állampolgárságom ellenére is a magyar nemzeti kisebbséghez tartoznék, hiszen szerb állampolgár is vagyok. Kíváncsi vagyok, vajon a VMSZ és hasonló szervezetek vezetői hogyan vélekednek erről? Közülük is sokan felvették a magyar állampolgárságot, bizony ám!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ hétfői nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a július 30-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom