Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

MSZP: Orbán 29 pontja egy beismerő vallomás

Szekeres Imre szerint Orbán Viktor kormányfő 29 pontja egy beismerő vallomás arról, hogy a gazdasági körülményeket figyelembe kell venni és arról, hogy a Fidesz szembe fordult az elmúlt 8 évben általa hangoztatott szólamokkal.

Az MSZP elnökhelyettese keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a párt közgazdasági tagozata internetes konferencián számos szakemberrel megvitatta a 29 pontot és álláspontjukról tájékoztatták a frakciót is.

Szekeres Imre úgy látja: a miniszterelnök 29 pontja annak a beismerése, hogy a gazdasági körülményeket, a gazdasági környezetet és gazdasági válság hatását figyelembe kell venni és beismerő vallomás azért is, mert teljes szembefordulás a Fidesz által az elmúlt 8 évben hangoztatott "hol lázító, hol ígérgető szólamokkal".

Felhívta a figyelmet arra: még két hete is azt állította a Fidesz, hogy július 1-től új költségvetés lesz, de most Orbán Viktor már azt mondja, hogy a Bajnai-kormány költségvetése megalapozott és azt kívánja végrehajtani. Helyes, mert ez szolgálja Magyarország jövőjét - tette hozzá.

Emlékeztetett arra is: két hete még a Fidesz nagy arányú adócsökkentést ígért július 1-től, most már azonban szó nincs erről, jövőre a szegények adóját megemelik, hogy a jól és jobban keresők adóját csökkentsék. Ez átrendezés - vélekedett.

Szekeres Imre úgy fogalmazott: sokan gondolták, hogy jobb lesz, olyanok is, akik nem támogatták a Fideszt, de most ki fog derülni, hogy blöff a 29 pont majdnem mindegyike.

Példaként egyebek mellett a tervezett személyi jövedelemadó-változásokat említette, amely 300 milliárd forint átcsoportosítását jelenti a szegényebbektől a gazdagok számára. Mint mondta, a minimálbér adómentességének eltörlésével biztosítják a felső kulcs megszüntetését.

Kiemelte: a minimálbér adóztatása mindenkit sújt, aki havi 200 ezer forintnál kevesebbet keres, a minimálbéresek pedig elvesztik jövedelmük egyhatodát. Ahhoz, hogy a minimálbéresek ne járjanak sokkal rosszabbul, körükben 2011-ben 30-40 százalékkal kellene bért emelni, amit a magyar gazdaság nem tud kigazdálkodni - jelentette ki.

A szocialista képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az adójóváírás megszüntetése a kiskeresetűek számára radikális jövedelemcsökkenést, és a feketegazdaság irányába való elmozdulást is jelenti.

Szekeres Imre leszögezte: a felső kulcs eltörlése csak a nagyon magas jövedelműeknek segít, hiszen 2011-től csak azok adóztak volna a felső adókulcs szerint, akik havi bruttó 1 millió 250 ezer forintnál többet keresnek.

Álláspontja szerint a munkavállalók többsége veszít az adóátrendezéssel: van, aki havonta 10-14 ezer forintot, mások akár 60 ezer forintot.

A Fidesz többi adóelképzelését is teljesen elképesztőnek nevezte a politikus. Nincs ország Európában, ahol egykulcsos adó esetén ne lenne a személyi jövedelemadónak adómentes része, ez még Szlovákiában is megvan. Ez azt jelenti, hogy Magyarország lesz a legkevésbé szolidáris adóztatatással rendelkező ország Európában - szögezte le.

Olvasóink írták

  • 1. hehe08 2010. június 16. 13:55
    „Szekeres .... szekeres.... az melyik is?????????
    Jaaaaa az a részeg szarcsimbók aki megalázta a honvédséget és az országot........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wieszt-ügy - Meggyanúsították Wieszt Jánost

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg Wieszt János volt újbudai MSZP-s… Tovább olvasom