Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

MSZP: megszorítások és ˝intézményesített népirtás˝ az egészségügyben

Az MSZP szerint súlyos megszorításokat szenved el az egészségügy a jövő évi költségvetés miatt.
Garai István Levente, a párt országgyűlési képviselője hétfőn, budapesti sajtótájékoztatón bírálta a július 1-jén bevezetett új egészségügyi ellátási rendet is, szerinte az aktív betegellátás szűkítése "intézményesített népirtás", miután az rontja az ellátás hozzáférhetőségét, a betegeknek az új beutalási rend miatt esetenként 50-100 kilométerrel távolabb kell utazniuk.

Úgy fogalmazott: azzal, hogy számos kórház a jövőben csak krónikus betegségben szenvedők vagy idős betegek gondozásával, rehabilitációval foglalkozhat, az aktív ágyaikat viszont megszüntetik, az ott fekvőknek, ha éjszaka például gyomorvérzésük vagy infarktusuk van, "demokratikus joguk" lesz meghalni.

A szocialista politikus felrótta, hogy az Egészségbiztosítási Alap kiadásai 2013-ban az idei 1.735 milliárd forintról 1.675 milliárdra csökkennek, az egészségügyi közkiadások pedig a GDP 4 százaléka alá esnek vissza, ami a legkisebb arány a visegrádi országok között.

A politikus arról is beszélt, beláthatatlan következményei lesznek annak, ha valóban nyugdíjba küldik a 62 éven felüli egészségügyi dolgozókat akkor, amikor mintegy ötezer orvos betöltötte ezt a kort, jelenleg is 171 üres háziorvosi állás üres, és csak tavaly 1.419 orvos és 482 szakdolgozó kért a külföldi munkavállaláshoz szükséges jóhírnév-igazolást. Szerinte az intézkedés miatt számos intézmény működésképtelenné válhat és további háziorvosi körzetek ürülnek ki.

Az egészségügyi bérrendezésről szólva Garai István Levente azt mondta, annak mértéke jócskán elmarad a 2002-ben végrehajtott ötvenszázalékos fizetésemeléstől, az alapellátásban dolgozók és a védőnők kimaradnak belőle, miközben például a rezidensek átlagbére ötezer forinttal csökkent az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt.

A képviselő kifogásolta a gyógyszerkasszát sújtó elvonást is, ami szerinte azt okozza majd, hogy a jelenlegi húsz százaléknál is nagyobb lesz a ki nem váltott receptek aránya.

Olvasóink írták

 • 8. 41 2012. július 04. 14:52
  „Eddig is sok áldozata volt a politikai döntéseknek,ezután még több lesz.Az új csata kiáltása ennek az évnek:had hulljon a férgese.Fog is,hiszen nem mindig tudunk útiköltségre költeni több ezer forintot,hogy az állam által kijelölt helyre eljussunk.”
 • 7. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. július 02. 20:22
  „egyik kutya másik eb, elég szomorú hogy még mindig van aki hisz vagy az egyik vagy a másik pártban”
 • 6. machers 2012. július 02. 18:40
  „5.Julianusz 2012.07.02. 16:15
  A népszavazás után felélte a minuszos rendszer. Ezt leszámítva az egészség-, a nyugdíjkassza mindig minuszos volt. Ezért kellett a nyugdíjkasszát évente 300 milliárddal kiegészíteni, amit az adóssághoz számíthatsz be. Nem ez most a gond, hanem az, hogy a fidesz brutálisan csökkentette az egészségügyre fordított pénz.”
 • 5. Julianusz 2012. július 02. 16:15
  „Ha tb kassza plusszos volt, akkor a győri(nem a legszegényebb)kórházban mért kértek műtét után, h váltassam ki a fájdalomcsill receptet, mert nem tudnak adni olyat ami ér is vmit, mert nincs.Ja a plussz hova is került?????”
 • 4. machers 2012. július 02. 14:35
  „2.Julianusz 2012.07.02. 13:45
  Még egy mindat, mielőtt köpködni, komcsizni, stb kezdesz!
  A széfeket és is baromságnak tartottam.”
 • 3. machers 2012. július 02. 14:33
  „2.Julianusz 2012.07.02. 13:45
  A moziban is háttal ülsz a vászonnak? Ez a cikk nem az mszp-ről szól! Olvasd el!
  Különben nem írnál ilyen logikailag helytelen hozzászólást. Ha az mszp olyan magas szinten művelte az elvonásokat, bezárásokat, hogy azt már nem lehet rendbetenni, akkor a fityesz lépése, amely forráselvonásokat, leépítéseket, bezárásokat eredményez, az miért jó?
  Ja, te is a 300 ft-os vizitdíj ellen szavaztál?!
  Tudod, ami azt jelentette,hogy 16 milliárddal plusszos volt a tb kassza. A fidesz által kezdeményezett népszavazásig.”
 • 2. Julianusz 2012. július 02. 13:45
  „Kórházleépítéseket, kórházbezárásokat az MSZp olyan szintre vitte, h azt már nem lehet rendbetenni. Demokratikus joguk van a családokban, vagy az utcán élni az ön és közveszélyes betegeknek, mert bezárták egyetlen intézményüket!!!!!!A várólisták sem 2 évre vezethetők vissza, a műtétek elmaradása sem, a pénzéhes orvosok virulnak, a nagytudású, lelkiismeretes szívprofesszor, és még sok hozzá hasonló már nem bírta amint ellehetetlenítették gyógyszer nélkül a kórházakat. Széfek voltak, eszközök gyógyszerek(fájdalomcsillapító) nem. Minden kórház adósságlistán volt a gyógyszergyárak felé.”
 • 1. Tapmancs 2012. július 02. 12:33
  „Hogy van pofájuk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3000 megváltozott munkaképességű nem jelentkezett felülvizsgálatra

A megváltozott munkaképességűek számára nyújtott támogatásra és ellátásra jogosult csaknem 200… Tovább olvasom