Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

MSZP: kilenc pontos javaslatcsomag a devizahitelesek megmentésére

Kilenc pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a devizahitelesek problémáinak megoldására az MSZP.
A Népszabadság úgy tudja, hogy befejezte munkáját és kilenc pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a devizahitelesek problémáinak megoldására az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének Szekeres Imre vezette szakértői csoportja. A lap szerint a csomagban egyebek mellett az szerepel: legkésőbb szeptember végéig hozzák létre az állami eszközkezelőt, amely azok számára jelenthet elsődleges megoldást, akiknek nemcsak a lakáshitel-törlesztéssel, de a közműdíjak befizetésével is gondjaik vannak. Állami bérlakások biztosítását is szorgalmazzák, a még fizetőképességgel bíró, de a megemelkedett törlesztéseket fizetni nem tudó adósok számára pedig - a bankok által létrehozott - közös ingatlanalapot javasolnak, amelyben a tulajdonjog egyfajta bérleti díjjá alakulna át. A lap úgy tudja, az MSZP ismét kezdeményezni fogja a magáncsőd bevezetését, a csomag egy pontja pedig szorgalmazza, hogy a munkáltatók önkéntes alapon vállalhassák át dolgozóik hiteltörlesztésének 180 forint/frank feletti részét, úgy, hogy azután nem fizetnének járulékot és költségként elszámolhatnák. Javasolják azt is, hogy kezdődjenek tárgyalások a banki oldal képviselőivel többek között annak kiderítésére: mi indokolja, hogy a devizahitelesek banki költségeit devizában állapítják meg forint helyett - írta a Népszabadság.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. gjozsi88 2011. augusztus 18. 18:07
  „rommel!
  Miért viseljék fele-fele arányban a bankok azt, amit a hitelfelvevő használ, azaz amit vett a hitelén????
  Egyébbként mindenki azzal jön ,hogy nyugat európában nem ilyen magasak a kamatok a frank hitelnél........hülyitik vele az embereket!
  Meséld el nekem, mióta van nyugaton fizető eszköz forint a maga kockázataival?
  Ugyanis az euró sokkal stabilabb, mint a forint, mikor a bank a deviza piacon frankot vesz, hogy refinanszirozza a frank alapú hitelt, akkor rohadt nem mindegy, hogy euróért veszi a frankot, vagy forintért....ugyanis akinek frankja van, sokkal magasabb felárat kér, ha forintba fizetsz!
  A deviza alapú szerződésnek a tőke tartozása a felvett frank értéke.....mely forintban fizetve a kamatfelárakkal együtt állandóan változik!
  Hát ezért nem állnak jól a pereskedők.....!”
 • 32. machers 2011. augusztus 18. 14:23
  „31. rommel 2011.08.17. 23:46
  A tyúkokat este számolják!”
 • 31. rommel 2011. augusztus 17. 23:46
  „MAHERS
  HA A BIRÓSÁGOKON A HITELESEK JÓL SZEREPELNEK , AKKOR A BANKOK MÉG ENNEK IS ÖRÜLNÉNEK !
  IGEN JÓK A HITELESEK ESÉLYEI !!!”
 • 30. machers 2011. augusztus 16. 22:41
  „29. rommel 2011.08.16. 22:29
  ELJÖN AZ IDŐ AMIKOR AZ ÉN JAVASLATOM LESZ A LEGJOBB MEGOLDÁS A BANKOKNAK IS !!
  Azért ez egy kicsit erős volt!!!”
 • 29. rommel 2011. augusztus 16. 22:29
  „JÓZSI
  ELJÖN AZ IDŐ AMIKOR AZ ÉN JAVASLATOM LESZ A LEGJOBB MEGOLDÁS A BANKOKNAK IS !!
  A SZERZŐDŐ FELEK ( BANK - ÜGYFELEK ) 50-50 % -BAN KÖTELESEK A KOCKÁZAT VISELÉSRE !!”
 • 28. gjozsi88 2011. augusztus 16. 18:23
  „sc!
  Csak hogy az senkinek nem jó, hogy ha nem oldják meg ezt a problémát......ugyanis folyamatosan csökken a gazdaság is emiatt, ugyanis termelni akkor szoktak, ha van kereslet.....nos a devizahitelesek jó sok jövedelmet arra fordítanak, amit már régen gyártottunk, és egyre kevesebb ezután gyártandót vesznek....igy nem is kell majd gyártani!
  Ettől majd egyre több munkanélküli lesz.....mert a közmunka az nem adózó munkahely, az adóból finanszirozott munkahely, hogy legyen ahhoz adót fizetőnek is lenni kell!”
 • 27. SC 2011. augusztus 16. 18:08
  „még annyit:!
  Hiába írogatunk,felesleges szócséplés.Nem lesz semmi a javaslatokból.Tudod,ezt te mondtad:Minden terv csak annyit ér,amennyit megvalósítanak belőle...És engem nem érdekel,hogy a fityisz megtorpedózza,ilyen az az általad imádott politika.Mikor ellenzékben voltak,őket is leszavazták a vezíreid...Nem is lesz itt soha politikai béke s együttműködés sem...Na azt hiszem,már nagyon leragadtam a témánál,odébbállok..-)))”
 • 26. gjozsi88 2011. augusztus 16. 17:59
  „moderátor!
  Szerintem a szerződő felek egyike sem mondhatja ki a szerződés semmisségét, főként ha azt aláirásával korábban elfogadta, a törlesztőrészletek fizetésével ráutaló magatartással azt meg is erősítette!
  A szerződéseknek van egy olyan záradéka általában, hogy a vitás esetekben van egy választott bíróság, melyet a felek elfogadnak!
  Véleményem szerint a semmiségi nyilatkozatot a bank nem tudja kezelni, azt a szerződés értelmében egy oldalú szerződés bontásként kezeli, ami a jelzálog érvényesítésével jár!

  "Makkos Albert hozzáfűzi: Ha a bank, vagy a bíróság nem fogadná el a semmisség megállapításának az említett törvény szó szerinti értelmezésévre épülő módját és tényét, akkor megkérdőjeleződik az Alkotmány 2. §-ban foglalt jogállamiság elve."

  Ez maga az agyrém......ugyanis azt fejtegeti, hogy jogállamban a bírósági ítéletet, különböző szerződéseket, bárki semissé teheti.....azaz megszünik a jogbiztonság!
  Ez a törvények kifordítása és abszolut demagógia!”
 • 25. gjozsi88 2011. augusztus 16. 17:48
  „rommel!
  Hidd el szurkolok neki, mert nekem az az érdekem, hogy az országnak jó legyen, mert ettől tud jó lenni nekem is.......de ugye ez nálatok a szoci kormány idején nem igy volt.......mindenre nemet mondtatok, még arra is amit most csináltok!
  Azaz akkor az volt a cél, hogy minél rosszabb legyen a szociknak....tök mindegy jó e az országnak!”
 • 24. gjozsi88 2011. augusztus 16. 17:46
  „sc!
  Már leirtam!
  Szövegértés látom nehéz!
  "ami bérlakások biztosítását is szorgalmazzák, a még fizetőképességgel bíró, de a megemelkedett törlesztéseket fizetni nem tudó adósok számára pedig - a bankok által létrehozott - közös ingatlanalapot javasolnak, amelyben a tulajdonjog egyfajta bérleti díjjá alakulna át."

  Értem!
  A tulajdonjog, mely a törlesztőrészlet fizetése esetén marad fennt......átalakul béleti dijjá, mellyel nem jár tulajdonjog, hanem lakhatási bérlet, ebben szó nincs arról, hogy a törlesztőrészlet azonos lesz a bérleti dijjal!
  Ugyanis nem a törlesztőrészlet alakul át bérleti dijjá, hanem a tulajdonjog szünik meg azáltal, hogy nem törlesztést fizet, hanem bérleti dijat!
  Ez már egy önálló szerződést indokol, mely a bérlő és (a bedölt hitel miatt eladott és az eszközkezelő tulajdonába került lakás) az eszközkezelő tulajdonosa közt!

  Mit nem lehet ezen érteni?????
  Persze a kemény szikla....!”
 • 23. moderator 2011. augusztus 16. 17:25
  „Ezt nemrég kaptam, érdekelne a hozzáértők véleménye róla:

  A hitelfelvevő egyszerű bejelentése alapján is semmissé nyilvánítható a szerződés

  Budapest, 2011. augusztus 8. hétfő

  A devizahitelesek a banknál tett egyszerű bejelentéssel is kezdeményezhetik hitelszerződéseik semmissé nyilvánítását, a törvény szerint ugyanis a semmisség megállapításához külön eljárásra nincs szükség - jelentette be a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala Makkos Albert hétfőn nyilvánosságra hozott jogi megoldására hivatkozva.

  A devizaalapú hitelszerződések számos eleme megalapozza a semmisség megállapítását. A Ptk. 234.§(1) bekezdése szerint pedig nem kell eljárást kezdeményezni a bank ellen, hanem elegendő, ha a hitelfelvevő bejelenti a banknak a semmisséget. Ezzel a nyilatkozattal új helyzet áll elő: a hitelfelvevő a szerződés deviza jellegét a maga részéről semmissé nyilvánítja, és forint alapon létrejött szerződésnek tekinti. Ettől fogva a banknak kell eldöntenie, hogy bírósági keresetet indít-e, vagy sem. Tehát az eljárási rend megfordul. Az eljárás hatására a szerződés úgy tekinthető, mintha a felek eredetileg forintszerződést kötöttek volna, a hitelfelvevőt pedig a per idején nem terheli az egyre magasabb törlesztő részlet, azaz a per alatt nem mehet tönkre a bankok által rá hárított folyamatosan és gyorsan növekvő többletterhek miatt. A Szociális Kerekasztal ez utóbbi különösen fontosnak tartja az emberek érdekében, tekintettel a mind többek számára teljesíthetetlen és elviselhetetlen törlesztő részletek miatt.

  Makkos Albert hozzáfűzi: Ha a bank, vagy a bíróság nem fogadná el a semmisség megállapításának az említett törvény szó szerinti értelmezésévre épülő módját és tényét, akkor megkérdőjeleződik az Alkotmány 2. §-ban foglalt jogállamiság elve.

  A Szociális Kerekasztal az új jogi megoldásnál arra törekedett, hogy a devizahiteleseknek a peres eljárás alatt ne kelljen fizetniük az egyre emelkedő törlesztő részleteket, mert mire a pert megnyerhetik, a bank felmondhatja a szerződést fizetési elmaradás címen. Továbbá, a hitelesek ne kerülhessenek olyan helyzetbe, hogy nem tudják fedezni a jogi eljárás költségét. Végül azt is figyelembe vették, hogy a jogi megoldás ne csak a hitelfelvevők érdekét szolgálja, hanem a bankoknak is reális és elfogadható megoldást jelentsen. (Ez a megoldás ugyanis reális nyereséget biztosít a banknak, ugyanakkor nem teszi lehetővé jogtalan extraprofit realizálását.)

  Makkos nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a hitelfelvevő csak ügyvédi közreműködéssel indítson eljárást, és célszerű olyan ügyvédet választani, aki a per képviselete érdekében kész elsajátítani a pénzügyi ismereteket.

  A semmisséget konkrét és részletekbe menő érvekkel alátámasztó megoldási anyag utal a Ptk.4.§-ra, amely előírja, hogy a felek ,,a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megfelelően" kötelesek eljárni. Megállapítja, hogy a bank részéről nyomokban sem volt meg sem az egyik, sem a másik. A Ptk. 205.§ (3) bekezdése szerint ,,figyelemmel kell lenniük egymás jogos érdekeire. A szerződéskötést megelőzően is tájékoztatniuk kell egymást a megkötendő szerződést érintő minden lényeges körülményről." A bank nem volt tekintettel az ügyfél érdekére, és a devizahitel lényeges körülményeiről sorozatosan nem tájékoztatta az ügyfelet. A többrendbeli szándékos károkozás miatt a szerződés semmis - állítja az új jogi megközelítés szerzője.

  A devizahitel szerződés egyszerű bejelentés alapján történő semmissé nyilvánításáról készült alapos jogi megoldást a Szociális Kerekasztal szabad felhasználásra a Hitelkárosultak rendelkezésére bocsájtotta az mszfszk.hu és a hitelkarosultakert.hu portálon.+++

  Kiadta: MSZF SZK

  www.mszfszk.hu

  www.hitelrakosultakert.hu”
 • 22. SC 2011. augusztus 16. 17:22
  „Na de milyen hadügyér:-)Országunk dicső hadfija a Youtubon:
  http://www.youtube.com/watch?v=8ubC6_XM5UI&feature=related
  Büszkék lehetünk rá:-)))Most is...Ugye,jocó?”
 • 21. load 2011. augusztus 16. 13:21
  „20. fortuna54
  "Ez már a szocialista 8 évben is müködött?"
  Nem működött. 2006-tól hadügyminiszter volt.”
 • 20. fortuna54 2011. augusztus 16. 07:18
  „Szekeres Imre vezette szakértöi csoport?Ez már a szocialista 8 évben is müködött? Azért ment minden olyan zökkenömentesen?”
 • 19. rommel 2011. augusztus 15. 22:12
  „JÓZSI
  EGY KICSIT AZÉRT DRUKKOLHATNÁL A FIDESZNEK !
  TUDOD , SPORT SZERŰSÉGBŐL !!!”
 • 18. SC 2011. augusztus 15. 19:22
  „Nekem aztán írhatod a fityisz tetteit,őket is ugyanúgy "szeretem" mint az mszp-t...Semennyire.Nem is értem,miért sorolgatod ezeket a dolgokat nekem folyamatosan.”
 • 17. gjozsi88 2011. augusztus 15. 18:56
  „sc!
  Tudjuk, hogy nem lesz belőle semmi......mert a bankadó elviszi a bankok e célra fordítható pénzét, a MOL plakett elvitte az állam 500 milliárdját....igaz mára már több, mint 100 milliárddal kevesebbet ér, azaz eltőzsdézték......!
  Az egy kulcsos adóval akkor kidobott 500 milliárdot pedig nagy blama lenne visszacsinálni......hisz ragaszkodtak hozzá!
  A politikai szándék hiján ,de mint felsoroltam, nem a kivitelezhetetlenség miatt nem tud megvalósulni!”
 • 16. gjozsi88 2011. augusztus 15. 18:38
  „sc!
  Persze.....mert a bankok nem tudják létrehozni az eszközkezelőt, mert elviszi a forrásaikat a bankadó....az állam az erre használható pénzt Mol plaketten eltőzsdézte!
  Az egyetlen lehetőség a több kulcsos adó visszaállitása, mely 500 milliárdot pótolhatna vissza a költségvetésbe, mely erre a célra lenne fordítható.......valóban a fafejű 2/3 miatt nem jöhet létre!”
 • 15. SC 2011. augusztus 15. 18:38
  „Kínodban nevetsz?
  Figyelmesen tanulmányozd át ezeket a mondatokat,különös kép az utolsó szavait.Mint írtam/keresd vissza/ez az egyik lehetőség!Teccik érteni?
  "ami bérlakások biztosítását is szorgalmazzák, a még fizetőképességgel bíró, de a megemelkedett törlesztéseket fizetni nem tudó adósok számára pedig - a bankok által létrehozott - közös ingatlanalapot javasolnak, amelyben a tulajdonjog egyfajta bérleti díjjá alakulna át."”
 • 14. SC 2011. augusztus 15. 18:31
  „17. gjozsi88
  Nekem nem kell bemutatnom semmit feléd.De igazad van,keresztnevem kősziklát jelent!:-)
  És mégegyszer!Az mszp "hatalmas" ötletéből nem lesz semmi,ezt te is tudod,márcsak a fityisz 2/3-miatt sem.Ja és a kivitelezhetetlensége miatt sem...Na szervusz.:-)))”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 fiatalt mentettek ki a Velencei-tóból

A két méter hosszú csónak, amelyben a fiatalok ültek, fennakadt a tó Belső tisztás nevű vízterületén levő nádason. Tovább olvasom