Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

MSZP: katasztrofális a kormány első hatvan napja

Katasztrofálisnak minősítette gazdasági szempontból a kormány első hatvan napját Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: az Orbán-Semjén-kormány megalakulása óta a szocialista párt számításai szerint körülbelül 800 milliárd forintot vesztettek a devizahitelesek.

Ez azt jelenti, hogy aki egy vagy két éve ötmillió forint svájci frank hitelt vett fel, annak most ötven százalékkal magasabb a törlesztőrészletet kell fizetnie, mint induláskor - tette hozzá.

Szekeres Imre a bankadó kapcsán azt mondta: nagyrészt a hitelfelvevők és a betétesek fogják a bankadót megfizetni.

Úgy vélekedett: a bankok adója nő, a bankárok adója pedig csökken az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt.

A szocialista politikus beszélt arról is, hogy sikeresen folytak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), "és szinte a lezárás előtt mondott a miniszterelnök mindenre nemet, ami korábban elhangzott".
Szekeres Imre a Széchenyi-tervről szólva elismerte: az első átfogó fejlesztési tervet az első Orbán-kormány készítette, az első Széchenyi-tervnek azonban több negatív következménye is volt.

Ilyen negatív következményként említette meg azt, hogy az első Széchenyi-terv elaprózta a rendelkezésre álló forrásokat, a pályázatok szubjektív megítélése nagyon tág teret kapott, valamint hogy "a pályázati pénzek politikai okokból lettek szétosztva".

A politikus azt mondta: bízik benne, hogy az önkormányzati választás után érdemi javaslatokat tesz le a kormány a jövő évi költségvetés tekintetében.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke azért nem írta még alá a Ház által elfogadott törvényeket, hogy amikor elküldi azokat már ne Sólyom László legyen a köztársasági elnök, hanem Schmitt Pál, aki - szavai szerint - "gondolkodás nélkül aláírja".

Szekeres Imre kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy ha a kormány által elfogadott plusz adók befolynak, akkor a kormány tartani tudja az év végére kitűzött 3,8 százalékos államháztartási hiányt.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: senki nem hallgatta meg a Honvédelmi Minisztériumnál történt korrupciógyanús ügyek miatt.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. szabo1936 2010. augusztus 07. 03:13
  „mauz
  Bocsanat de en nekem halvany fogalmam sincs,hogy ki az a Szekeres Imre? En csak azt gondolom,hogy Mo igen kis orszag ahoz,hogy a IMFnek ilyen magas adosagal elen tud majd alni.”
 • 83. mauz 2010. augusztus 06. 21:50
  „szabó, de hogy jön a témához Szekeres Imre?”
 • 82. szabo1936 2010. augusztus 06. 21:40
  „Az operanak nincsen vege amig a fat lady not sing! It most a fat lady az IMF es Straus Kahn.Amikor az IMF azt fogja mondani O.V. ,goy most Sz@rni kell akor o foll fog ugrani es azt fogja kerdezni Igen uram es milyen szinut?”
 • 81. mauz 2010. augusztus 06. 20:59
  „Az, hogy Szekeres Imre mit gondol a kormány első 60 napjáról, nem is értem, hogy miért hír... Miért nem mindjárt Kiss Pista véleménye a kormány első 60 napjáról a hír?

  (Bocs, de sem a cikket, sem az eddigi hozzászólásokat nem olvastam el. Csak a címet, és ennyi elég is, hogy véleményt alkothassak.)”
 • 80. gjozsi88 2010. augusztus 06. 16:51
  „Még annyit:
  Jobban megnéztem az ajánlott linket!
  Sikerült értelmeznem az általad hivatkozott adatokat!
  A baj, hogy az ország adatait összeségében és nem részletekben közli, pedig az ördög a részletekben rejtözik, abban amit leirtam az adósság szerkezetéről és ez nincs tovább bontva azon az oldalon...!
  Persze messze van amerika!
  Jól tudjuk, hogy ott keverik Budapestet Bukaresttel!”
 • 79. gjozsi88 2010. augusztus 06. 16:31
  „Elemer!
  Magyarországon nem illik angol nyelvű honlapot idézni, hiteles fordítás nélkül!
  Hiába nyitom meg ,sajnos nem értem, ugyanis csak németül értek középfokon..!
  De tudom az én hibám!
  O.V. lesz a legnépszerübb, akkor azt jelenti, hogy most a korábbi állitásoddal ellentétben, mégsem az!
  Obama ugyanis a Bajnainak küldött elismerő levelet...!
  Ki az a Charlie Rose?”
 • 78. Elemér 2010. augusztus 06. 16:14
  „Ha egy link nem ugrik be akkor azt röviditteni kell. Böngészést is tanittok gyengébbeknek. O.V. lessz a legnépszerübb az USA-ban és a nagyvilágban. Charlie Rose-tol is kap meghivást.”
 • 77. gjozsi88 2010. augusztus 06. 12:35
  „Elemer!
  Egy értelmezhetetlen linket idéztél!
  JOBB LETT VIOLNA CÁFOLNOD AZ ÁLLITÁST!
  Egyébbként amerikában keverik leginkább Budapestet Bukaresttel!!

  Érdekes!
  Obama a Bajnainak küldött elismerő levelet!
  Igy nehezen hihető, hogy a homlokegyenesen mást tevő Viktor mellé is áll!
  A New York Thimes pedig arról ir, hogy Viktor ÚJRA nem kívánatos személy lesz amerikában!”
 • 76. Elemér 2010. augusztus 06. 09:28
  „"Az ország adósságállománya a GDP 80%-a azaz kb 21 000 milliárd forint, ennek 76%-a lakossági és vállalati hitel fele-fele arányba és a maradék 24% az állami szektor adóssága, melyben a Fideszes önkormányzatok kötvényei, adósságai és az átalakitani nem engedett pazarló rendszerek költsége is bennt van!
  A költségvetési hiányunk csökkent, miközben az ország adósság állománya nött!"

  Nem érdekes, mert a költségvetési hiány csökkent, miközben az ország adósság állománya nött mindenhol. Igy néz ki Mo. az adatok szerint, mert ügye az USA világhatalom és tisztába van ilyesmivel az amcsi ha arra kiváncsi. Nem lehet itt keverni neki Budapestet és Bukarestet, a szezont és a fazont. Hát ennyit az összetévesztésről!

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html

  "A Viktor mellett az IMF el történő ütközetben a világ azon része áll, akik a saját országukban ellenzékben vannak és jól jön nekik a saját kormányuk elleni kampányban!"

  Viktor mellet Obama és a felvilágosult világ áll. IMF és az unio nem ide tartozik.”
 • 75. gjozsi88 2010. augusztus 06. 08:46
  „Elemér!
  Olvasgasd a jobbik választási programját, hallgasd a kampány megszólalásaikat!
  Mit akartak az adósággal?

  De nem csak erre kellett volna válaszolnod....!
  Volt még két tétel...!”
 • 74. Elemér 2010. augusztus 05. 14:47
  „"A jobbikosok azt mondják, hogy tárgyalni kell az adósság elengedéséről, és multik ,zsidók takarodjanak ki...! Szerinted ez mit jelent?"

  Szerintem ez azt jelenti, hogy nagy a fantáziád.”
 • 73. gjozsi88 2010. augusztus 05. 13:16
  „Elemer!
  Az ország adósságállománya a GDP 80%-a azaz kb 21 000 milliárd forint, ennek 76%-a lakossági és vállalati hitel fele-fele arányba és a maradék 24% az állami szektor adóssága, melyben a Fideszes önkormányzatok kötvényei, adósságai és az átalakitani nem engedett pazarló rendszerek költsége is bennt van!
  A költségvetési hiányunk csökkent, miközben az ország adósság állománya nött!
  Hát ennyit az összetévesztésről!

  A Viktor mellett az IMF el történő ütközetben a világ azon része áll, akik a saját országukban ellenzékben vannak és jól jön nekik a saját kormányuk elleni kampányban!
  Arról nem beszélve, hogy csak szurkolni kevés lesz, mert ha a hiánycélt nem tudjuk teljesíteni, ugyanis az adócsökkentésnek nincs fedezete, ráadásul a várt gazdaság beindulás átmeneti időszakára nincs aki finanszirozza ezt a növekvő hiányt, emiatt komoly uniós forrásokat fognak elvonni tőlünk!

  A 15-20 év helyett az idei költségvetési problémánkat kell megoldani, hogy januárba ne induljon el egy ujabb forint elleni spekuláció, amikor az IMF védőháló nincs alattunk!

  A jobbikosok azt mondják, hogy tárgyalni kell az adósság elengedéséről, és multik ,zsidók takarodjanak ki...!
  Szerinted ez mit jelent?”
 • 72. Elemér 2010. augusztus 04. 13:39
  „71. h.sz. gjozsi88

  "Elemer! Ezért a gazdasági helyzetért azok a felelősek, akik erő felett vettek fel hiteleket!"

  Nem szabad az állami adósságot összekeverni a személyi adósságokkal.

  68. h.sz. gjozsi88

  "A vakon hiszek Orbán Viktorba nem lesz elég, főként ha az utóbbi két hónap negativ trendjét nézegetem! Arra azonban felhívom a figyelmed, hogy az IMF -el szemben állást a külföldi, de ott ellenzékben lévők politikai haszonszerzésből üdvözitik! Kormánytényező ezt butaságnak tartja, ahogy több jobboldali szakember is, ahogy Szapáry is figyelmeztette a Viktort és már Bod Péter Ákos sem lelkesedik, sőt kinosan feszeng!"

  O.V. az jobboldali nacionalista és elvileg Bush-hoz áll közel. Nem is lehet népszerü. Az IMF-el vivott csatában viszont neki szurkol a világ és én.

  67. h.sz. gjozsi88

  "Ez egy roppant rövidtávú konszepció, ezért normális ember ilyenbe nem megy bele, mert ennek rém ellentmond az üzleti érdek!bla, bla... "

  Ez attol függ hogy mi az a rövidtáv. Jól müködött ez 15-20 évig.

  "A levegőről! Igen van és volt lehetőség átütemezésre, de alig éltek vele! A jobbikosok egyszerüen nem akarnak fizetni!
  Olvasd ,hallgasd őket figyelmesebben, mielött okoskodsz!"

  Ez nekem ujság, mert erröl én nemtudok. Senki nem mondta még idáig hogy nem akarnak fizetni. Ha ez igaz lenne, akkor még csak le se ülnének velük tárgyalni.”
 • 71. gjozsi88 2010. augusztus 04. 11:45
  „Elemer!
  64!
  Ezért a gazdasági helyzetért azok a felelősek, akik erő felett vettek fel hiteleket!
  Azaz 100 000 nettóból ültek 20-25 millás lakásba 3-5 millás autóba, azaz a jövedelmük a szakemberek által ajánlott 15-20% helyett gyakran 50-70%!
  Azért nem tudja fizewtni ,mert egyszerre költötte el a következő 10-20-30 év jövedelmének a jelentős részét és emiatt az ezután gyártandó terméket nem tudja megvenni, ezért gyártani sem kell és elindul a spirál és a resszeció...!
  Demokráciában az emberek zsebében turkálni nehéz, főként ha a törlesztésnél vannak olyan tartalékok, hogy a hitelt nem fizeti, de a cigi és a alkohol fogyasztás nem változott!
  Napi egy doboz cigi, két családtag esetén akár havi 30 000 ft os plusszt is hozhatna!”
 • 70. gjozsi88 2010. augusztus 04. 11:45
  „Elemer!
  64!
  Ezért a gazdasági helyzetért azok a felelősek, akik erő felett vettek fel hiteleket!
  Azaz 100 000 nettóból ültek 20-25 millás lakásba 3-5 millás autóba, azaz a jövedelmük a szakemberek által ajánlott 15-20% helyett gyakran 50-70%!
  Azért nem tudja fizewtni ,mert egyszerre költötte el a következő 10-20-30 év jövedelmének a jelentős részét és emiatt az ezután gyártandó terméket nem tudja megvenni, ezért gyártani sem kell és elindul a spirál és a resszeció...!
  Demokráciában az emberek zsebében turkálni nehéz, főként ha a törlesztésnél vannak olyan tartalékok, hogy a hitelt nem fizeti, de a cigi és a alkohol fogyasztás nem változott!
  Napi egy doboz cigi, két családtag esetén akár havi 30 000 ft os plusszt is hozhatna!”
 • 69. gjozsi88 2010. augusztus 04. 11:39
  „fióka!
  Nézzük a sorrendet!
  Elöször a "zsidó" bankoktól önként , mert a hitelkérő megy be a bankba hitelkérelemmel és fizet komoly pénzt, hogy pozitivan birálják el azt, felveszünk pénzt, amiből megy a jampi -pampi, mert anélkül önerőből sehol sem tartanánk, majd miután ezt a pénzt elköltöttük lakásra, házra, autóra, LCD tv, mobiltelefon...stb, vérig vagyunk sértődve, hogy a törlesztőrészletet fizetni kell!
  Amikor elkértük a pénzt akkor ért valamennyit és most, miután a gazdaság kezd visszaesni, mert mindenki a törlesztést fizeti és nem tud most gyártandó terméket venni, emiatt csökken a gazdaság,, gyengül a forint, emiatt a felvett tőke értéke is csökkent!
  A bank nem extra profitot kér, hanem a befektetett pénzének reálértékét egy normális nyereségért, ugyanis az évi 3000 milliárdos befektetés 300 milliárdos, azaz 10%-os nyeresége messze nem extra!
  Ha figyelembe veszzük a 200 milliárdos bankadót, akkor alig töb, mint 3%, akkor amikor az infláció 5% körüli!”
 • 68. gjozsi88 2010. augusztus 04. 11:33
  „LAZA!
  A vakon hiszek Orbán Viktorba nem lesz elég, főként ha az utóbbi két hónap negativ trendjét nézegetem!
  Arra azonban felhívom a figyelmed, hogy az IMF -el szemben állást a külföldi, de ott ellenzékben lévők politikai haszonszerzésből üdvözitik! Kormánytényező ezt butaságnak tartja, ahogy több jobboldali szakember is, ahogy Szapáry is figyelmeztette a Viktort és már Bod Péter Ákos sem lelkesedik, sőt kinosan feszeng!”
 • 67. gjozsi88 2010. augusztus 04. 11:30
  „Elemer!
  61-re!
  Ez egy roppant rövidtávú konszepció, ezért normális ember ilyenbe nem megy bele, mert a zsidó is arról volt nevezetes, ha beszélsz idős emberekkel, hogy az volt az elve, "lehetne rövid ideig pezsgő ,kaviár, de ennél fontosabb, hogy minden nap meglegyen az a bizonyos pörkölt!"
  Azaz kis, de biztos nyereség hosszú ideig!
  Amit irsz, ennek rém ellentmond az üzleti érdek!

  A levegőről!
  Igen van és volt lehetőség átütemezésre, de alig éltek vele!
  A jobbikosok egyszerüen nem akarnak fizetni!
  Olvasd ,hallgasd őket figyelmesebben, mielött okoskodsz!”
 • 66. fióka 2010. augusztus 04. 08:17
  „59. gjozsi88 2010.08.03. 16:16 --->na látod öreg ez a legnagyobb baj ham már a gondolatmeneted is olyan,hogy "Ha nem kell a zsidó pénze, adjuk vissza neki amit az ö pénzén vettünk és még nincs kifizetve, aztán kezdjünk el a modern világgal ugy versenyezni, hogy lovaskocsival fuvarozunk, gallakból rakott házakban lakunk...stb"hogy a zsidók pénze nélkül nem lehet élni többet nem is kérdezek.köszönjük ülj le.
  ezek szerint minden örszágot a zsidók tartanak fent.Szerintem lapozd csak fel a történelem könyvet milyen ország voltunk és gondolkozz.”
 • 65. Elemér 2010. augusztus 04. 00:28
  „Nem szeretik a bankárok és befektetök a hajnyirást. Szakértök ezt megvitatták az USA-ban.”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost gázoltak - életveszélyes sérülés

Súlyos, életveszélyes sérüléssel szállították a mentők kórházba azt a 88 éves kaposvári férfit, akit… Tovább olvasom