Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

MSZP: helyi gazdák helyett Fidesz-közeliek jutottak földhöz Kabán

Az MSZP szerint Hajdú-Bihar megye legjobb minőségű termőterületei közül több Fidesz-közeli érdekeltséghez került Kabán, a helyi gazdák közül pedig egy sem nyert a földbérletpályázaton.
Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a kabai állami földek kényszerhasznosításáról 2011 májusában döntöttek, a hasznosítási jogot helyi gazdák helyett a Fideszhez köthető érdekcsoport nyerte el. Szavai szerint azonban Ángyán József akkori vidékfejlesztési államtitkár megígérte, hogy egy év elteltével, a végleges hasznosításkor a helyi termelők kapják a földet.

Ezzel szemben néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a földbérletpályázaton ugyanaz a kör nyert - jelentette ki.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja - bár a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) még nem hozta nyilvánosságra honlapján a győztesek nevét - azt mondta: noha Bodó Sándor, a térség fideszes parlamenti képviselője a Hajdú-Bihari Naplónak nyilatkozva elképzelhetetlennek tartotta, hogy a komoly agrárkultúrával rendelkező Kabán csaknem harminc helyi földbérleti pályázatból egy se nyerjen, mégis ez történt.

Földhöz jutott viszont Módos Imre, a Kabától harminc kilométerre fekvő Bihartorda fideszes polgármestere és Lendvai Csaba püspökladányi főállatorvos, aki közismerten baráti viszonyban van Bodó Sándorral - közölte a szocialista politikus, felháborítónak nevezve a döntést.

Az MTI kérdésére Gőgös Zoltán arról is beszélt, hogy a rendőrség elutasította a földbérletpályázatok ügyében tett feljelentését. A szocialista politikus elmondta, arról az esetről van szó, amikor egy Bács-Kiskun megyei pályázat eredménye miatt tett feljelentést, miután Kaskantyún egy tanyasi családi gazdálkodó által bérelt állami földeket – ellentétben a helyben lakók segítését célzó pályázati kiírással – egy másik, három faluval távolabb lakó, szintén birkatartó gazdának adták oda.

A szocialista képviselő érthetetlennek nevezte azt a rendőrségi érvelést, hogy a földalapkezelő munkatársai nem számítanak hivatalos személynek, így nem követhettek el hivatali visszaélést, mondván, az NFA korábban éppen azért ellenezte az ott dolgozók bizottsági meghallgatását, mert köztisztviselőkről van szó. Az MSZP most további jogi lépéseket fontolgat, a pályázaton vesztes gazdálkodó pedig polgári bírósághoz fordulhat - jelezte.

Tart viszont még az eljárás a borsodi mezőségi állami földek haszonbérbe adása miatt - hivatali visszaélés gyanújával - tett MSZP-s feljelentés ügyében. Erről szólva Gőgös Zoltán azt mondta, az ügyet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság átadta a budapestinek.

Kitért arra is, hogy a földbérletpályázatok nyerteseinek egy év alatt teljesíteniük kell a szerződésben foglalt vállalásokat, így az állatállomány megtartását és bővítését. Ha ezt nem teszik meg, az szerződésszegésnek számít, így a földek visszakerülhetnek az államhoz.

Olvasóink írták

  • 1. load 2012. augusztus 30. 22:18
    „Ez ma már nem hír.
    Napi gyakorlat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta 20 perccel többet tévéznek az olvasni tudó gyerekek

Egy átlagos hétköznapon egy órát tévéznek és háromnegyed órát számítógépeznek a már olvasni tudó… Tovább olvasom